Prijava

Stročji fižol

Mladi fižol v strokih (torej govorimo o isti rastlini, stročji fižol in fižol), ki jo uvrščamo med stročnice. Je različnih oblik in vrst, lahko je dolg ali kratek, ploščat, rumene, svetlo ali temno zelene barve. Najbolj priljubljen stročji fižol je maslenec; avtohtona sorta je ptujski maslenec, iz okolice Apač.
02. julij 2011
št. ogledov: 14353
Stročji fižol je mladi fižol v strokih, torej govorimo o isti rastlini (stročji fižol, fižol), ki jo uvrščamo med stročnice. Stročji fižol je različnih oblik in vrst, lahko je dolg ali kratek, ploščat, rumene, svetlo ali temno zelene barve. Najbolj razširjen je navadni fižol (Phaseolus vulgaris), za stročji fižol pa je priljubljen maslenec. Pri nas je avtohtona sorta ptujski maslenec, ki izvira iz okolice Apač na Dravskem polju. Stroki so rumeni, seme pa je vijoličasto črne barve. Rani maslenec ima dolge rumene stroke in črno zrnje. Maslencu sta podobna limski fižol (Phaseolus limensis) in indijski Šivov fižol (Phaseolus lunatus). Obe vrsti sta zelo cenjeni zaradi mesnatih in širokih strokov, ki so izjemno okusni v solatah, enolončnicah in dušeni na maslu. Gl. tudi fižol. Sezona stročjega fižola je od junija do septembra.

Nakup

Pri nakupu stročjega fižola izbiramo mlade, zamolklo zelene ali živo zelene ali rumene plodove. Stroki naj bodo čvrsti, krhki in brez madežev. Svež stročji fižol je napet, ko ga prelomimo, glasno poči.

Shranjevanje

■ Stročji fižol je primeren za zamrzovanje. Izberemo mlado, zdravo in mesnato stročje, ki ga operemo, obrežemo in odstranimo niti. Večje stroke narežemo ali nalomimo, potem pa ga v soljenem kropu blanširamo 3 minute. Blanširanega odcedimo in ohladimo ter nadenemo v vrečke za zamrzovanje. Za juhe, omake, prikuhe in podobno ga pred uporabo ni potrebno odmrzniti.
■ gl. stročji fižol v soljeni vodi; vkuhan rumen stročji fižol; vkuhan stročji fižol; vkuhan stročji fižol s paradižnikom in papriko; vkuhan stročji fižol s paradižnikom, papriko in čebulo; vkuhan stročji fižol z zelenjavo ipd.

Sestavine

100 gramov stročjega fižola vsebuje 32 kcal oziroma 135 kJ, 2,2 g beljakovin, 1,5 g balastnih snovi; je vir kalcija, železa, vitaminov B, C (15 mg) in niacina.

Predpriprava

Stročji fižol pred pripravo operemo, porežemo konice in nastavke pecljev. Z nitastega stročjega fižola niti odstranimo še pred kuhanjem, saj trde in neprijetne ostanejo tudi po njem. Na voljo pa so tudi sorte stročjega fižola brez niti. Gl. tudi triki.

Priprava

■ Vse vrste visokega in nizkega fižola uživamo enako: najprej mlado stročje, potem izluščen fižol. Krop posolimo, potem pa vanj stresemo stročji fižol. Kuhamo ga 7do 15 minut, pravilno kuhan pa je na zob.
■ Rumeni stročji fižol pretežno uporabljamo za prikuhe, zelenega pa za solate.
■ Dolenjci in Belokranjci stročji fižol zabelijo z maslom in kislim mlekom, Štajerci in Prekmurci pa z zaseko, ocvirki in kislo smetano, včasih z drobtinami na maslu. 

Kombiniranje

Stročji fižol najbolje* kombiniramo z (abecedno): gobami* (npr. lisičke, šitake), korenčkom, krompirjem*, lešniki, limonovim sokom, mandlji*, maslom, oljem* (olivno*, orehovo), orehi*, paradižnikom*, pestom, siri (parmezan*, pekorino), šalotko* ali/in testeninami.

Začinjanje

Stročji fižol najbolje* začinjamo z (abecedno): baziliko*, čebulo, česnom*, drobnjakom, gorčico*, ingverjem, karijevim praškom, janežem, kisom*, koprom, limonovim sokom, meto, majaronom, oljem* (lešnikovim, olivnim*), pestom, pehtranom*, peteršiljem*, poprom, sezamom, rožmarinom, šalotko* in/ali timijanom.nasveti Vode od kuhanja/blanširanja stročjega fižola ne zavržemo, ampak jo uporabimo kot osnovo za pripravo zelenjavne osnove, zelenjavke ali kakšne zelenjavne juhe.

Triki

■ Težje odstranljive niti s stročjega fižola odstranimo tako, da fižol pred pripravo 3 minute blanširamo.
■ Zelen stročji fižol obdrži privlačno zeleno barvo, če kuhanega odcedimo in za minuto, dve potopimo v ledeno mrzlo hladno vodo. Nato ga znova odcedimo in pripravimo po receptu. Če potrebujemo vročega, ga pogrejemo na maslu ali / in olivnem olju.

Ideje

■ gl. beli in stročji fižol s tunino v solati; dušen stročji fižol s korenčkom; dušen stročji fižol s paradižnikom in čebulo; dušen stročji fižol z drobtinami; dušen stročji fižol z zelenjavodušen stročji fižol z zelenjavo in zeliščienolončnica s stročjim fižolom, korenčkom in slanino; goveji file s češnjevci na stročjem fižolu v solati; kolač iz zelenega stročjega fižola, kozje skute in mandljevkrompirjeva musaka s stročjim fižolom; krompirjeva solata s stročjim fižolom in jajcem na oko; krompir, stročji fižol in tunina v solati; kuhan stročji fižol z maslom; lisičke s stročjim fižolom; marinirana zelenjava; mladi krompir, stročji fižol in česen v solati; ocvrt stročji fižol; ozki rezanci z grahom in stročjim fižolom; pečeno jagnječje stegno s stročjim fižolom; pita z mletim mesom in stročjim fižolompraženi jajčevci z omako iz stročjega fižola in ingverja; praženi lignji z zelenjavo in rožmarinom; ramstek z gorčično poprovo skorjico; riževa solata s stročjim fižolom, mlado čebulo in žafranom; sredozemska solatastročji fižol, artičoke in grenivke v solati; stročji fižol in grah z limonovo majonezo s sezamovo pasto; stročji fižol in kifeljčar v solatistročji fižol in lisičke v solati; stročji fižol in mladi krompir v solati; stročji fižol in sezam v solati; stročji fižol in tunina v solati; stročji fižol in zelišča v solati; stročji fižol na maslu; stročji fižol, paradižnik in sir v solatistročji fižol s česnom v solati; stročji fižol s karijem v omaki; stročji fižol s kislo smetano; stročji fižol s kislo smetano II; stročji fižol s kislo smetano in mleto rdečo papriko (po madžarsko); stročji fižol s kislo smetano in zaseko; stročji fižol s krompirjem in ocvirki; stročji fižol s paradižnikom; stročji fižol s paradižnikom in črnimi olivami; stročji fižol s paradižnikom in žajbljem; stročji fižol s paradižnikom s sardelnimi fileti; stročji fižol s pršutom; stročji fižol s sirom in zelišči; stročji fižol s slanino in kislo smetano; stročji fižol s trdo kuhanimi jajci; stročji fižol v karijevi omaki; stročji fižol v olivnem olju (ozimnica); stročji fižol v omaki; stročji fižol v solati; stročji fižol z žajbljem v omaki; stročji fižol z bučnim oljem in kuhanim jajcem v solati; stročji fižol z drobtinami; stročji fižol z drobtinami, česnom in peteršiljem; stročji fižol z ocvirki; stročji fižol z orehi v kisli smetani; stročji fižol z mandljevim pestom; stročnice in pekorino v solati; svinjski medaljoni na stročjem fižolu s češnjevci; široki rezanci s stročjim fižolom; špageti s krompirjem, stročjim fižolom in pestom; špageti z mladim krompirjem, stročjim fižolom in pestom; topel pekoč stročji fižol v solati; vkuhan stročji fižol (ozimnica); zelena solata s stročjim fižolom; zelen stročji fižol in korenček v solati; zelen stročji fižol s sojinim sirom; zelenjava in tunina v solati (niška solata); zelenjava, jajca in sardelni fileti v solati (različica niške solate); zelenjavna enolončnica s stročjim fižolom in pekorinom; zelenjavna juha z ješprenjem ipd.
■ Pripravimo preprosto, a izjemno jed s stročjim fižolom. Kuhanega zmešamo s kislim mlekom, kislo smetano, ekstra deviškim olivnim oljem, drobno sesekljanim česnom, soljo in sveže mletim belim poprom.
■ gl. tudi shranjevanje

Zdravilni učinki

■ Stročnice uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
■ Vse stročnice, tako tudi stročji fižol, učinkovito znižujejo holesterol. Če uživamo 85 gramov kuhanega fižola dnevno, se raven holesterola v povprečju zniža za 10 %.
■ V lupini (stročjega) fižola je tudi organin, snov iz skupine glukokininov, ki deluje podobno kot inzulin. Ta snov znižuje količino sladkorja v krvi in seču. Njeno delovanje je v primerjavi z inzulinom šibkejše in počasnejše, vendar bistveno daljše.

Opozorila

■ Stročjega fižola ne uživamo presnega, saj vsebuje škodljivi fazin. Ta se sicer med kuhanjem povsem razgradi.
■ Stročji fižol pri večini ljudi povzroča vetrove.

Zanimivosti

■ Fižol je v Evropo zanesel Krištof Kolumb, njegove slasti pa so prvi odkrili Francozi. (Stročji) fižol naj bi kot poročno darilo v Francijo zanesla Katarina Medičejska, ko se je leta 1533 omožila za Henrika Valoiškega, bodočega francoskega kralja Henrika II. (1519-1559).
Napoleon je v izgnanstvu na Sveti Heleni vsak drugi dan jedel fižol.
Charles Darwin je svojemu nizkemu fižolu igral na trombon, da bi hitreje rasel.
■ Limski fižol je dobil ime po perujskem pristanišču Lima, iz katerega so ga uvažali v zgodnjem 19. stoletju.
■ Stročji fižol je bil na slovenskem podeželju včasih ena od glavnih jedi. Leta 2007 smo v Sloveniji pridelali 2.372 ton stročjega fižola.

Viri

■ številni različni viri
■  fotografija Science of Cooking


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki