Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Nutella

  Nutella je blagovna znamka sladke lešnikove kreme italijanske firme Fererro.
  20. avgust 2014
  št. ogledov: 4022
  Nutella je blagovna znamka sladkane lešnikove kreme italijanske firme Fererro. Glavni sestavini Nutelle sta sladkor in palmovo olje, vsebuje pa še lešnike, kakav in posneto mleko.
  Pietro Fererro, lastnik pekarne v italijanski Albi, je že leta 1946 izdelal trdo osnovo današnje kreme. Prvo kremo so kot Supercrema tržišču ponudili leta 1951. Pietrov sin Michele je leta 1963 kremo dodelal, 20. aprila 1964 pa je tovarno zapustil prvi kozarček Nutelle kakor jo poznamo danes.
  Recept za Nutello se razlikuje po državah, tako na primer italijanska različica Nutelle vsebuje več sladkorja kot francoska. Letna prodaja Nutelle dosega 250.000 ton (2014).

  Nadomestek

  ■ Industrijsko pripravljeno Nutello (gl. opozorila) lahko pri posameznih sladicah odlično nadomestimo z DOMAČO NUTELLO (številne različice) ali z bananinim namazom z lešniki, lahko pa tudi z domačo bananino marmelado s čokolado. Gl. tudi spodaj in opozorila.
  ■ V tej različici domače nutelle je delež lešnikov 45, v industrijski pa pičlih 13 %. V domači je delež sladkorja nekaj pod 10, v industrijski pa kar 57 %.

  Ideje

  gl. Industrijsko Nutello lahko vedno nadomestimo z bolj zdravo domačo (številne različice)

  Opombe

  Nutello tržijo kot lešnikovo kremo, saj poimenovanje čokoladna krema ni mogoče zaradi premajhne vsebnosti kakava.

  Opozorila

  ■ Nutella vsebuje kar 70 % nasičenih maščob in rafiniranega sladkorja. Dve žlici (37 g) Nutelle vsebujeta kar 200 kalorij. Gl. tudi nadomestek.
  ■ Turčija je največji izvoznik lešnikov, pribl. 60 % globalne proizvodnje lešnikov je iz Turčije. Na teh poljih je ogromno Sircev, ki tam nezakonito delajo za mizerne plače. Te lešnike kupujeta predvsem korporaciji Ferrero, ki je znana po tem, da proizvaja nutello, in Nestle.
  ■ Sladkor, ki zasvaja, uvrščamo med najbolj nezdrava živila.
  ■ Škodljive nasičene maščobe so živalskega izvora, vendar pa jih vsebujejo tudi nekatera rastlinska olja (palmovo, kokosovo). Uživanje nasičenih maščob dviguje raven (slabega) holesterola ter zvišuje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, kapi in nekaterih vrst raka.

  Zanimivosti

  ■ Michele Fererro, dolgoletni lastnik istoimenske firme, ki proizvaja tudi Nutello, je posle od svojega očeta prevzel leta 1949, svojima sinovoma, Pietru in Giovanniju, pa jih je predal leta 1997. Umrl je leta 2015, kot najbogatejši Italijan.
  Fererro porabi 25 % celotne svetovne pridelave lešnikov.
  ■ Italijanska pošta je 14. maja 2014 s spominsko znamko počastila petdeseto obletnico Nutelle.
   


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani