Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Borovnice

  Borovnice so izjemno okusni in zdravi plodovi istoimenskih nizkih grmičkov. Uvrščamo jih med gozdne sadeže.
  05. junij 2014
  št. ogledov: 8352
  Borovnice so priljubljeni temno modri plodovi borovnic (Vaccinium myrtillus), razvejanega nizkega grmičevja, visokega do 40 cm. Plodovi, ki jih uvrščamo med gozdne sadeže, so temno modre barve in velikosti graha. Imajo neponovljiv sladko kiselkast okus. Pri nas dozorijo junija in julija. V Severni Ameriki poznajo še nekaj vrst borovnic, ki pa jih je med seboj težko ločiti. Poznamo tudi gojene ameriške borovnice (Vaccinium Corymbosum), katerih grmi zrastejo do 3 m visoko. Jagode dosežejo tudi velikost češnje.
  Borovnice uživamo sveže, z njimi pripravljamo številne sladice in ozimnico (gl. ideje), pa tudi borovničevec ali borovničevo žganje.

  Nabiranje

  Borovnice najbolje uspevajo na sončni legi gozdov, v kisli in vlažni, s humusom bogati zemlji.

  Nakup

  Pri nakupu borovnic izbiramo suhe, čvrste in lepo obarvane jagode. Sveže nabrane borovnice se ne sprijemajo. Bolj ko je plod temen, večji so njegovi zdravilni učinki (gl.).

  Shranjevanje

  ■ Borovnice so med vsem jagodičastim sadjem najmanj pokvarljive. Sveže nabrane preberemo, a ne operemo. V hladilniku jih lahko hranimo do 14 dni.
  ■ Borovnice so primerne za zamrzovanje. V eni plasti jih stresemo na pladenj ali velik pekač, potem pa jih zamrznemo. Zamrznjene predenemo v vrečke in shranimo. Pred uporabo jih odmrznemo pri sobni temperaturi (gl. tudi triki), za nekatere sladice pa jih ni potrebno niti odmrzniti.
  ■ gl. ideje (ozimnica)

  Serviranje

  Borovnice najpogosteje ponudimo sveže, potresene s sladkorjem.

  Predpriprava

  Borovnice pred uporabo preberemo, operemo in dobro odcedimo.

  Nadomestek

  Gozdne borovnice za silo nadomeščamo z ameriškimi borovnicami.

  Izboljšanje

  gl. kombiniranje

  Začinjanje

  Improvizirajmo. Borovnice najbolje* začinjamo / odišavljamo z (abecedno): cimetom*, ingverjem, limetami (lupinica, sok), limonami* (lupinica, sok), meto, muškatnim oreščkom, pomarančami (lupinica, sok), sivko ali/in z vaniljo.

  Kombiniranje

  Borovnice najbolje* kombiniramo z (abecedno): ananasom, bananami, breskvami*, cimetom*, granolo, ingverjem, jabolki, jagodami, javorovim sirupom*, kislo smetano, lešniki, limetami, limonami*, malinami, mandlji, mangom, maskarponejem*, medom, meto, muškatnim oreščkom, ovsom in ovseno moko, palačinkami*, pečenimi sladicami (zlasti z mafini*), pomarančami, rabarbaro, sadnih omakah, sadnih solatah*, siri (zlasti s kremnimi), sivko, sladoledi, sladicami*, različnimi (npr. clafoutis, drobljenec), smetano in v zmešančkih (smuti).

  Triki

  ■ Odmrznjene borovnice so videti kot sveže, če zamrznjene stresemo v cedilo. Prelijemo jih s toplo vodo (50 °C). Postopek ponovimo še enkrat.
  ■ Borovničeve madeže s tkanine odstranimo s kislim mlekom ali jogurtom, tkanino pa nato speremo v topli vodi. Po drugih virih kislo mleko nanesemo na tkanino in pustimo stati čez noč; naslednji dan madež speremo z mlačno vodo. 

  Ideje

  ■ OZIMNICA: ■ SLADICE / JEDI:

  Opombe

  Genever je nizozemska alkoholna pijača z dodatkom borovnic.

  Zdravilni učinki

  ■ Borovnice uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna. Temnejši plodovi vsebujejo več zdravilnih učinkovin. Vsebujejo toliko antioksidantov, kot petkratna količina brokolija, bučk, jabolk ali korenčka. Gl. tudi spletne povezave.
  ■ Borovnice uvrščamo med naravno funkcionalno hrano-. To pomeni, da so vsi njihovi pozitivni zdravstveni učinki znanstveno dokazani. Poleg tega jih skupaj z lososom in špinačo uvrščamo tudi med tako imenovano naj hrano.
  ■ Borovnice so učinkovite v boju proti staranju, zmanjšujejo pa tudi možnost razvoja Alzheimerjeve bolezni in demence. Zmanjšujejo tveganje za nastanek nekaterih rakastih obolenj, za razvoj bolezni srca in ožilja in drugo.
  ■ Zdravilne učinke borovnic potrjuje tudi nad 180 različnih farmacevtskih proizvodov z izvlečki borovnic. 

  Opozorila

  Nabiranje gozdnih sadežev deluje pomirjujoče in sproščajoče. Nikakor pa ne smemo pozabiti na ustrezno zaščito pred klopi.

  Zanimivosti

  ■ Antični zdravniki zdravilnosti borovnic sploh ne omenjajo. Prvi zapisi o njih so znani iz 12. st., ko jih omenja sveta Hildegarda iz Bingna.
  ■ Borovnice so imele pomembno vlogo pri prehrani Indijancev. Ti so jih tudi sušili, nanizane na travne bilke.

  Viri

  Bodi eko
  ■ številni različni viri

  Spletne povezave

  skoraj vse o borovnicah (Wikipedia; angl.)


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani