Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Agar

  Rumenkasto bela želatinasta snov za zgoščevanje
  19. februar 2010
  št. ogledov: 8922
  Agar (tudi agaragar, agar-agar, japonska želatina) je rumenkasto bela želatinasta snov, ki jo pridobivajo z ekstrakcijo nekaterih morskih alg, na primer Gellidiwn in Glacilaria. Kuhanim algam najprej odvzamejo vodo, potem jih zmrznjene, posušijo in pogosto tudi zmeljejo.

  Nakup

  Agar je naprodaj v trgovinah in lekarnah v prahu, palčkah in koščkih.

  Priprava

  ■ Agar razpustimo v vroči vodi. Če ni navodila za pripravo, poskusimo najprej z zravnano žlico agarjevega prahu na pol litra vode. Če ne dobimo potrebne želatinaste gostote, agar previdno dodajamo, dokler ne ugotovimo, da se strjuje.
  ■ Agarjev prah namočimo v tekočino, naj bo to voda, jušna osnova ali kaj drugega. Tekočino zavremo. Medtem ko se prah topi, neprestano mešamo. Dodamo še druge sestavine po receptu, odstavimo in ohladimo.

  Uporaba

  ■ V Aziji agar že od nekdaj uporabljajo za juhe in za izdelavo želatinastih slaščic, tudi za zgoščevanje džemov, marmelad in želejev.
  ■ V japonski kuhinji mu rečejo kanten in z njegovo pomočjo delajo zelo čvrste strjenke za okras: listke, sadje, pecivo itd. Iz kantena izdelujejo tudi ponarejena lastovičja gnezda.

  Nadomestek

  Agar lahko nadomestimo z nevtralno želatino.

  Zdravilni učinki

  Agar je bogat z jodom, kalcijem, železom in drugimi hranilnimi snovmi. Nima kalorij, saj je za človeški organizem neprebavljiv.

  Opozorila

  ■ Agarja ne smemo kuhati s kislino, ker se sesiri; šele ko je želatina pripravljena, dodamo kislino in odstavimo. Agar zato ni primeren za uporabo z živili, ki vsebujejo sadno ali vinsko kislino (špinača, rabarbara, blitva, kislica, čokolada, pravi čaj itd.).
  ■ Kdor trpi za driskami ali ima pogosto tekoče blato, naj agar uživa zelo previdno.

  Viri

  ■ Kuharska enciklopedija, Novak, Bogdan; Lenarčič, Simon, Modrijan založba, Ljubljana 2009
  ■ drugi viri 

  Sletne povezave

  ■ spletni nakup Modrijan založba, Ljubljana
  Bogdan, Novak (Wikipedija)
  ■ Kuharska enciklopedija 


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani