Prijava

Granatno jabolko

Užitni plod granatovca, nizkega sredozemskega drevesa ali grma, ki ima v jabolku nešteto semen
11. november 2016
št. ogledov: 1222
Granatno jabolko je užitni plod granatovca (Punica granatum), nizkega sredozemskega drevesa ali grma. Granatna jabolka zorijo septembra in oktobra, užitna pa so komaj novembra. Ko postane lupina trda, usnjata rumenkasto rdeče barve. Čaša cveta granatnega jabolka je lepe živo rdeče barve, sadež pa je podoben jabolku. Notranjost plodu je razdeljena na membranaste prekate, v katerih so užitna semena s sočnim mesom. Semena so lahko brezbarvna do škrlatno rdeča. Med številnimi vrstami granatnih jabolk so zelo sočna in celo neužitna.

Uporaba

Semena granatnega jabolka so prijetno kislo sladka in jih uživamo sveža. Semena uporabljamo kot začimbo (gl. zanimivosti), iz soka proizvajajo alkoholne in brezalkoholne pijače; gl. grenadine. S semeni krasimo kreme, pene, sadne solate, sladolede ipd. Sok uporabljamo pri pripravi mešanih pijač, zlasti v kombinaciji z ginom in tekilo.

Nadomestek

Granatna jabolka nimajo ustreznega nadomestka. V jedeh, kjer so semena granatnega jabolka zgolj lepotni dodatek, pa jih lahko tudi opustimo.

Nasveti

Pozimi sadike prenesejo tudi do minus 17 stopinj, najbolj pa jih ogrožajo spomladanske pozebe. Sadike so lahko tudi v večjih posodah, ki jih v hudem mrazu premaknemo v zavetje.

Triki

■ Kako granatno jabolko očistimo v 10 sekundah (video). Še manj packarije nastane, če granatno jabolko po tem receptu stepemo v skledo s hladno vodo.
■ Kogar moti trpki okus sveže iztisnjenega soka iz granatnih jabolk, ki je posledica velike vsebnosti tanina, v sok vsuje žličko želatine v prahu. Ta se s taninom spoji v netopno snov. Nazadnje sok precedimo. 

Različice

gl. sadje (številne različice)

Opombe

■ Številni granatno jabolko mešajo s šipkom, kljub temu, da med njima ni nobene podobnosti. Granatno jabolko je šipak v Srbiji, na Hrvaškem...
■ Granatna jabolka uvrščamo med afrodiziake.

Zanimivosti

■ Posušena semena granatnega jabolka so kot začimbo uporabljali že v antiki.
■ Stari Rimljani so granatnemu jabolku rekli punsko jabolko, ker so ga poznali iz Kartagine. Tja je prišlo z Vzhoda s Feničani, ki so mu rekli kitajsko jabolko, doma pa je domnevno v Iranu.
■ Granatno jabolko so imeli Rimljani za simbol ljubezni in plodnosti, ker ima polno drobnih semen.
■ Pod Himalajo raste daru, divji granatovec. Je neužiten, saj je skoraj brez soka. Zato pa njegova semena sušijo, posušena pa zmeljejo v začimbo. Z njo (v kombinaciji s sveže iztisnjenim sokom) v Indiji in v kuhinjah Bližnjega vzhoda začinjajo piščančje jedi in solate.
■ V Španiji, kjer je granatno jabolko razširjeno, so po njem poimenovali mesto Granada.

Viri

■ številni različni viri
■ fotografija plodu the tart art

Sletne povezave

skoraj vse o granatnem jabolku (Wikipedia) 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki