Prijava

Burek

Priljubljena slana (le izjemoma sladka), hrustljava in sočna jed iz tanko vlečenega testa, v katerega zavijemo mesni, sirni ali/in zelenjavni nadev, pravzaprav neke vrste zavitek; doma je v Turčiji in na Balkanu
10. april 2017
št. ogledov: 1260
Burek je slana (le izjemoma sladka) jed iz vlečenega testa, v katerega zavijemo mesni, sirni ali/in zelenjavni nadev, pravzaprav neke vrste zavitek. Doma je v Turčiji in na Balkanu.V Turčiji pripravljajo burek (börek) iz vlečenega testa (yufka), tankega kot cigaretni papir, oblikovanega v štručke (10 x 5 cm), ki jih ocvrejo. Kol böregi je različica za laket dolgega bureka s sirom (lor peyniri ali kačkavalj), krompirjem ali mesom. Su böregi je posebno sočna različica, ki ga najprej kuhajo, potem pa spečejo v okroglem pekaču nad odprtim ognjem. V Grčiji je burek bourekia. Sirove pripravljajo s feto ali s kefalotirijem. Majhne bureke, bourekakia, nadevao s sirom (kopanisti ali feta), z zelenjavo, meso ali z ribami.

Različice

■ Med najbolj izvirne bureke oz. pite sodi pita maslenica, pripravljena zgolj s testom, brez nadeva. Testo je debeleje razvlečeno in izdatno pokapljano z maščobo. K jedi ponudimo skuto (ali kak drug sir) in kislo smetano, v sladki različici pa slivov pekmez. Se spominja FB prijateljica Martina Marencic, kako jo je pripravljala njena stara mama.

Ideje

gl. vlečeno testo (številne ideje)

Opombe

V Bosni in Hercegovini je burek le tisti z mesom, vse ostalo so pite. Ker je pita pri nas nekaj drugega, pri Gurmanu za veliko večino različice zadržimo ime burek.

Zanimivosti

■ Prvi zapis bureka najdemo pri turšemu potpiscu Evliji Čelebiju, v 17. stoletju.
■ Prvi zapis o pripravi bureka na področju nekdanje Jugoslavije najdemo v Nišu leta 1498. Pripravil ga je Turek Mehmet Oglu, po strogih predpisih, ki so določali materiale in debelino testa.
■ gl. različice

Viri

številni različni viri 


© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki