Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Karpačo

  Svetovno znana italijanska hladna predjed iz govejega fileja, s številnimi preigravanji osnovne teme
  24. marec 2011
  št. ogledov: 7449
  nasvetiZa karpačo uporabimo (o)srednji del govejega fileja ali pljučne pečenke. Okrajke uporabimo za tatarski biftek ali kakšen ragu. trikiTanke rezine za karpačo najlažje narežemo, če meso pred rezanjem za 60 minut položimo v zamrzovalnik. Režemo z zelo ostrim nožem ali na salamoreznici.

  Različice

  gl. goveji karpačo; goveji karpačo po beneško (različica iz Harry’s Bara); goveji karpačo s smetanovim hrenom; goveji karpačo s šampinjoni; goveji karpačo s tapenado; goveji karpačo z olivami; goveji karpačo z rukolo in hruško na belušni zeleni; goveji karpačo z belo gomoljiko (po albeško); opečen kruhek z govejim karpačom ipd.

  Ideje

  gl. brancinov karpačo; bučkin karpačo; bučkin karpačo II; bučkin karpačo s kozjim sirom; bučkin karpačo s paradižnikom in črnimi olivami; bučkin karpačo z mocarelo in rukolinim pestom; gosji karpačo; karpačo iz šampinjonov z rukolo}}; karpačo iz jurčkov in lisičk; karpačo iz jurčkov; karpačo iz jurčkov z opečenimi kruhki; karpačo iz morske žabe; karpačo iz morskega psa z avokadovim prelivom; karpačo iz pokrovač; karpačo iz prekajenega lososa; karpačo s sardelami; {{karpačo z jurčki}}; {{karpačo z jurčki, mlado špinačo in lešniki}}; karpačo z mečarico in lososom; karpačo z zelenimi beluši in jagodami; koromačev karpačo; koromačev karpačo z lisičkami; lisičkin karpačo; lososov karpačo; lososov karpačo s koprčevo omako; lososov karpačo z beluši; mariniran ribji file po kreolsko; Martinov karpačo z rukolinim pestom; melonin karpačo z grozdjem in pekorinomoradin karpačo; paradižnikov karpačo z mocarelo; pekoč brancinov karpačo s češnjevci; pesin karpačo s prekajenim postrvjim filejem; skušin karpačo s pomarančnimi fileji; tunin karpačo; tunin karpačo po dalmatinsko; škampov karpačo ipd.

  Opombe

  Karpačo (carpaccio) je klasična italijanska hladna mesna predjed iz govejega fileja. Z leti so se v svetovnih kuhinjah razvile številne okusne, zlasti ribje in celo zelenjavno sadne različice. Tako je karpačo postal sinonim za jedi s tanko narezanimi presnimi živili. 

  Zanimivosti

  Karpačo (carpaccio), poimenovan po renesančnem slikarju Vitorreju Carpacciu (ok. 1465 – 1525/1526), je prvi pripravil leta 1950 Guiseppe Cipriani v beneškem Harry’s Baru. Postregli so ga grofici Amalii Nani Mocenico, ki se je po nasvetu zdravnikov izogibala termično obdelanemu mesu. 

  Opozorila

  Delovna površina, na kateri režemo osnovno sestavino za karpačo, mora biti povsem čista; presna živila se hitro navzamejo drugih okusov. V skrajnem primeru jo obložimo z alu folijo.

  <h3>Viri</h3>
  številni različni {{viri}}
   
  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.096
  receptov