Prijava

Babako

Slastni sadeži, ki izvirajo iz Ekvadorja in Kolumbije
22. januar 2013
št. ogledov: 3346
Babako (lat. Carica pentagona) so sadeži brez semen, ki izvirajo iz Ekvadorja in Kolumbije, danes pa jih gojijo tudi v nekaterih evropskih državah. Sadeži so poznani tudi kot planinska papaja ali chamburo, rastejo pa na 3 metre visokih drevesih. Posamezni sadeži tehtajo do 1,5 kilograma, po obliki pa spominjajo na kombinacijo papaje in kumare. Imajo zelo osvežujoč in prefinjen rahlo kiselkast okus, zaradi katerega so znani tudi kot šampanjsko sadje. Okus babaka lepo zaokrožimo s sladkorjem, medom ali s sokom limon, limet, pomaranč ali grenivk.

Serviranje

Presen babako uživamo olupljenega ali neolupljenega, narezanega podolžno ali po širini ali na kocke.

Priprava

■ Sadeže kuhamo, dušimo ali vlagamo (marmelada).
■ Zaradi izvrstnega okusa je pogosta sestavina sadnih solat, v kombinaciji z ananasom, mangom, pomarančami, avokadom, jagodami, breskvami in / ali hruškami.
■ Ohlajenega kombiniramo z jagodami in pomarančnimi fileji, prelitimi z mešanico sladkorja in limoninega ali pomarančnega soka.
■ Stiskamo ga v sok, ki ga lahko kombiniramo z rumom, hkrati pa je tudi sestavina številnih koktajlov. Kuhamo ga tudi v sirup, z njim pa pripravljamo tudi sladoled in sorbet.
■ Zaradi svojega sladko kiselkastega okusa ga kombiniramo z mesom piščanca, jagnjeta in kozlička. Uporaben pa je tudi na številne druge načine.

Zdravilni učinki

(domnevni)
■ Babako vsebuje veliko vitamina C, pa tudi beta karoten, vitamin B1, kalcij, fosfor, magnezij in železo.
■ Sadeži vsebujejo papain, ki ugodno vpliva na prebavni sistem in nevtralizira višek želodčne kisline.

Sletne povezave

podrobneje (hrv.)
■ številni različni viri 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki