Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Gorgonzola

  Gorgonzola je italijanski mehki ali poltrdi sir z modro zeleno plemenito plesnijo. Naprodaj je v kolutih višine 16–20 cm, s premerom 25–30 cm.
  04. februar 2005
  št. ogledov: 6916
  Gorgonzola je italijanski mehki ali poltrdi sir z modro zeleno plemenito plesnijo, ki se razrašča v sredici. Je iz polnomastnega kravjega mleka, vsebuje 48 % maščobe. Delijo na blažjo in bolj kremno dolce ter na piccante. Z vročo skuto jutranje molže obložijo stene in dno modela, na sredo dajo hladno skuto iz mleka večerne molže. Skuti dodajo v sredico plesen (Penicillium gorgonzola), solijo, prebodejo z iglami in pustijo v jamah zoreti 3 mesece. Tedaj dobi mehka sredica, ki jo je skoraj mogoče mazati, prijeten oster okus. Skorja je rjavkasta z rdečkastim nadihom. Naprodaj je v kolutih višine 16–20 cm, s premerom 25–30 cm, tudi v valjih, težkih 11–12 kg. Zavitih v srebrn papir. 100 g gorgonzole / pribl. 360 kalorij.


  Gorgonzola

  Uporaba

  ■ Gorgonzola je priljubljena kot začimba v kremnih omakah, npr. za testenine. Ker ima pikanten okus in se lepo topi. Nakockano ponudimo kot prigrizek k aperitivom. Mažemo jo na kanapeje, dodajamo solatam in narastkom (sufle) ipd. V Lombardiji jo stopijo sredi vroče koruzne polente.
  ■ Ko želimo pikantnejšo jed, uporabimo gorgonzolo piccante. Ali pa jo kombiniramo z rokforom. Ko želimo blažjo jed, gorgonzolo dolce mešamo z maskarponejem.

  Recepti

  Ideje

  Modre sire najbolje* kombiniramo / začinjamo z (abecedno): blitvo, datlji, jabolki*, kajenskim poprom, koprom, koromačem*, kostanjem (pečenim), kruhom* (zlasti z oreški ali/in z orehi), kumarami, mandlji, marelicami ali/in z zeleno*.

  Opozorila

  Številni svetovno znani siri niso vegetarijanski. Pravilom vsebujejo sirilo živalskega porekla, razen če so na deklaraciji označeni kot vegetarijanski. Najbolj pogosto so to (abecedno): gorgonzola, grana padano, grojer, manchego, parmezan, pekorino itd.

  Zanimivosti

  Gorgonzola se imenuje po istoimenskem kraju blizu Milana. Kjer delajo izvirno gorgonzolo. Ko so med pašo na prostem selili živino iz Alp v nižine, je živina počivala pri Gorgonzoli. Vse do 11. st. so tam iz njihovega mleka delali sir strachhino di Gorgonzola. Komaj tedaj so začeli dodajati plesen. V Lombardiji še danes delajo panerone, gorgonzoli podoben sir brez plesni. Pa tudi sire vrste stracchino.

  Viri

  ■ Kuharska enciklopedija, Bogdan Novak, Simon Lenarčič, Založba Modrija, Ljubljana 2009
  ■ številni različni {{viri}}


  Gorgonzola dolce DOP
   


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani