Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Stročji fižol

  Mladi fižol v strokih (torej govorimo o isti rastlini, stročji fižol in fižol), ki jo uvrščamo med stročnice. Je različnih oblik in vrst, lahko je dolg ali kratek, ploščat, rumene, svetlo ali temno zelene barve. Najbolj priljubljen stročji fižol je m
  02. julij 2011
  št. ogledov: 14446
  Stročji fižol je mladi fižol v strokih, torej govorimo o isti rastlini (stročji fižol, fižol), ki jo uvrščamo med stročnice. Stročji fižol je različnih oblik in vrst, lahko je dolg ali kratek, ploščat, rumene, svetlo ali temno zelene barve. Najbolj razširjen je navadni fižol (Phaseolus vulgaris), za stročji fižol pa je priljubljen maslenec. Pri nas je avtohtona sorta ptujski maslenec, ki izvira iz okolice Apač na Dravskem polju. Stroki so rumeni, seme pa je vijoličasto črne barve. Rani maslenec ima dolge rumene stroke in črno zrnje. Maslencu sta podobna limski fižol (Phaseolus limensis) in indijski Šivov fižol (Phaseolus lunatus). Obe vrsti sta zelo cenjeni zaradi mesnatih in širokih strokov, ki so izjemno okusni v solatah, enolončnicah in dušeni na maslu. Gl. tudi fižol. Sezona stročjega fižola je od junija do septembra.

  Nakup

  Pri nakupu stročjega fižola izbiramo mlade, zamolklo zelene ali živo zelene ali rumene plodove. Stroki naj bodo čvrsti, krhki in brez madežev. Svež stročji fižol je napet, ko ga prelomimo, glasno poči.

  Shranjevanje

  ■ Stročji fižol je primeren za zamrzovanje. Izberemo mlado, zdravo in mesnato stročje, ki ga operemo, obrežemo in odstranimo niti. Večje stroke narežemo ali nalomimo, potem pa ga v soljenem kropu blanširamo 3 minute. Blanširanega odcedimo in ohladimo ter nadenemo v vrečke za zamrzovanje. Za juhe, omake, prikuhe in podobno ga pred uporabo ni potrebno odmrzniti.
  ■ gl. stročji fižol v soljeni vodi; vkuhan rumen stročji fižol; vkuhan stročji fižol; vkuhan stročji fižol s paradižnikom in papriko; vkuhan stročji fižol s paradižnikom, papriko in čebulo; vkuhan stročji fižol z zelenjavo ipd.

  Sestavine

  100 gramov stročjega fižola vsebuje 32 kcal oziroma 135 kJ, 2,2 g beljakovin, 1,5 g balastnih snovi; je vir kalcija, železa, vitaminov B, C (15 mg) in niacina.

  Predpriprava

  Stročji fižol pred pripravo operemo, porežemo konice in nastavke pecljev. Z nitastega stročjega fižola niti odstranimo še pred kuhanjem, saj trde in neprijetne ostanejo tudi po njem. Na voljo pa so tudi sorte stročjega fižola brez niti. Gl. tudi triki.

  Priprava

  ■ Vse vrste visokega in nizkega fižola uživamo enako: najprej mlado stročje, potem izluščen fižol. Krop posolimo, potem pa vanj stresemo stročji fižol. Kuhamo ga 7do 15 minut, pravilno kuhan pa je na zob.
  ■ Rumeni stročji fižol pretežno uporabljamo za prikuhe, zelenega pa za solate.
  ■ Dolenjci in Belokranjci stročji fižol zabelijo z maslom in kislim mlekom, Štajerci in Prekmurci pa z zaseko, ocvirki in kislo smetano, včasih z drobtinami na maslu. 

  Kombiniranje

  Stročji fižol najbolje* kombiniramo z (abecedno): gobami* (npr. lisičke, šitake), korenčkom, krompirjem*, lešniki, limonovim sokom, mandlji*, maslom, oljem* (olivno*, orehovo), orehi*, paradižnikom*, pestom, siri (parmezan*, pekorino), šalotko* ali/in testeninami.

  Začinjanje

  Stročji fižol najbolje* začinjamo z (abecedno): baziliko*, čebulo, česnom*, drobnjakom, gorčico*, ingverjem, karijevim praškom, janežem, kisom*, koprom, limonovim sokom, meto, majaronom, oljem* (lešnikovim, olivnim*), pestom, pehtranom*, peteršiljem*, poprom, sezamom, rožmarinom, šalotko* in/ali timijanom.nasveti Vode od kuhanja/blanširanja stročjega fižola ne zavržemo, ampak jo uporabimo kot osnovo za pripravo zelenjavne osnove, zelenjavke ali kakšne zelenjavne juhe.

  Triki

  ■ Težje odstranljive niti s stročjega fižola odstranimo tako, da fižol pred pripravo 3 minute blanširamo.
  ■ Zelen stročji fižol obdrži privlačno zeleno barvo, če kuhanega odcedimo in za minuto, dve potopimo v ledeno mrzlo hladno vodo. Nato ga znova odcedimo in pripravimo po receptu. Če potrebujemo vročega, ga pogrejemo na maslu ali / in olivnem olju.

  Ideje

  ■ Pripravimo preprosto, a izjemno jed s stročjim fižolom. Kuhanega zmešamo s kislim mlekom, kislo smetano, ekstra deviškim olivnim oljem, drobno sesekljanim česnom, soljo in sveže mletim belim poprom.
  ■ gl. tudi shranjevanje

  Zdravilni učinki

  ■ Vse stročnice, tako tudi stročji fižol, učinkovito znižujejo holesterol. Če uživamo 85 g kuhanega fižola dnevno, se raven holesterola v povprečju zniža za 10 %.
  ■ V lupini (stročjega) fižola je tudi organin, snov iz skupine glukokininov, ki deluje podobno kot inzulin. Ta snov znižuje količino sladkorja v krvi in seču. Njeno delovanje je v primerjavi z inzulinom šibkejše in počasnejše, vendar bistveno daljše.

  Opozorila

  ■ Stročjega fižola ne uživamo presnega, saj vsebuje škodljivi fazin. Ta se sicer med kuhanjem povsem razgradi.
  ■ Stročji fižol pri večini ljudi povzroča vetrove.

  Zanimivosti

  ■ Fižol je v Evropo zanesel Krištof Kolumb, njegove slasti pa so prvi odkrili Francozi. (Stročji) fižol naj bi kot poročno darilo v Francijo zanesla Katarina Medičejska. Ko se je l. 1533 omožila za Henrika Valoiškega, bodočega francoskega kralja Henrika II. (1519-1559).
  ■ Napoleon je v izgnanstvu na Sveti Heleni vsak drugi dan jedel fižol.
  ■ Charles Darwin je svojemu nizkemu fižolu igral na trombon, da bi hitreje rasel.
  ■ Limski fižol je dobil ime po perujskem pristanišču Lima. Iz katerega so ga uvažali v zgodnjem 19. st.
  ■ Stročji fižol je bil na slovenskem podeželju včasih ena od glavnih jedi.

  Viri

  ■ številni različni viri
  ■  fotografija Science of Cooking

   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani