Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Granny Smith

  Povprečno okusna, a zaradi kiselkastosti zelo priljubljena sorta jabolk.
  13. november 2011
  št. ogledov: 3769
  Granny Smith je zimska sorta jabolk, ki dozorevajo v drugi polovici oktobra ali na začetku novembra. Jabolka so okroglo konusne oblike. Plodovi so intenzivno zeleni, s svetlimi pikicami. Tehtajo 200-250 g in so izrazito kiselkasti. Meso je hrustljavo, trdo, sočno in bele barve. Zaradi manjše vsebnosti sladkorja so bolj praznega okusa.
  Granny Smith je odkrila sadjarka Maria Ann Smith leta 1868. Po naključju. Ko so neka divja jabolka zavrgli, je Smithova opazila, da so na kompostu iz teh ostankov zrasle sadike. Iz teh naključnih sejancev je vzgojila eno najbolj priljubljenih sort jabolk na svetu.

  Shranjevanje

  Jabolka hranimo v temnem in hladnem prostoru. 

  Predpriprava

  Presna jabolka uživamo neolupljena; gl. opozorila. Za večino jedi pa jih najpogosteje olupimo, razpolovimo in razpečkamo.

  Priprava

  Granny smith je odličen presen. Najbolj primeren je za pite. Odlično se obnese v sadnih solatah, saj tudi narezan zadrži svojo barvo.

  Nadomestek

  Granny smith lahko nadomestimo z drugimi odličnimi sortami.

  Izboljšanje

  gl. začinjanje

  Začinjanje

  Jabolka najbolje* odišavljamo z (abecedno): cimetom*, jabolčnim žganjem, klinčki, konjakom, limonami* (lupinica, sok), meto, pomarančami ali/in z vaniljo.

  Nasveti

  Olupljena jabolka na zraku oksidirajo, zato jih položimo neposrdno v posodo s hladno vodo.

  Pojasnila

  Jabolka so najpomembnejše sadje na svetu; njihovo znanstveno preučevanje se imenuje pomologija.

  Različice

  gl. jabolka (številne različice)

  Ideje

  Med številnimi sladicami z jabolki naštejmo le nekaj najbolj značilnih:

  Opombe

  Olupljeno jabolko vsebuje povsem enako količino vitamina C kakor neolupljeno. Jabolka plavajo na vodi, kar četrtino njihovega volumna zaseda zrak.
   

  Opozorila

  Jabolka vsebujejo največ (rakotvornih) pesticidov med vsem sadjem. 99 % vzorcev je bilo pozitivnih na vsaj en pesticid. Zato jabolka praviloma lupimo.

  Zdravilni učinki

  ■ Jabolka, ki jih uvrščamo med varovalna živila, so nasitna po zaslugi pektina, vlaknine, ki ostaja v želodcu dalj časa in tako povečuje občutek sitosti, hkrati pa omogoča, da črevesje bolje vsrkava hranljive snovi.
  ■ Star pregovor pravi: Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
  ■ Jabolka imajo večjo jutranjo moč zbujanja kot kofein.

  Zanimivosti

  Na trgu se pogosto srečujemo s pojmom stare sorte. To je skupina jablan z nadvse okusnimi istoimenskimi plodovi. Njihova slabost je izmenična rodnost, njihovi drobni plodovi pa tudi na pogled niso posebej privlačni. Med stare sorte uvrščamo: bobovec, carjevič, krivopecelj, mošancelj, rdeči boskop, reneta in druge.

  Viri

  številni drugi viri

  Sletne povezave

  skoraj vse o jabolkih (angl.) 
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani