Prijava

Arašidi

Južnoameriška rastlina
07. september 2012
št. ogledov: 6313
Arašidi (lat. Arachis hypogaea), tudi ameriški oreški, ameriški lešniki, kikirikiji, podzemski oreški ali zemeljski oreški; južnoameriška rastlina. Morda je njihova največja zanimivost prav njihova rast. Plodovi rastejo v zemlji in v njej zrastejo šele po oploditvi rumenih cvetov. Cvetni peclji namreč potisnejo plodove v zemljo in ti se njej razvijejo in dozorijo v svetlo rjave stroke. Arašidi so torej semena podzemnih strokov, ki jih izkopavamo. Arašidova zrna so lahko bele, rumenkaste ali rdeče barve. nakupNeoluščeni arašidi so občutljivi za vlago, zato je najbolje, da jih ne kupujemo na zalogo.

Uporaba

■ Večje zrnje predelujejo za grizljanje. Med neprestanim mešanjem ga prepražijo pri 115 °C. Nato ga solijo. Premalo praženo zrnje se hitro pokvari, preveč spraženi pa izgubijo okus.
■ Iz arašidov pridelujejo industrijsko arašidovo maslo in arašidovo mleko, z njimi ponarejajo kavo, kakav in mlete začimbe
■ V ZDA je priljubljen rumen arašidov sir, ki ga uporabljajo za deserte, namaze in kuho.
Arašidov namaz je gosta pasta, ki jo uporabljajo kot namaz na kruh in zgoščevanje omak.
■ Egipčani pripravljajo iz arašidov juho in pecivo.
■ Indonezijci in Malajci arašide drobijo v mezgo, iz katere delajo omako za meso na žaru in gado-gado. 

Ideje

gl. arašidova omaka s koriandrom; arašidovi mafini; arašidovo masločokoladna torta z arašidi; divji riž in mango v solati; domače arašidovo maslo; domače arašidovo maslo II; čokoladna torta z arašidi; gobe s porom; japonski rezanci s piščančjim filejem in fižolovimi kalčki; keksi z arašidi; kitajski jajčni rezanci s šitake; kocke z oreški in rozinami; kunec v arašidovi omaki; najboljši keksi z arašidovim maslom; ozki azijski rezanci z zelenjavo in arašidi; ozki rezanci, zelenjava in arašidi v solatipekoči pečeni arašidi; pikantna piščančja solata z jajčevcem; polnovredni keksi z arašidi; praženi bukovi ostrigarji s porom; praženi rezanci z jajci in zelenjavo; presna zelenjavna solata z arašidi; rezine z arašidi; riževi rezanci s porom in arašidi; sirčkov kolač z jagodnim prelivom brez pečenja; sojin sir z arašidi; špageti z arašidi; zelenjavna solata z arašidi ipd. zdravilni učinki
Arašide uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna. Podobno kot rdeče vino vsebujejo resveratrol, ki ugodno vpliva na srce.
■ Praženi arašidi (100 g) vsebujejo: 579 kcal (2435 kJ), 48,7 g maščob, 2,7 g balastnih snovi; vir fosforja, kalcija, železa, natrija, kalija, vitaminov B1 in B2, niacina.
■ Arašidovo zrno vsebuje do 50 % olja (največ ga je v drobnem zrnju) in okoli 30 % beljakovin.
■ gl. arašidovo olje

Zanimivosti

■ Arašide so pridelovali že davno, saj so jih našli v inkovskih grobovih.
■ V 16. stoletju so portugalski trgovci s sužnji rastlino vzeli s seboj v Afriko, od tam pa je dve stoletji s sužnji prišla v ZDA.
■ Arašidi so sorodniki soje, oboje pa uvrščamo med stročnice.
■ Največ arašidov pridelajo v Indiji.

Viri


■ dopolnjeno geslo arašidi ali kikirikiji
■ številni različni viri


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki