Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Kari

  Skupno ime za številne azijske zelenjavne, perutninske, mesne, ribje in druge jedi, začinjene s karijevim praškom
  15. september 2016
  št. ogledov: 1916
  Kari je skupno ime za številne azijske, pretežno indijske zelenjavne, perutninske, mesne, ribje in druge jedi, začinjene s karijevim praškom. Torej karija (curry), jedi, ne mešamo s karijevim praškom (curry powder), začimbno mešanico, s katero začinjamo karije.

  Serviranje

  H kariju je (skoraj) obvezna priloga kuhan riž (številne različice). Sicer pa v Indiji h karijem ponudijo celo do 30 prilog, med katerimi so slane, kisle, pekoče in sladke, pa tudi različni drobni prigrizki in omake.

  Izboljšanje

  Skoraj vsak kari opazno izboljšamo (in osladimo) z mangom, z ananasom s pasijonkami, z melonami, z agrumi, lahko tudi s hruškami. Lahko mu dodamo tudi čičerko ali/in mlado koruzo. 

  Pojasnila

  Korma je oznaka blagega karija, rogan josh je zmerno pekoč, relativno pekoč kari je madras, zelo pekoč je vindaloo, medtem ko je phaal samo za najbolj hrabre.

  Različice

  gl. cvetačni kari; cvetačni kari s krompirjem in čičerko; jagnječji kari z zelenjavo in čičerkokari s piščančjimi stegni v kokosovem mleku; kari z jajčevci in basmatijem; karijev riž z zelenjavo in jajci; karijevo maslo (maslena mešanica); kari s pečeno cvetačo in čičerko; kari s stročjim fižolom; kokosov kari s kozicamikokosov kari z bučkami in kozicamikari z orado; lečin kari s kokosovim mlekom; {{pekoči zelenjavni curry}}; pekoč krompirjev kari; piščančji kari; piščančji kari z lisičkami; preprost goveji kari; {{praženi kalamari v karijevi omaki}}; preprost piščančji kari; puranov kari z ananasom; zelenjavni kari; zelenjavni kari s čičerko; zelenjavni kari s piščančjim filejem; zelenjavni kari z jogurtom ipd.

  Ideje

  gl. domač karijev prašek; indijska kuhinja (številne ideje); karijev prašek (številne ideje); kuhan basmati za karije ipd.

  Opombe

  ■ Če vemo, da trajnih začimb ni, smo že blizu popolnega karija. Še posebej z domačim karijevim praškom in z drugimi svežimi, predvsem pa s sveže mletimi oziroma sesekljanimi začimbami.
  ■ Kari je narodna jed v Indiji, na Tajskem, v Indoneziji, v Malaji in še v nekaterih azijskih deželah. 

  Opozorila

  Kariji so dokaj- do zelo pekoče jedi, saj poleg pekočega karijevega praška vsebujejo tudi bolja ali manj pekoče čilije. V manjši ali večji količini. 

  Zanimivosti

  Kari (கறி) v sanskrtu in tamilščini pomeni omaka.

  Viri

  številni različni viri

  Sletne povezave

  ■ skoraj vse o kariju (Wikipedia)
  ■ številni kariji, kakor jih pripravlja Jamie Oliver
  © 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.185
  receptov