Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Bezgovo cvetje

  Bezgovo cvetje so užitni, rumenkasto beli in intenzivno dišeči cvetovi črnega bezga.
  24. maj 2015
  št. ogledov: 3124
  Bezgovo cvetje so užitni, rumenkasto beli in intenzivno dišeči cvetovi črnega bezga, ki raste ob hišah, ograjah, starih zidovih, ob gozdnih robovih. Bezgovo cvetje nabiramo maja in junija. Nabiramo ga v suhem in sončnem vremenu, vsekakor pa tedaj, ko je vsaj polovica socvetja že razcvetena, in ob polni luni.

  Shranjevanje

  gl. posušeno bezgovo cvetje

  Ideje

  beluši z bezgovim vinskim šodojembezgova krema; bezgova krema z medenimi jagodamibezgova šabesa; bezgova šabesa II; bezgov čaj; bezgov kisbezgov liker; bezgov sirup; bezgov sirup IIbezgov sirup z mineralno vodo, limeto in meto; bezgov sorbet; gost bezgov sirupjabolčni kis z bezgovim cvetjem; jagodna marmelada z bezgovim cvetjemjagodni džem z bezgovim cvetjem; marmelada iz bezgovega cvetja; maskarponejeva pita z bezgovimi cvetovi; miške z bezgovim cvetjemnajboljši bezgov sirup; ocvrtki z bezgovim cvetjem; ocvrto bezgovo cvetje; ocvrto bezgovo cvetje po japonskopalačinke z bezgovim cvetjem; posušeno bezgovo cvetjerižota s špinačo in bezgovim cvetjem; skutina potica z bezgovim cvetjem; skutine miške z bezgovim cvetjem; vzhajane miške z bezgovim cvetjem itd.


  Bezgovo cvetje

  Ideje

  Sveže cvetove (z jajci) spečemo na maslu, uporabljamo jih za odišavljanje džemov in marmelad.

  Opozorila

  ■ Surovi bezgovi cvetovi so grenki.
  ■ Bezgovo cvetje pred uporabo previdno otresemo in preberemo, da odstranimo majhne žuželke. 

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  Bezgov čaj, pripravljen iz posušenega bezgovega cvetja, pospešuje potenje in odvajanje vode. Zato je še posebej primeren pri prehladnih obolenjih, ki jih zdravimo tudi s pospešenim potenjem. 2 žlički suhih bezgovih cvetov prelijemo z 2,5 decilitra vrele vode in pustimo stati 10 minut. Tekočino nato odlijemo in pijemo po požirkih čez dan ali pa trikrat na dan po eno do dve skodelici. Vročega.
  ■ Bezgov čaj je znan tudi kot učinkovito sredstvo zoper mačka.

  Zanimivosti

  Črni bezeg včasih zraste v manjše drevo. vraže
  ■ Ljudsko izročilo pravi, da bi morali pred bezgovim grmom ali drevesom (zraste celo 10 metrov visoko) vedno malo postati v zahvalo za vse blagodejne učinke, ki nam jih ponuja.
  ■ Sežiganje bezga naj bi prineslo vrsto nesreč. Mnogi so prepričani, da mladike, obešene ob hišnem pragu, odganjajo hudobne čarovnice.

  Viri

  številni različni viri 
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani