Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Golaž

  Gosta (brez)mesna jed z omako in sinonim za goveji golaž
  12. november 2013
  št. ogledov: 6321
  Golaž (madž. gulyás) je enolončnica oziroma gosta mesna jed z omako, pa tudi sinonim za goveji golaž in njegove številne različice. Ime golaž nosijo tudi mnoge brezmesne jedi, pripravljene na podoben način, včasih pa je golaž le gostljata jed. Med golaže pogosto prištevamo tudi brodete. 

  Izboljšanje

  ■ H kakovosti golaža vpliva pravilna izbira mesa in mlete paprike, pa čas kuhanja oziroma dušenja, počivanje in pogrevanje jedi.
  ■ Golaž izvirno pripravljamo s svinjsko mastjo.
  ■ Golaž je okusnejši, če ga v pečici dušimo le 1 uro. Nato ga ohladimo in čez noč položimo v hladilnik. Naslednji dan ga v pečici dušimo še 1–2 uri. Golaž je okusnejši tudi z vsakim pogrevanjem, saj se omaka zgosti, njen okus pa je vse bolj poln.
  ■ Srce in duša vsakega okusnega golaža je najbolj kakovostna in sveža mleta paprika. Madžarska velja med sladokusci za najboljšo. Optimalen okus pri golažu dosežemo s kombiniranjem sladke in ostre mlete rdeče paprike.

  Nasveti

  ■ Goveji bočnik je predpogoj za odličen, sočen goveji golaž, še posebno kakovostnejši prednji bočnik. Čeprav ga uvrščamo v III. kategorijo mesa, je idealno prepreden s kitami, vsebuje pa tudi veliko vezivnega tkiva. Mišičnina med dolgim dušenjem želira, na jeziku pa se topi kot maslo.
  ■ Če čebulo za golaž sesekljamo (z električnim pripomočkom), pridobimo na času, vendar veliko izgubimo na kakovosti. Sesekljana čebula v golažu pogosto nekoliko zagreni. Sicer pa so že stari kuharski mojstri svarili, da naj se golaža loteva le, kdor ima čas.
  ■ Golaž zalivamo z vodo ali/in s pivom. Čista mesna juha da golažu neželeni priokus.

  Pojasnila

  Mleto rdečo papriko delimo glede na ostrino na delikatesno, najblažjo, pri kateri zmeljejo posušene plodove brez semen, na sladko, temnordečo, pri kateri ostrine skoraj ni čutiti, na polsladko ali polostro, ki je nekoliko pekoča, in na pekočo mleto rdečo papriko, katere barva prehaja v rjavkasto, saj je delež semen zelo velik. Delikatesna in sladka dajeta jedem aromatično polnost in barvo, zadnji dve pa ostrino.

  Različice

  Priloge

  K jedi se priležejo žemljice, koruzna polenta, krompirjev pire, kruhovi cmoki, testenine (ki se dobro oprijemajo omake), riž (kuhan ali dušen), izbran kruh (vse številne različice) ipd.

  Ideje

  gl. paprikaš (številne različice); perkelt (različice); ragu (številne različice

  Opozorila

  ■ Če mast za praženje mesa in čebule ni zadosti vroča, meso oz. čebula spusti vodo, potem pa se duši, namesto da bi se pražila.
  ■ Pri pripravi golaža najpogosteje delamo dve napaki. Čebulo rjavo prepražimo, namesto da bi jo pražili zelo počasi, da ne spremeni barve. Mleto rdečo papriko predolgo pražimo, da pogreni. Ko jo stresemo v posodo, jo le premešamo in nemudoma zalijemo.

  Zanimivosti

  ■ Goveji golaž prihaja iz Madžarske, pogosto pa je primer prepletanja madžarske in avstrijske kuhinje. To je dediščina habsburške monarhije, katere prestolnici sta bili Dunaj in Budimpešta.
  ■ Beseda gulyás pomeni kravji pastir. Golaž je nastal kot mesna juha kravjih pastirjev, ki naj bi jo uživali že v 9. stoletju.
  ■ Na Dunaju velja obiskati restavracijo Gulaschmuseum, kjer lahko izbirate med petnajstimi različicami golaža; med njimi sta tudi vegetarijanski in čokoladni golaž. Zelo dober golaž na Dunaju postrežejo tudi v Vikerl’s Lokalu

  Viri

  številni različni viri
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani