Zelenjavka

Kuhana tekočina z zelenjavnimi olupki in obrezki, ki jo precejeno uporabljamo za zalivanje oziroma pripravo nekaterih jedi
02. junij 2005
št. ogledov: 8749
pripravek oziroma tekočina, pripravljena iz vode in zelenjavnih olupkov ali/in obrezkov. Uporabimo vse tiste dele zelenjave, ki jih pri pripravo določenih jedi ne potrebujemo, na primer zeleni del pora, zeleni del cvetače, šampinjonove bete, krompirjeve olupke itd. Gl. uporaba.

Priprava

V loncu pristavimo liter vode, 600 gramov očiščenih in opranih olupkov ali/in obrezkov različne zelenjave, nekaj vejic peteršilja, nekaj lističev luštreka in manjši lovorov list. Zavremo in počasi kuhljamo 60 minut. Nazadnje precedimo.

Uporaba

Zelenjavko uporabljamo predvsem za zalivanje juh, omak in rižot. Pri tem z zavrelico kakovostno in prehransko obogatimo jed, v katero jo dodamo. Redkeje jo uporabljamo za mariniranje.

Shranjevanje

Zelenjavko lahko v hladilniku hranimo do 24 ur, seveda pa jo lahko tudi zamrznemo.

Izboljšanje

Kakovostnejša oblika zelenjavke je zelenjavna osnova; gl. tudi ideje in pojasnilo v okvirčku. 

Nadomestek

Med zelenjavke prištevamo tudi tekočine, ki ostanejo po blanširanju ali kuhanju različne zelenjave. Če blanširamo/skuhamo manjšo količino zelenjave, uporabimo tekočino kot osnovo za pripravo zelenjavke. 

Ideje

gl. zelenjavna osnova; zelenjavna osnova II; zelenjavna osnova z belim vinom

Opozorila

■   Za pripravo zelenjavke uporabimo izključno olupke ali/in obrezke neoporečne, temeljito očiščene in oprane zelenjave; gl. tudi pojasnila. Posebej dobrodošli so ostanki jušne zelenjave.
■   V lupini in tik pod njo se naberejo številni strupeni pesticidi. V celoti jih ne moremo odpraviti, pomaga pa temeljito pranje in krtačenje zelenjave. Oprano nazadnje še temeljito zbrišemo s kuhinjsko krpo.

Pojasnila

Zmotno je mišljenje, da lahko za pripravo zelenjavke uporabimo staro, uvelo zelenjavo, ki bi jo sicer zavrgli. Gl. opozorila.

Viri

številni različni viri 


© 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki