Prijava

Čatni

Indijska pikantna do pekoča, sladka ali/in kisla začimbna mezga oziroma priloga iz zelenjave ali/in sadja, (rjavega) sladkorja, kisa, in številnih začimb
19. september 2016
št. ogledov: 2336
Čatni (devanagari, चटनी; sindhi, چٽڻي) je indijska pikantna do pekoča, sladka ali/in kisla začimbna mezga oziroma priloga iz zelenjave ali/in sadja, kuhana do gostote džema. Napogosteje kuhamo čatni v kombinaciji sadja z zelenjavo. Naprodaj so industrijske različice v stekleničkah in pločevinkah. Najbolj priljubljeni so mangov, limonov, metin, kokosov, kumarični, jabolčni, paradižnikov, marelični in koriandrov čatni ter čatni iz jajčevcev. Domač čatni lahko uživamo po 14-ih dneh, okusen je po 1 mesecu, najbolj okusen pa je po 3 mesecih. Po enem letu je delikatesa, a toliko potrpljenja ima le malokdo.

Serviranje

Čatni je namaz (na kruh, za sendviče) in namizna začimbna priloga, ki se še posebej prilega k sirom, k zelenjavi in k hladnemu mesu, zlasti k perutnini ink prekajenemu. Čatni v Indiji tradicionalno ponudijo h karijem.

Izboljšanje

Kis je zelo pomembna sestavina čatnija, zato pri kakovosti ne varčujemo. Najboljši so vinski kisi, uporabimo pa lahko tudi jabolčnega ali šampanjskega.

Nasveti

■ Pri čatniju ne sme prevladovat noben tip okusa. Bistvo okusnega čatnija je prav v harmoniji, sladko in kislo, pekoče in blago...
■ Domače čatnije kuhljamo dolgo pri nizki temperaturi. Rjavi trsni sladkor (demerara) da čatniju čudovito temno barvo.
■ Temnejši barvo pa dosežemo tudi z nekoliko daljšim kuhljanjem.

Različice

Ideje

gl. jogurtova omaka z mangovim čatnijem; namazi (številne pikantne in sladke različice); sladko pekoča zelenjava v voku ipd. 

Opozorila

■ Z začimbami ne pretiravamo, mešamo pa tople in pekoče, npr. cimet in čili.
■ V Evropi so naprodaj tudi čatniji, ki pa s pravim čatnijem nimajo nikakršne zveze. So le nekakšne sladke omake.

Zanimivosti

■ Čatni uvrščamo med tipične indijske jedi, v resnici pa so ga prvi pripravili Britanci, kot kolonisti v Indiji.
■ Beseda chutney izhaja iz hindujske besede chatṭnī (चटनी), lizati.

Viri

številni različni viri

Sletne povezave

skoraj vse o čatniju (Wikipedia)
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki