Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Glikemični indeks

  Glikemični indeks nam pove, kako hitro se ogljikovi hidrati v telesu spremenijo v sladkor.
  23. junij 2011
  št. ogledov: 5232
  Glikemični indeks (GI) je indeks, ki razvršča ogljikove hidrate (OH). Glede na to, kako hitro se razgradijo med prebavnim procesom in glede na to, kako hitro sladkorji vstopijo v krvni obtok. GI pa nam ne pove, koliko teh OH je v eni porciji hrane. Za razumevanje vpliva, ki ga ima hrana na naš krvni sladkor, sta pomembna oba podatka.

  Glikemična obremenitev (GO) je informacija, ki nam natančneje kot GI pove, v kakšni meri hrana, ki jo zaužijemo, dvigne raven glukoze v krvi. Z GI namreč merimo kakovost OH, ne pa tudi njihove količine. Posledično ima sadje, ki sestoji večinoma iz vode, nižje vrednosti GO, kljub visokim vrednostim GI; gl. tabelo, opombe. Pri GI so vrednosti 1–55 nizke, 56–69 srednje in 70+ visoke, pri GO pa so 1–10 nizke, 11–19 srednje in 20+ visoke.

  Hitrost, s katero sladkor vstopa v krvni obtok, pa ni najpomembnejši dejavnik. Ko uživamo sveže, zrelo sadje z vlakninami vred (in kot del zdrave prehrane z nizkim vnosom maščob), sladkorji iz sadja vstopijo v krvni obtok hitro. A ga hitro tudi zapustijo.

  Živilo / Glikemični indeks / Glikemična obremenitev
  ■ ananas 59 / 7
  ■ banane 52 / 12
  ■ beli riž 64 / 23
  ■ breskve 42 / 5
  ■ divji riž 57 / 18
  ■ grozdje 46 / 8
  ■ jabolka 38 / 6
  ■ jagode 40 / 1
  ■ korenček 47 / 3
  ■ kuskus 65 / 23
  ■ lubenica 72 / 4
  ■ melona 65 / 4
  ■ pečeni krompir 85 / 26
  ■ polnovredni pšenični kruh 71 / 9
  ■ rdeča pesa 64 / 5
  ■ sladka koruza 54 / 9
  ■ sladki krompir 61 / 27
  ■ špageti 42 / 20
  ■ žitni otrobi 42 / 8

  Pojasnila

  Ogljikovi hidrati so velika skupina organskih spojin, ki jih najdemo v vseh oblikah življenja. Uživamo jih z različnimi živili, telo pa jih lahko sintetizira tudi samo. Delimo jih na sladkorje, oligosaharide in polisaharide.

  Opombe

  Ameriško združenje za sladkorno bolezen navaja: »Dodajanje fruktoze kot sladila ni priporočljivo, vendar pa ni nobenega razloga, da bi odsvetovali, da bi se ljudje s sladkorno boleznijo izogibali naravni fruktozi, ki jo najdemo v sadju, zelenjavi in drugih živilih.« 

  Opozorila

  ■ Povišano raven sladkorja v krvi povzročajo maščobe in ne sadje.
  ■ Sadje je najbolj zdravo uživati sveže. Sušenje skoncentrirata sladkor do ravni, ki jo telo težko obvlada. Pomembno je uživanje nepredelanega sadja, ne sokov, saj vlaknine v sadju upočasnijo absorbcijo sladkorja. Tudi sicer je najbolje uživati sveža, polnovredna, zrela, presna in nepredelana živila.

  Viri

  številni različni viri 

  Spletne povezave

  ■ revija Zveze potrošnikov Slovenije
  ■ skoraj vse o glikeminčnem indeksu (The University of Sydney) 
   


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani