Prijava

Orada

Ali zlata orada, tudi zlatobrov (Sparus aurata), ena najboljših, če ne celo najbolj okusna jadranska bela riba. Ime ima po značilnem zlato rumenem pramenu nad očesom.
Foto: flickr
27. marec 2021
št. ogledov: 15
Orada, zlata orada ali zlatobrov (Sparus aurata), ena najboljših, če ne celo najbolj okusna jadranska bela riba. Ime ima po značilnem zlato rumenem pramenu nad očesom.
Ta podolgovata in pokončna riba zraste do 60 cm (po nekaterih virih 80 cm), tehta pa lahko do 10 kg. Orade iz ribogojnic tehtajo 250-300 g. Riba se pretežno hrani s školjkami.

Bele ribe so praviloma bolj okusne, če sveže ujete in očiščene v hladilniku odležijo 24 ur pred pripravo.


Živi v obalnem pasu do globine 20 m. Najdemo jo v Sredozemlju, v črnem morju in na obalah Atlantika.

■ Recepti za orado in oradin file.

Nadomestek

Orado lahko enakovredno nadomestimo s katerokoli ribo iz iste kakovostne skupine, npr. z brancinom, z zobatcem ali s škarpino.

Priprava

Orada ima belo, izjemno okusno meso, ki je najboljše pri primerkih do 1 kg. Pri težjih je lahko za odtenek bolj suho, je pa glava pri večjih primerkih prava delikatesa. Odlična je kuhana (na lešo), pečena (tudi na žaru) in celo ocvrta. Posebna poslastica je na hitro pečen oradin file.

Gojene orade so cenejše od divjakov. Kakovostno razliko med obema zaznavajo poznavalci.

 

Zanimivosti

■ Orada je dvospolnik. Sprva je sames, ko doseže težo 500–600 g, pa se pretvori v samico. Kar ostane do konca življenja.
■ Na Hrvaškem imajo za orado kar kakih 30 imen. Tudi komarča, lovrata, podlanica, štrigavica, zlatica, zlatulja itd.

Viri

številni različni viri
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki