Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Zelenjavna osnova II

  Različica klasične zelenjavne osnove, pri kateri posebno barvo in aromo dosežemo s karameliziranjem čebule
  04. november 2006
  št. ogledov: 5163
  sestavine 230 g paradižnika1 korenček2 stebli belušne zelene1 por1 čebula30 g leče30 g suhega fižola30 g suhega graha 1 žlica olivnega oljasolčrni poper6 stebelc peteršilja6 stebelc vodne kreše 

  Predpriprava


  ■   V posodi pristavimo vodo za blanširanje paradižnika.
  ■   Korenček olupimo in narežemo na tanka kolesca.
  ■   Belušno zeleno olupimo in narežemo na koščke.
  ■   Por očistimo in zrežemo na kolesca.
  ■   Paradižnike za 20 sekund potopimo v krop. Nato jih iz kropa za nekaj minut predenemo v ledeno mrzlo vodo. Naposled jih še enkrat odcedimo, olupimo in grobo narežemo.
  ■   Suhe stročnice operemo in odcedimo.
  ■   Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.

  Priprava

  ■   V loncu segrejemo olivno olje. Dodamo sesekljano čebulo, ki jo počasi pražimo toliko časa, da porjavi oziroma karamelizira; gl. opombe.
  ■   Karamelizirani čebuli dodamo vso ostalo zelenjavo, suhe stročnice in zeliščna stebelca. Prilijemo 1,7 litra hladne vode, po okusu začinimo s soljo in sveže mletim črnim poprom ter pristavimo. Zavremo, skoraj povsem pokrijemo in počasi kuhljamo 2 do 3 ure; gl. pojasnila.
  ■   Osnovo odstavimo in precedimo. Ostanke zalijemo s slabimi 6 decilitri hladne vode. Pristavimo, zavremo in kuhamo 15 minut.
  ■   Zavrelico odstavimo in precedimo k že precejeni osnovi.

  Uporaba

  Zelenjavno zavrelico uporabljamo kot osnovo za različne, zlasti zelenjavne juhe, pa tudi za številne druge jedi, ki terjajo zalivanje z eno od osnov, zlasti rižote.

  Nadomestek

  ■   Belušno zeleno nadomestimo s koščkom zelene, pri čemer upoštevamo, da je zelena bistveno aromatičnejša od belušne zelene.
  ■   Zapisana zeliščna stebelca lahko nadomestimo ali kombiniramo z vejico timijana ali/in koščkom lovorovega lista.

  Izboljšanje

  Jedi s porom so mnogo okusnejše, če uporabimo samo beli in rumeni del pora.

  Nasveti

  ■   Pri sveži zelenjavi so mesta, na katerih je bila odrezana, sočna in vlažna
  ■   Zrelega paradižnika praviloma ne hranimo v hladilniku. Mraz uničuje njegov značilni okus.
  ■   Prave osnove so bistre. Bistrost dosežemo predvsem z zelo počasnim kuhanjem, pa tudi s sprotnim pobiranjem pen s površine. Če se osnova vendarle skali, jo zbistrimo; gl. bistrenje.

  Pojasnila

  ■   Belušna zelena je pravzaprav delikatesna (gomoljna) zelena.
  ■   Pri tej različici osnove iz zelenjave izlužimo veliko arome in okusa. Pri zelenjavni osnovi pa zaradi krajšega časa kuhanja ohranimo več dragocenih sestavin, zlasti vitaminov.

  Različice

  gl. zelenjavka; zelenjavna osnova; zelenjavna osnova III; zelenjavna osnova z belim vinom 

  Ideje

  gl. osnova

  Opombe

  ■   Zmotno je mnenje, da vsebuje zamrznjena zelenjava manj vitaminov kot sveža. V pravilno zamrznjeni zelenjavi se jih ohrani celo več kot v sveži, če je ta predolgo izpostavljena transportu, svetlobi (na tržnici) ali pa če odvito predolgo hranimo v hladilniku.
  ■   Pri nas sta najbolj razširjeni stročnici fižol in grah, manj znane pa so bob, čičerka, leča in soja. Tudi slednje pa so naprodaj v večini večjih trgovskih centrov in v specializiranih trgovinah.
  ■   Na splošno velja, da so osnove aromatične, ne pa tudi slane. A nekaj soli v njih poudari aromo drugih sestavin. Na 4 litre vode praviloma dodamo žličko soli.

  Opozorila

  V lupini in tik pod njo se v zelenjavi naberejo številni strupeni pesticidi. V celoti jih ne moremo odpraviti, pomagajo pa lupljenje ter temeljito pranje in krtačenje. Oprano neolupljeno zelenjavo nazadnje še temeljito zbrišemo s kuhinjsko krpo.

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  ■   Belušno zeleno, korenček, (ekstra deviško) olivno olje, paradižnik, por, stročnice in večino zelišč uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
  ■   Belušno zeleno prištevamo med afrodiziake.

  Viri

  številni različni viri 


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani