Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Čatni

  Indijska pikantna do pekoča, sladka ali/in kisla začimbna mezga oziroma priloga iz zelenjave ali/in sadja, (rjavega) sladkorja, kisa, in številnih začimb
  19. september 2016
  št. ogledov: 2668
  Čatni (devanagari, चटनी; sindhi, چٽڻي) je indijska pikantna do pekoča, sladka ali/in kisla začimbna mezga oziroma priloga iz zelenjave ali/in sadja, kuhana do gostote džema. Napogosteje kuhamo čatni v kombinaciji sadja z zelenjavo. Naprodaj so industrijske različice v stekleničkah in pločevinkah. Najbolj priljubljeni so mangov, limonov, metin, kokosov, kumarični, jabolčni, paradižnikov, marelični in koriandrov čatni ter čatni iz jajčevcev. Domač čatni lahko uživamo po 14-ih dneh, okusen je po 1 mesecu, najbolj okusen pa je po 3 mesecih. Po enem letu je delikatesa, a toliko potrpljenja ima le malokdo.

  Serviranje

  Čatni je namaz (na kruh, za sendviče) in namizna začimbna priloga. Posebno se prilega k sirom, k zelenjavi in k hladnemu mesu, zlasti k perutnini in k prekajenemu mesu. Čatni v Indiji tradicionalno ponudijo h karijem.

  Izboljšanje

  Kis je zelo pomembna sestavina čatnija, zato pri kakovosti ne varčujemo. Najboljši so vinski kisi, uporabimo pa lahko tudi jabolčnega ali šampanjskega.

  Nasveti

  ■ Pri čatniju ne sme prevladovat noben tip okusa. Bistvo okusnega čatnija je prav v harmoniji, sladko in kislo, pekoče in blago...
  ■ Domače čatnije kuhljamo dolgo pri nizki temperaturi. Rjavi trsni sladkor (demerara) da čatniju čudovito temno barvo. Temnejši barvo pa dosežemo tudi z nekoliko daljšim kuhljanjem.

  Različice

  Ideje

  Opozorila

  ■ Z začimbami ne pretiravamo, mešamo pa tople in pekoče, npr. cimet in čili.
  ■ V Evropi so naprodaj tudi čatniji, ki pa s pravim čatnijem nimajo nikakršne zveze. So le nekakšne sladke omake.

  Zanimivosti

  Čatni uvrščamo med tipične indijske jedi, v resnici pa so ga prvi pripravili Britanci, kot kolonisti v Indiji.
  ■ Beseda chutney izhaja iz hindujske besede chatṭnī (चटनी), lizati.

  Viri

  številni različni viri

  Sletne povezave

  skoraj vse o čatniju (Wikipedia)


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani