Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Bezeg

  črni bezeg je zelo razširjena rastlina, s priljubljenim belim socvetjem
  04. junij 2012
  št. ogledov: 7201
  Bezeg je najpogostej sinonim za črni bezeg (lat. Sambucus nigra) je zelo razširjena evropska rastlina, s priljubljenim rumenkasto belim socvetjem in rdeče črnimi jagodami; gl. opozorila. Kot grm ali nizko drevo raste na gozdnih robovih in jasah, na lokah in v bližini večjega grmičevja. Jagode nabiramo takrat, ko se pod grmi naredijo temno vijoličaste packe, ki jih iz zraka spuščajo ptice. Kanadski bezeg (lat. Sambucus canadensis) je podoben črnemu, tudi uporabljamo ga enako. Divji bezeg (Sambucus racemosa) ima socvetja bolj podobna španskemu bezgu, strupeni plodovi pa so rdeče barve. Znanih je še veliko vrst bezga.

  Shranjevanje

  gl. posušeno bezgovo cvetje 

  Sestavine

  ■ Bezgove jagode vsebujejo sadno kislino, čreslovino, sladkor in vitamina A ter C.
  ■ Zrele jagode črnega bezga vsebujejo sadno kislino, čreslovino, eterična olja, sladkor ter vitamine A, B in C. Presnih ne uživamo!

  Priprava

  Cvetove sušimo za čaj, sveže (z jajci) spečemo na maslu, ocvremo v žvrkljanem testu (potresemo z mešanico sladkorja v prahu in cimeta), iz njih pa pripravljamo tudi priljubljena bezgovo šabeso, bezgov sirup in sambuco, uporabljamo pa jih za odišavljanje džemov in bezgov kis in različnih brezalkoholnih pijač. Pravilno posušeni cvetovi zadržijo bledo rumenkasto barvo in prijeten vonj. Iz jagod izdelujemo bezgovec in žele. Američani bezgove jagode sušijo in iz njih kuhajo juho.
  ■ Mladi bezgovi poganjki imajo slastne, mehke stržene, ki jih pripravljamo kakor beluše.
  ■ Črne bezgove jagode nabiramo, ko so povsem zrele; gl. opozorila. Predelamo jih v marmelado, čežano, naredimo sirup ali bezgovo vino. Jagode sušimo kot borovnice, uporabljamo pa jih proti driski. Večkrat na dan jemljemo 10 do 15 jagod.
  ■ Iz jagod lahko pripravimo tudi sok v sokovniku. Dodamo jim še olupljeno limono in nekaj češminovih jagod. Ali pa naredimo sok tako, da sveže plodove vremo v vodi dve do tri minute, iz njih iztisnemo sok ter dodamo med v razmerju ena proti deset. Zmes zavremo, da se ne pokvari.
  ■ gl. posušeno bezgovo cvetje
  ■ gl. tudi različice

  Nasveti

  ■ Bezgovo cvetje nabiramo maja in junija, jagode pa od avgusta do oktobra. Bezgovo cvetje nabiramo v suhem in sončnem vremenu, vsekakor pa tedaj, ko je vsaj polovica socvetja že razcvetena, in ob polni luni. Če zamudimo cvetenje bezga, ne obupajmo. Na višje ležečih legah cveti bezeg 7 do 14 dni kasneje kakor v dolini.
  ■ Bezgovo cvetje pred uporabo previdno otresemo in preberemo, da odstranimo majhne žuželke. 

  Ideje

  ■ gl. bezgov džem s slivami in jabolki; bezgovo cvetje (številne ideje); čatni z bezgovimi jagodami; marmelada iz bezgovih jagod; presen džem iz bezgovih jagod; sirup iz bezgovih jagod; sok iz bezgovih jagod ipd.
  ■ Ko sušimo bezgove jagode, jih pripravimo nekaj več, saj nam bodo ptice zanje pozimi posebno hvaležne.

  Opombe

  Na bezgu uspeva priljubljena kitajska bezgova goba.

  Zdravilni učinki

  ■ Bezgova zdravilna in krepčilna slava sega daleč v preteklost, saj so ga uporabljali že Grki. Najbolj razširjen je v Evropi in severni Afriki, na Kitajskem pa ga predpisujejo tako proti bolečinam v kosteh in otekanju nog kot tudi ob mišičnih krčih in pretresih ob poškodbah.
  ■ Bezgov čaj, pripravljen iz posušenega bezgovega cvetja, pospešuje potenje in odvajanje vode. Zato je še posebej primeren pri prehladnih obolenjih, ki jih zdravimo tudi s pospešenim potenjem. 2 žlički suhih bezgovih cvetov prelijemo z 2,5 decilitra vrele vode in pustimo stati 10 minut. Tekočino nato odlijemo in pijemo po požirkih čez dan ali pa trikrat na dan po eno do dve skodelici. Vročega. Bezgov čaj je znan tudi kot učinkovito sredstvo zoper mačka.
  ■ Bezgove jagode vsebujejo vitamina A in C ter vitamine skupine B. Med slednjimi vsebuje največ vitamina B1, imenovanega tiamin, ki je nujen za delovanje različnih encimov. Pomanjkanje tega lahko povzroči utrujenost, razdražljivost, motnje v spanju, pa tudi motnje krvnega obtoka in vnetje živcev, za pomanjkanje pa so bolj občutljivi starejši ljudje.

  Opozorila

  ■ Nezrele jagode so strupene, tudi peclji in listi vsebujejo strupen alkaloid, ki povzroča slabost, bruhanje in drisko.
  ■ Pri nabiranju zrelih jagod pazimo na oblačila, na katerih pustijo opazne madeže. 

  Zdravilni učinki

  (domnevni)gl. bezgov čaj

  Zanimivosti

  ■ Bezgovo vino je imenitno za ponarejanje porta.
  ■ Črni bezeg je simbol žalovanja in smrti, saj naj bi bil prav iz bezgovega lesa narejen Kristusov križ.
  ■ Popke črnega bezga so včasih vlagali v kis in jih uporabljali kot cenejši nadomestek za kapre.vraže
  ■ Ljudsko izročilo pravi, da bi morali pred bezgovim grmom ali drevesom (zraste tudi 8 do 10 metrov visoko) vedno malo postati v zahvalo za vse blagodejne učinke, ki nam jih ponuja.
  ■ Sežiganje bezga naj bi prineslo vrsto nesreč. Mnogi so prepričani, da mladike, obešene ob hišnem pragu, odganjajo hudobne čarovnice.

  Viri

  številni različni viri 

  Sletne povezave

  ■ skoraj vse o bezgu
  ■ skoraj vse o bezgu (angl.; Wikipedia)


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani