Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Marelice

  Dišeči, okusni, koščičasti plodovi marelice, drevesa ali grma
  18. avgust 2016
  št. ogledov: 2038
  Marelice so koščičasti plodovi marelice (Prunus armeniaca), drevesa ali grma. Sorte se razlikujejo po velikosti sadežev, barvi, teksturi in okusu. Sveže in posušene marelice so bogate z beta karotenom, močnim antioksidantom.

  Nakup

  Marelice kupujemo zrele, saj nezreli plodovi po nabiranju ne zorijo. Izbiramo dišeče sadeže z izrazito oranžno barvo in mehko kožico. Pri sobni temperaturi lahko zrele marelice hranimo do 2 dni, v plastični vrečki v hladilniku, pa do 5 dni.

  Kombiniranje

  Marelice najbolje* kombiniramo z (abecedno): češnjami, čokolado, jogurtom, karamelom, lešniki, limonami (sok, lupinica), malinami, mandlji*, medom*, orehi, pistacijami, v pitah, pomarančami (sok, lupinica); rižem, siri (kremni, kozji, mehki beli, skuta), sladkorjem, solatami, vini (belimi, sladkimi), v zmešančkih (smootie), ali/in z žitaricami (bulgur, ješprenj, kvinoja).

  Začinjanje

  Marelice najbolje* začinjamo z (abecedno): cimetom, ingverjem, kardamomom, limonami (sok, lupinica), lovorovimi lističi, pomarančami (sok, lupinica) ali/in z vanilijo*.

  Ideje

  ■ gl. flambiran svinjski file z marelicami v listnatem testu; flambirane banane z mareličnim prelivom in mandlji; jagode z vanilijevim sladoledom in mareličnim prelivom; jogurtov kolač z marelicami in češnjami; jogurtova pena z medom in marelicami; jogurtova strjenka s pečenimi marelicami; karamelizirana marelična pita s slaščičarsko kremo in timijanom; karamelizirane marelice s sladoledom; makove rezine z marelicami; marelice, grozdje in jabolka v solati; marelična marmelada (številne različice); marelična pita; marelična pita s pistacijami; marelična pita s smetanovim prelivom; marelična strjenka s skuto; marelične rezine z jogurtom; marelični cmoki; marelični cmoki II; marelični cmoki s kuhanim testom; marelični cmoki s skutinim testom; marelični čatni; marelični džem brez želina; marelični džem z melonami; marelični džem z rozinami; marelični džem z vaniljo; marelični kolač; marelični kolač II; marelični kolač s pistacijami; marelični kolač z janeževim žganjem; marelični kolač z vaniljinim izvlečkom; marelični kompot (različice); marelični liker; marelični sladoled z jogurtom; marelični zavitek; marelični zavitek z limonovim sokom; marinirane marelice v pečici; maslen kolač z marelicami; pečen marelični kompot; pečene marelice; pečene marelice s karameliziranimi mandlji; pečene marelice s timijanom; pečene marelice z medom, maskarponejem in pistacijami; pečene marelice z vanilijo; piščančji file z mareličnim nadevom na žaru; pita z maskarponejem in marelicami; poširane marelice v dišečem sirupu; polnovredne marelične rezine; polnozrnati marelični kolač; preprost marelični kolač; preprost marelični kolač z jogurtom; sirčkov kolač z marelicami; skutina pita z marelicami; skutina torta z marelicami brez moke; smetanova strjenka z medom in marelično kremo; sočen marelični kolač; tiramisu z mariniranimi marelicami; vloženo koščičasto sadje iz pečice; zdrobov narastek z marelicami ipd.
  ■ gl. suhe marelice (številne ideje); marelična marmelada (različice in številne ideje)
  ■ Iz marelic pripravimo osvežilno masko za suho kožo. Marelice razpečkamo, nato pa jih zmečkamo in zmešamo z olivnim oljem. Mešamo tako dolgo, da dobimo zmes, primerno za nanašanje na očiščen obraz. Po 20 minutah masko speremo z vodo.

  Opombe

  V koščicah marelic so mehka semena, ki vsebuje vitamin B17, znan kot laetril in amigdalin. Leta 1971 so ga na področju Združenih držav Amerike prepovedali, saj naj bi bil strupen. Sodobne raziskave pa dokazujejo, da je prav vitamin B17 zelo koristen v boju proti raku. Strokovnjaki menijo, da je bila prepoved izključno v korist farmacevtske industrije. 

  Opozorila

  Nezrele marelice so težko prebavljive.

  Zanimivosti

  ■ Marelica je doma na Kitajskem, kjer drevo doseže starost celo do 200 let; pri nas 30 do 40 let. V polni rodnosti lahko z enega drevesa oberemo do 120 kilogramov sadežev.
  ■ Največji nasadi marelic na svetu so v turški provinci Malatya ob Evfratu. Okoli 95 % vseh marelic na evropskem trgu je uvoženih ravno iz Malatye.

  Viri

  številni različni viri 


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani