Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Oglje

  V kulinariki skrajšano ime za lesno oglje
  Foto: pxfuel
  19. april 2011
  št. ogledov: 4652
  Lesno oglje je v kulinariki pretežno kurivo za pečenje na žaru; pečenje na ražnju in kuhanje pod pokrovom.

  Nasveti

  Za pečenje na žaru je najprimernejše oglje, ki je segreto do te mere, da dobi sivkasto prevleko. Živil nikakor ne pečemo nad plamenom, če pa se plameni že pojavijo, jih na hitro pogasimo s kakšnim koščkom rahlo navlaženega oglja. Številni viri za gašenje svetujejo blag curek piva.

  Zanimivosti

  ■ Oglje so včasih kuhali v kopah, v katerih je bilo 50 do 80 prostorninskih metrov drv, v premer pa so merile 5 do 6 metrov. Postopek je potekal s segrevanjem lesa pri omejenem dostopu zraka. Iz prostorninskega metra bukovih drv so dobili 80 do 100 kilogramov oglja.
  ■ V okolici Dola pri Litiji je odprta oglarska pot, kjer si lahko ogledamo postopek oglarjenja ter druge naravne in kulturne znamenitosti kraja

  Opombe

  Oglarstvo je zelo staro opravilo, ko so s pomočjo oglja topili rudo, kar je bil osnovni pogoj za pridelovanje kovin. V 16. stoletju, v času železne mrzlice, se je oglarstvo zaradi velikih potreb fužinarstva in železarstva razmahnilo po vsej Sloveniji. V tem času so rudarski sodniki podeljevali pravice do oglarstva. Tradicija se je nato prenašala iz roda v rod.

  Opozorila

  Pečenje pri visokih temperaturah spodbuja nastajanje rakotvornih heterocikličnih aromatičnih aminov (HAA). V tem smislu je domnevno najbolj škodljivo prav pečenje na žaru. Škodljive učinke omilimo tako, da rešetko žara med pečenjem položimo vsaj 15 centimetrov od oglja. Še bolje, če med živilo in rešetko položimo alu folijo, pri čemer pa izgubimo kar nekaj za žar značilnega okusa. 


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani