Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Sardela

  Sardela ali sardina je okusna in priljubljena drobna, plava morska riba z zelo okusnim, lahko prebavljivim mesom.
  11. marec 2017
  št. ogledov: 1331
  Sardela ali sardina (Engraulis encrasicolus) je plava morska riba z zelo okusnim, lahko prebavljivim mesom. Zraste do 25 cm, tehta pa do 80 g; povprečna teža je pribl. 30 g. Ima modro srebrn hrbet ter belo srebrna boka in trebuh. Sardela sodi med najcenejše sveže ribe, kljub temu pa je za številne gurmane kraljica rib.

  Predpriprava

  Sardele očistimo in po potrebi filiramo; gl. video spodaj. S palcem preprosto odstranimo luske. Nato odtrgamo glavico, s palcem pa potegnemo po trebušni strani proti repu, da ribico razpremo in odstranimo kri. Nato s palcem in kazalcem preprosto primemo in izvlečemo hrbtno koščico. Ribe obrišemo in posušimo s papirnato brisačo.

  Priprava

  ■ Sardine sodijo med mastne ribe, vendar so zaradi okusnega mesa med najbolj iskanimi plavimi ribami. Najbolj okusne so pečene na žaru, panirane, ocvrte in marinirane.
  ■ Stari Dalmatinci pravijo, da za malico (marenda) ni boljše ribe, kot so zarana ujete sardele na žaru (gradela). Za kosilo so že prestara. Za peko na žaru so še posebej primerne zato, ker jih mastno meso ščiti pred izsušitvijo, pa tudi zato, ker so drobne in hitro pečene.

  Nasveti

  Pri majhnih sardinah zgrizemo tudi koščice.

  Različice

  gl. brodet s sardelami; karpačo s sardelamikrompirjeva musaka s sardelami in koromačem; {{kuhane sardele}}; kuhane sardele s česnom; kuhane sardele v belem vinu; marinirane kuhane sardele s kaprami; marinirane pečene sardine na praženi zelenjavi; marinirane presne sardele s česnom; marinirane sardele na žaru; marinirane sardele na žaru II; marinirane sardele na žaru z blitvo; marinirani presni sardelni fileji; marinirani sardelni fileji s česnom; nadevane sardele v pečiciocvrte sardele (številne različice); ocvrte sardele v mandljevi skorjici s sezamom; pašteta iz pečenih sardel; pečene sardele; {{pečene sardele s karamelizirano čebulo, rozinami in kaprami}}; pečene sardele s pinjolami; pečene sardele v trtnih listih; pečene sardele z nadevom iz drobtin, orehov in rozin; pečene sardele v soli; pekoče marinirane ocvrte sardele; por in marinirane pečene sardele v solati; ražnjič Laurus; sardele po gospodinjino; sardele po hudičevo; sardele po provansalsko; sardele in krompir v pečici; sardele, krompir in čebula v pečici; sardele na žaru; sardele na žaru s solatnim prelivom; sardele po baskovsko; sardele po sicilijansko; sardele v foliji; sardele v mandljevi skorjici s sezamom v pečici; sardelna pašteta; sardelni fileji s pinjolami v pečici; sardelni fileji v ponvi; sardelni fileji z nadevom iz drobtin, pinjol in rozin; sardine, češnjevci in limone v pečici; špageti s sardelami in opečenimi kruhovimi kockami ipd.

  Opombe

  ■ Sardine so bogate z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, z beljakovinami, ogljikovimi hidrati, vitamini (A, D, E) in minerali.
  ■ Pri nas se je beseda sardina več desetletij le redko uporabljala za svežo sardelo, še redkeje pa je bila v rabi beseda sardele za sardine v konzervi. Toda v strokovnih knjigah in slovarjih se kot vrstno ime ribe vedno pogosteje navaja ime sardina poleg ali celo namesto imena sardela, na konzervah pa se pojavlja napis sardele v olju namesto običajnega sardine. Eden od razlogov za zmešnjavo je v tem, da je znanstveno ime za sardelo dejansko Sardina. Zaradi tega (in zato, ker ni mogoče zanikati, da so v ’konzervi sardin’ sardele) so vsi poskusi stroge razmejitve pomenov besed sardina in sardela, ki smo jim priča že več kot sto let, obsojeni na neuspeh. (Bogdan Novak, Kuharska enciklopedija) ideje)

  Opozorila

  ■ Če sardin pred pečenjem dobro ne posušimo, se med pečenjem prijemajo za žar ali posodo.
  ■ Zamrznjenih sardin nikoli ne odmrzujemo v mikrovalovki ali v topli vodi. Če se nam mudi, si lahko pomagamo s soljeno, blago mlačno vodo, v katero jih potopimo za kratek čas.

  Viri

  številni različni viri 
   
  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  12.993
  receptov