Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Lenček, Janez

  Najboljši in najtrofejnejši slovenski kuhar in slaščičar – Nosilec 5 zlatih medalj s kuharskih olimpiad - Nosilec zlatega kuharskega oskarja, Kulinaričnega inštituta Amerike
  23. marec 2008
  št. ogledov: 5222
  (1938-2018), Ljubljana; osnovno šolo je obiskoval v Domžalah (tam je brat Miha v Slaščičarni Lenček nadaljeval očetovo slaščičarsko tradicijo, zdaj jo nadaljuje njegov sin), nižjo gimnazijo v Kranju in Obrtno šolo za slaščičarje v Kranju (1952–1955); učil se je v tedaj znani pekarni in slaščičarni Pr’ Bučarju. Leta 1957 je končal še kuharsko smer na ljubljanski Gostinski šoli. Že med šolanjem je začel delati za tedanji protokol, v Vili Bled, na Snežniku, v Postojni, Portorožu in na Pohorju. Kamorkoli je pač prišel maršal Tito ali kakšen tuj državnik. Kuhal je več kot sedemdesetim predsednikom držav, kraljem in cesarjem, med katerimi si je najbolj zapomnil francoskega predsednika Mitterranda. Sklesal mu je sladico v obliki laboda, z gibljivo glavo. Ko je natakar laboda postregel, je bil ta videti tako živ, da ja predsednik zahteval naj ga odnesejo nazaj v kuhinjo.

  Janez Lenček je bil slaščičar, kuhar in učitelj kuharstva, dolga leta pa je bil tudi član ocenjevalnih komisij za kuharstvo in slaščičarstvo. Njegova prva zaposlitev je bila pri Izvršnem svetu. Delal je v vilah v Strunjanu in Valdoltri, uradno pa je bil zaposlen v Pekarni Moste.

  Leta 1958 je bil (skoraj z dekretom) poslan v portoroški Grand hotel Palace, kjer je ostal do leta 1963; vmes je malo predaval tudi na piranski gostinski šoli. Iz Portoroža se je preselil na Bled. 6 let je delal v starem hotelu Park; vmes je poučeval na blejski gostinski šoli. Leta 1970 se je preselil v Grand hotel Toplice, kjer je kot chef ostal polnih 22 let. Leta 1968 je bil med ustanovitelji Sekcije kuhara Jugoslavije (SKY), kjer je kasneje najprej postal sekretar, še pozneje pa tudi predsednik. Bil je tudi predsednik sekcije kuharjev Slovenije, po upokojitvi pa je postal častni predsednik sekcije kuharjev in slaščičarjev Slovenije. 

  Za svoje delo je prejel številna priznanja:
  ■ vitez kulinarike pri Svetovni kuharski federaciji (WACS; The World Association of Chefs Societies)
  ■ nosilec zlatega kuharskega oskarja Kulinaričnega inštituta Amerike (CIA; The Culinary Institute of America)
  ■ zlate medalje na kuharskih olimpiadah leta 1972, 1976, 1980, 1984 in 1988
  ■ zlata medalja ne Expo Gastu v Luksemburgu
  ■ kuharski Grand Prix v Karlsruheju
  ■ častni član kuharskih zvez Avstrije, Češke, Luksemburga, Nemčije, Norveške in ZDA
  ■ 57 zlatih medalj na Gostinsko turističnih zborih Slovenije
  ■ 9 zlatih medalj na Jugoslovanski kulinarični razstavi v Zagrebu
  ■ 2 zlati žlici v Beljaku (Villach), Avstrija
  ■ trak kakovosti z medaljo, GZS

  Janez Lenček je pokoj užival v Radovljici, kjer sta z ženo Cilko leta 2006 praznovala 40-letnico poroke. Spoznala sta se na Bledu, kjer je bila Cilka receptorka v hotelu Krim. Njena sestra je slaščičarka in Janezova sošolka. Janez in Cilka imata dva sinova: Blaž dela v Slovenski vojski, Boštjan pa pri Slovenski policiji.

  Zanimivosti

  ■ Ko je potoval na podelitev oskarja Kulinaričnega inštituta Amerike oz. CIA (Culinary Institute of America), ga je carinik na letališču pobaral, kam potujem. Odgovoril mu je, da v New York, kamor ga vabi CIA. Potreboval je kar nekaj časa, da je carinikom pojasnil, za kaj je pravzaprav šlo.
  ■ Med enim od svetovnih veslaških prvenstev na Bledu so v hotelu gostili ekipo iz Nove Zelandije. Ti so s seboj pripeljali kivi, ki je bil v tistih časih pri nas popolnoma neznan. Odkupil ga je gajbico, potem pa za gostinski zbor pripravil torto, prekrito s kolesci kivija. Nehote je slišal komentar enega od kolegov: »Takole ekstravaganco si pa lahko privošči samo Lenček. Da naredi torto s kumaricami, posutimi z makom.«

  Viri

  Gostinski leksikon, Frelih, Janez, Društvo barmanov Slovenije, Ljubljana 2006
  ■ številni različni viri
  ■ fotografija Gurman, 2007
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani