Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Pirhi

  (VIDEO) Pirhi so obarvana ali/in drugače okrašena trdo kuhana jajca, ki si dekorativni in užitni dodatek na velikonočni mizi. Barve in motivi so različni. Dandanes je krašenje jajc postalo prava mala umetnost, vsaj pri izbiri barv in tehnik.
  23. marec 2005
  št. ogledov: 16046


  Na veliko soboto je za vernike skoraj povsod po Sloveniji blagoslov velikonočnega žegna; gl. Velika noč. Opis slednjega je znan že iz 17. st., kakor ga je podal Valvasor. Pri žegnu imajo sestavine simbolični pomen: kos mesa oziroma šunke predstavlja Kristusovo telo, hren žeblje, s katerimi je bil pribit na križ, potica pa spominja na trnovo krono.
  Velikonočna jajca ali pirhi v krščanski ikonografiji simbolizirajo vstajenje, ponovno stvarjenje in upanje, pa tudi kaplje Kristusove krvi. Jajce simbolizira tudi zavetje, materino krilo in/ali varnost.
  Prava ali umetna jajca barvajo verniki na veliko soboto, da jih popoldan skupaj z drugimi jedili odnesejo k velikonočnemu žegnu. Barve in motivi so različni, tako na primer rdeče obarvana simbolizirajo Kristusovo kri. Prvotno so jih barvali v svetle barve, ki so simbolizirale sončno svetlobo prihajajoče pomladi.
  Dandanes je krašenje jajc postalo prava mala umetnost, saj pri izbiri barv in tehnik praktično ni nobenih omejitev; gl. ideje.

  Različice


  Naravne barve za pirhe (od zgoraj): kurkuma, čebula, rdeča pesa, peteršilj, rdeče zelje, borovnice in kava

  Nakup

  ■ Za barvanje so najprimernejša 14 dni stara, srednje velika in okroglasta bela ali vsaj svetla (!) jajca. Če imamo rjava, jih pobelimo; gl. priprava
  ■ gl. nasveti

  Shranjevanje

  Z barvanjem jajc ni potrebo čakati do zadnjega dne. Trdo kuhana jajca obarvamo in (s)hranimo v hladilniku. 

  Predpriprava

  ■ Če želimo, da bodo naši pirhi čimbolj enotno obarvani, jih pred kuhanjem temeljito operemo in obrišemo. Če so rjava, jih pobelimo. Intenzivno naravno barvo pirhov lahko dosežemo le z belimi jajci. Pristavimo jih v hladni mešanici vode in alkoholnega kisa (v razmerju 1 : 1). Kuhamo jih 10 minut, s površine pa sproti odstranjujemo peno. Nato še topla jajca položimo v izbrano barvo. Gl. tudi spodnji video. 


  Kako pobelimo rjava jajca

  ■ Kako pripravimo optimalna trdo kuhana jajca?! Da imajo popoln, ne gumijast beljak, bister rumenjak brez zelene ovojnice, in nežno sredico, ki po okusu spominja na mehko kuhano jajce. Jajca položimo v hladno vodo, ki jih mora prekrivati. Dodamo žličko soli ali sode bikarbone (da jajca ne počijo), zavremo in odstavimo. Posodo pokrijemo, jajca pa pustimo v vodi 8 minut. Nazadnje vodo odlijemo, v posodo pa nalijemo hladno vodo, ki prepreči nadaljnje kuhanje jajc. Soda bikarbona obenem omogoči preprosto lupljenje kuhanih jajc.

  Priprava

  ■ Kako obarvamo jajca z naravnimi barvami; gl. video spodaj.   ■ Najbolj preprosto in najhitreje pripravimo pirhe s kupljenimi barvami in nalepkami.
  ■ Jajca lahko obarvamo, ko so že kuhana, lahko pa jih kuhamo v vodi z izbranim dodatkom.
  ■ Kako preprosto pripravimo pirhe z marmornim vzorcem; gl. video.


  Pisana velikonočna jajca

  ■ Naravno obarvani pirhi terjajo nekoliko več časa, ki pa ga lahko izkoristimo za vse redkejša družinska ali družabna druženja. Pri pripravi pirhov na ta način moramo vedeti, da temnejše barve nastajajo z večjo količino osnovnega dodatka, pa tudi z daljšim časom kuhanja. Zlasti s slednjim lahko jajca obarvamo v različne barvne odtenke, kar nam daje lepe možnosti za eksperimentiranje. Če pri posamezni barvi ni zapisano drugače, jajca z naravnimi barvili obarvamo po naslednjem postopku. V posodo stresemo izbrano sestavino. Zalijemo z litrom hladne vode, pristavimo, zavremo in počasi kuhamo 30 do 45 minut. Zavrelico ohladimo na sobno temperaturo, precedimo skozi gazo in pristavimo. Dodamo 2 žlici svetlega kisa ali limoninega soka ter jajca, potem pa kuhamo toliko časa, da dobimo želeno barvo. Kakor rečeno: daljše kuhanje, temnejša barva.

  • beige do zlato rjava: v vodi skuhamo suhe lupine rjave čebule;
  • bordo do rjavkasto-rdeča (z drobnimi kristalčki): skuhamo jih v refošku ali v teranu;
  • črna: jajca skuhamo v močnem ruskem čaju ali v roiboosu;
  • lila: trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega soka;
  • modra: borovnice in sok temnega grozdja;
  • oranžna: jajca kuhamo v vodi z nekaj mlete rdeče paprike, mletega čilija ali korenčka; gl. tudi rumena;
  • pomarančna: jajca kuhamo v zavrelici vode in nekaj žlic mlete rdeče paprike; 
  • rjava: vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici instant (ali turške) kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave); globina barve je odvisna od tega, kako močna je kava;
  • rjava do črna: jajca kuhamo v pravem čaju;
  • rdeča: jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavrelici iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa; druga možnost je, da vodo obarvamo s teranom ali refoškom, po nekaterih virih lahko tudi z grozdnim sokom;
  • rdeča do vijolična: jajca namakamo v teranu ali v zavretku iz lupin rdeče čebule, v soku granatnega jabolka ali pa uporabimo maline; 
  • roza: jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v sok vložene rdeče pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok (razmerje mešanja z vodo določa odtenke); jajce lahko skuhamo v zavrelici od kuhanja rdeče pese (500 g pese na liter vode) ali v zavrelici iz zamrznjenih malin (250 gramov na liter vode); bolj vijolične odtenke dobimo, če jajca kuhamo skupaj z malo rdečega zelja; učinke poudarimo z malo kisa;
  • rumena do rumeno zlata: v vodi skuhamo olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu (ali bistveno cenejše žafranike), 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov. Če kurkumi, žafraniki ali žafranu dodamo malo pesnega soka, dobimo temnejšo rumeno ali celo oranžno barvo;
  • siva: jajca kuhamo v zavrelici iz 2 pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode;
  • vijoličasta: jajca kuhamo v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza; za svetlo vijoličasto vodi dodamo malo soka temnega grozdja ali sok črnega ribeza;
  • zelena do rumeno zelena: nežne in najbolj naravne zelene odtenke dosežemo s kuhanjem jajc v zelenem čaju; jajca skuhamo v zavrelici iz špinače, kislice ali ohrovta, lahko pa tudi v zmiksani mešanici vode in mladih listov kopriv, praproti, bršljana, bezga ipd. (250 gramov listov na liter vode); nežno rumenkasto zeleno dobimo, če jajca skuhamo skupaj z olupki rumenih jabolk, najbolje zlatega delišesa;
  • zlata: vodi dodamo nekaj žličk kurkume;
  • zlato rjava do temno rjava: jajca kuhamo v precejeni instant kavi ali turški kavi; odtenke barve reguliramo s količino kave.

  Barvanje pisanih jajc iz babičine košare

  ■ Pri pripravi raznovrstnih pirhov je omejitev zgolj domet naše domišljije in ročnih spretnosti. Jajca lahko pripravimo z žico, vrvico, gumbki, poštnimi znamkami, s travo, z zelišči ali z drobnimi cvetovi. Naštejmo nekaj konkretnih predlogov:
  - gl. velikonočni pirhi po novem.
  - GRAVIRANI PIRHI. Jajce skuhamo in namočimo v izbrano barvo. Nato jih porišemo s čudežnim svinčnikom za graviranje jajc (nem. zauberstift);
  - PIRHI S PERLAMI. Perle nanizamo na tanko vrvico, potem pa jih z lepilom nalepimo na jajce;
  - PIRHI, KI JIH PRIPRAVIJO OTROCI. Otrokom nabrizgamo tempera barve na pladenj. Da s prsti nanašajo barvne prstne odtise po jajcih. Belih, svetlo rjavih ali nežno obarvanih.
  - PIRHI Z BLEŠČICAMI. Bleščice prilepimo na jajce. Jajce namažemo z lepilom, potem pa potresemo z bleščicami;
  - PIKČASTI PIRHI. Z luknjačem za papir naredimo krogce iz raznobarvnega papirja. Nato jih z lepilom nalepimo v poljubnih vzorcih. Pomagamo si s pinceto;  
  - ČIPKASTI PIRHI. Izdelujejo jih z najstarejšo in zahtevno tehniko batik, ki terja zbranost in natančnost.


  Pirhi so lahko tudi všečki/likes

  Serviranje

  ■ Za velikonočni zajtrk ponudimo neobarvana trdo kuhana jajca. Obarvana naj bodo na mizi le za okras; gl. opozorila.
  ■ Praznična miza naj ne bo le dobro in bogato obložena, ampak naj tudi na oko deluje lepo, sproščujoče in praznično. Za to poskrbimo s prijetno svetlobo in glasbo, z belimi krožniki in belo servirno posodo ter z drobnimi dodatki, na primer dekorativni piščančki in pirhi. Jedilni pribor povežimo z barvitimi pentljami, na mizo pa položimo pastelne, pomladansko obarvane prte in prtičke. Nikakor ne pozabimo na (pomladansko) cvetje in sveče.

  Nasveti

  Jajca s temnejšo lupino so primernejša za barvanje v rjave tone, jajca z belo lupino pa za vse ostale barve. 

  Triki

  Če želimo, da bo rumenjak v trdo kuhanem jajcu na sredini, jajce prvih nekaj minut med kuhanjem obračamo s pomočjo žlice ali kuhalnice.
  Če trdo kuhana jajca skuhamo v soljeni vodi, jih laže olupimo.
  ■ Kako rjava jajca obarvamo v belo, da jih lažje in lepše barvamo; gl. predpriprava.
  ■ Pirhi, obarvani z naravnimi barvami se ne svetijo. Posušena natremo z nekaj kapljicami olja.
  ■ Kadar želimo na jajcu pričarati izbrani vzorec, na primer obris majhne praproti, detelje ali peteršilja, izbrano (rastlino) z beljakom nalepimo na jajce. Nato jajce tesno ovijemo v staro (a oprano!) najlonko in skuhamo z izbranim dodatkom; gl. priprava. Neobarvane ostanejo tudi risbe in vzorci, ki jih na jajčno lupino narišemo s pomočjo čopiča ali peresa, ki ga pomakamo v limonin sok.
  ■ Prazna jajčna lupina. Jajca, ki jih bomo obesili, pred barvanjem izpihamo. Jajce z iglo prebodemo na obeh koncih, nato pa vsebino izsesamo, notranjost jajca pa temeljito speremo pod tekočo vodo. Jajce posušimo, potem pa v večjo luknjico zataknemo tanko žičnato pentljico, ki jo prilepimo s prozornim selotejpom.
  ■ gl. predpriprava 


  Preprosto, z barvo in z zobotrebcem

  Pojasnila

  Ime pisanica izvira iz slovanskega načina barvanja jajc. Nanje so slikali s stopljenim čebeljim voskom

  Ideje

  gl. jajce (številne ideje)

  Opombe

  Jajce v trdo skuhamo tako, da ga položimo v hladno vodo, pristavimo, zavremo, odstavimo in pustimo stati točno 8 minut. Nato jajce postavimo pod tekočo hladno vodo, da se ohladi. Lahko pa tudi drugače: jajce spustimo v vrelo vodo. Počasi ga - glede na velikost, kuhamo 9 do 12 minut. Gl. nasveti.

  Opozorila

  Jajca, obarvana po zapisanih postopkih praviloma niso primerna za uživanje. V nekaterih rastlinah, s pomočjo katerih dosežemo želeno barvo, so tudi strupi, ki skozi jajčno lupino prodrejo v jajce. 

  Zanimivosti

  ■ V srednjem veku so si velikonočne pirhe podarjali zaljubljenci in prijatelji, ponekod so jih gospodarji dajali služinčadi, namenjena pa so bila predvsem otrokom.
  ■ Na rumenjak odpade 30 % teže celotnega jajca.
  ■ Barvanje ali/in prodaja velikonočnih pirhov je v poljskem Krakovu kaznivo dejanje po zakonu, sprejetem 28. marca 1915. Zakon je bil sprejet v času lakote in pomanjkanja hrane. 

  Viri

  številni različni viri 


  V vsaki vrstici je kapljica barve več


  Pokojni mojster čipkastih pirhov je bil Franc Grom


  Pirhi po črnogorsko


  Manj je več

     © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani