IŠČI PODROBNO

  Boljša piščančja osnova

  Bogata piščančja osnova z dodatkom belušne zelene, korenčka, čebule in zeliščnega šopka
  11. september 2008
  št. ogledov: 4967
  2 piščanca2 srednje veliki čebuli2 srednje velika korenčka3 stebla belušne zeleneščep soli1 majhen zeliščni šopek1 žlica strtega belega popra

  Predpriprava

  ■ Piščanca temeljito očistimo, pri čemer še posebej pazimo, da odstranimo vse sledi krvi. Oprhamo ju pod tekočo hladno vodo.
  ■ Korenčka in belušno zeleno operemo.
  ■ Čebuli olupimo in razpolovimo.

  Priprava

  ■ V velik lonec položimo piščanca, ki ju zalijemo s 3,5 litra hladne vode. Posolimo in pri srednji temperaturi počasi zavremo; vmes s površine s penovko pobiramo pene.
  ■ V lonec stresemo 3,5 kilograma ledenih kock, potem pa s površine odstranimo vso maščobo in morebitne druge ostanke. Ko tekočina znova zavre, dodamo pripravljeno zelenjavo, zeliščni šopek (timijan, peteršilj, lovorov list) in strti poper. Počasi kuhljamo 2 uri, vmes pa s površine nenehno odstranjujemo pene.
  ■ Lonec odstavimo in pustimo stati 30 minut.
  ■ Tekočino precedimo skozi gosto cedilo, obloženo z gazo, potem pa posodo z osnovo postavimo v večjo posodo s hladno vodo in ledenimi kockami, da se na hitro ohladi.

  Uporaba

  Boljša piščančja osnova je, tako kot ostale mesne osnove, tekočina za pripravo številnih juh, ragujev, omak in drugih jedi.

  Nadomestek

  Boljšo piščančjo osnovo lahko praviloma nadomeščamo z drugimi različicami piščančje osnove, pa tudi z drugimi mesnimi osnovami, na primer s čisto govejo juho, s čisto perutninsko juho ali z zelenjavno osnovo, za vegetarijanske različice.

  Izboljšanje

  Skupaj s piščancema v osnovi kuhljamo še 500 gramov očiščenih piščančjih vratov in / ali 500 gramov očiščenih piščančjih nog.

  Nasveti

  Mesne osnove, kakršna je tudi boljša piščančja osnova, uporabljamo kot nadomestek za vodo pri tistih (mesnih) jedeh, zlasti juhah, ragujih in omakah, pri katerih želimo opazno izboljšati kakovost jedi.

  Pojasnila

  ■ V Franciji je perutnina zelo natančno razdeljena glede na starost, težo, prehrano in rejo. Tako poznajo Francozi številne piščančje različice, od 250 do 300 gramov težkega pomladanskega piščančka (fr. poussin), do nad 1,80 kilograma težkega pitanega piščanca ali jarčke (fr. poularde) in posebne specialitete, bresonskega piščanca (fr. poulet de Bresse) iz domače reje, s kontrolirano prehrano in kontroliranim poreklom.
  ■ Prave osnove so bistre. Bistrost dosežemo predvsem z zelo počasnim kuhanjem, pa tudi s sprotnim pobiranjem pen s površine. Če se osnova vendarle skali, jo zbistrimo; gl. bistrenje.
  ■ Na splošno velja, da so osnove aromatične, ne pa tudi slane. A nekaj soli v njih poudari aromo drugih sestavin.

  Različice

  gl. piščančja osnova (različice)

  Ideje

  gl. osnova (različice)

  Opombe

  ■ Klasično razmerje med vodo in mesom je: 4 litri vode na 1 kilogram govedine ali teletine oziroma 3,5 litra vode na 1,5 kilograma piščanca oziroma kokoši.
  ■ Pri večjih kosih perutnine je razmerje med mesom in kostmi ugodnejše.
  ■ gl. okvirček

  Opozorila

  Okus osnove se mora ujemati z okusom jedi, pri kateri jo uporabljamo. Z osnovami, ki vsebujejo govedino in teletino, lahko zalivamo vse jedi, z izjemo ribjih. Ribjo, perutninsko in divjačinsko osnovo pa dodajamo le jedem, ki vsebujejo ustrezno osnovno sestavino (ribe, perutnina, divjačina).

  Zdravilni učinki

  (domnevni) gl. okvirček

  Viri

  ■ dopolnjen recept boljša piščančja osnova iz knjige Cucina of le Marche, Trabocchi, Fabio; Kaminsky, Peter, HarperCollins Publishers, New York 2006
  ■ številni različni viri

  Sletne povezave

  ■ spletni nakup knjige Cucina of le Marche (angl.; Amazon)
  HarperCollins Publishers (angl.)
  ■ druge knjige Fabia Trabocchia (angl.; Amazon)
  ■ druge knjige Petra Kaminskyja (angl.; Amazon) 


  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki