Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Burek

  Burek je priljubljena slana (izjemoma sladka), hrustljava in sočna jed iz tanko vlečenega testa, v katerega zavijemo mesni, sirni ali/in zelenjavni nadev. Doma je v Turčiji oz. na Balkanu.
  10. april 2017
  št. ogledov: 1553
  Burek je slana (izjemoma sladka) jed iz vlečenega testa, v katerega zavijemo mesni, sirni ali/in zelenjavni nadev. Doma je v Turčiji oz. na Balkanu.
  V Turčiji pripravljajo burek (börek) iz vlečenega testa (yufka), tankega kot cigaretni papir, oblikovanega v štručke (10 x 5 cm), ki jih ocvrejo. Kol böregi je različica za laket dolgega bureka s sirom (lor peyniri ali kačkavalj), s krompirjem ali z mesom. Su böregi je posebno sočna različica, ki ga najprej kuhajo, potem pa spečejo v okroglem pekaču nad odprtim ognjem. V Grčiji je burek bourekia. Sirove pripravljajo s feto ali s kefalotirijem.
  Majhne bureke, bourekakia, nadevao s sirom (kopanisti ali feta), z zelenjavo, meso ali z ribami.

  Različice

  ■ Med najbolj izvirne bureke oz. pite sodi pita maslenica, pripravljena zgolj s testom, brez nadeva. Testo je debeleje razvlečeno in izdatno pokapljano z maščobo. K jedi ponudimo skuto (ali kak drug sir) in kislo smetano, v sladki različici pa slivov pekmez. Se spominja FB prijateljica Martina Marencic, kako jo je pripravljala njena stara mama.

  Ideje

  gl. vlečeno testo (številne ideje)

  Opombe

  V Bosni in Hercegovini je burek le tisti z mesom, vse ostalo so pite. Ker je pita pri nas nekaj drugega, pri Gurmanu za veliko večino različice zadržimo ime burek.

  Zanimivosti

  ■ Prvi zapis bureka najdemo pri turšemu potpiscu Evliji Čelebiju, v 17. st.
  ■ Prvi zapis o pripravi bureka na področju nekdanje Jugoslavije najdemo v Nišu leta 1498. Pripravil ga je Turek Mehmet Oglu, po strogih predpisih, ki so določali materiale in debelino testa.
  ■ gl. različice

  Viri

  številni različni viri 


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani