Prijava

Idared

Zelo okusna sorta jabolk
11. november 2011
št. ogledov: 4995
Idared so jabolka, ki tehtajo približmo 180 do 250 gramov, so okrogle in nekoliko sploščene oblike. Idared je zelo produktivna plantažna sorta, ki sodi med najbolj priljubljene. Ta jabolka so še posebej cenjen zaradi velike in lepega plodu, dobrega okusa in nenavadno dolgega skladiščenja. Jabolka so najpogosteje rumenkasto zelene barve ali pa so povsem rdeča.

Shranjevanje

Jabolka hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Sestavine

Idared je zimska sorta jabolk, ki dozori na začetku oktobra. Ima hrustljavo, bledo rumeno meso, ki je sočno, nežne teksture, sladko kiselkastega okusa in nevsiljive arome.

Predpriprava

Presna jabolka uživamo neolupljena, za večino jedi pa jih najpogosteje olupimo, razpolovimo in razpečkamo. priprava Idared je najboljši surov, primeren pa je tudi za sadne solate ter za kuhanje in pečenje.

Nadomestek

Idared lahko nadomestimo z drugimi vrhunskimi jabolkami

Izboljšanje

gl. začinjanje

Začinjanje

Jabolka se odlično ujamejo s cimetom in limonino lupinico.

Nasveti

Olupljena jabolka na zraku oksidirajo, zato jih položimo neposrdno v posodo s hladno vodo.

Pojasnila

Jabolka so najpomembnejše sadje na svetu; njihovo znanstveno preučevanje se imenuje pomologija. različice gl. jabolka (številne različice)

Ideje

gl. Med številnimi sladicami z jabolki naštejmo le nekaj najbolj značilnih: jabolčna lazanja, jabolčna potica z rozinami, jabolčni kolač, jabolčni kompot, jabolčni narastek, jabolčni štruklji, jabolčni zavitek, ocvrta jabolka, palačinke z jabolki, pita s karameliziranimi jabolki ipd.

Opombe


■ Olupljeno jabolko vsebuje povsem enako količino vitamina C kakor neolupljeno.
■ Jabolka plavajo na vodi, kar četrtino njihovega volumna zaseda zrak.

Zdravilni učinki

■ Jabolka, ki jih uvrščamo med varovalna živila, so nasitna po zaslugi pektina, vlaknine, ki ostaja v želodcu dalj časa in tako povečuje občutek sitosti, hkrati pa omogoča, da črevesje bolje vsrkava hranljive snovi.
■ Star pregovor pravi: "Jabolko na dan, odžene zdravnika stran."
■ Jabolka imajo večjo jutranjo moč zbujanja kot kofein. zanimivosti
■ Ta ameriška sorta jabolk je nastala leta 1935, s križanjem sort jonathan in wagner.
■ Na trgu se pogosto srečujemo s pojmom stare sorte. To je skupina jablan z nadvse okusnimi istoimenskimi plodovi. Njihova slabost je izmenična rodnost, njihovi drobni plodovi pa tudi na pogled niso posebej privlačni. Med stare sorte uvrščamo: bobovec, carjevič, krivopecelj, mošancelj, rdeči boskop, reneta in druge.

Viri

številni drugi viri

Sletne povezave

skoraj vse o jabolkih (angl.) 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki