Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Rdeč česnov kis

  Ena številnih različic odišavljenega kisa, primernega za okisanje in odišavljanje jedi
  15. oktober 2005
  št. ogledov: 4616

  Sestavine

  5 dl rdečega vinskega kisa6 strokov česnamajhna vejica timijanažlička zrn belega popra

  Predpriprava

  Česen olupimo.

  Priprava

  ■   Česen, timijan in poper stresemo v steklenico in prelijemo s kisom. Steklenico zamašimo in za 21 dni postavimo v temen prostor.
  ■   Odležan kis precedimo skozi čisto gazo in nalijemo v čiste stekleničke.

  Serviranje

  Rdeč česnov kis ali rdeči vinski kis s česnom ponudimo v majhni steklenički kot namizno začimbo; gl. nasveti.

  Izboljšanje

  Kakovostnejše osnovne sestavine, kakovostnejši česnov kis. 

  Shranjevanje

  Steklenice s česnovim kisom hranimo temnem prostoru oziroma v kuhinjski omari.

  Nakup

  gl. opozorila

  Različice

  ■   gl. česnov kis
  ■   Neke vrste česnov kis je tudi česnova esenca.

  Ideje

  gl. odišavljen kis (številne različice)

  Uporaba

  Z različnimi kisi klasično začinjamo različne solate, v sodobni kuhinji pa z različnimi vrstami kisa začinjamo tudi vse druge jedi, celo sladice; gl. nasveti in opozorila. Pri uporabi različnih vrst kisa bodimo posebej pozorni na kombinacije arom in okusov kisa in jedi. Nežnejše različice vinskih kisov uporabljamo v prvi vrsti za pripravo različnih solatnih prelivov, pa tudi za pripravo majonez. S svetlim jabolčnim kisom začinjamo svetlo meso, zlasti perutnino in ribe, odličen pa je tudi za deglaziranje zarebrnic, zlasti tistih, s pečenimi jabolki. Gl. tudi kis.

  Nadomestek

  Kis praviloma lahko nadomestimo z limoninim sokom ali z vinom.

  Nasveti

  Kadar uporabljamo kis kot začimbo, ga (po malem!) vedno dodajamo že gotovim, odstavljenim ali celo postreženim jedem. Najbolje je celo, da na mizo postavimo več stekleničk različnega kisa, pa si ga vsakdo izbere po svojem okusu. Če jedi kisamo med kuhanjem, aroma izhlapi, ostane pa le kislina.

  Opozorila

  Tudi pri nakupu kisa temeljito preberimo deklaracijo na steklenici. Police trgovskih centrov so preplavljene z umetno obarvanimi in umetno odišavljenimi kisi, proizvedenimi s pospešeno, celo 24-urno fermentacijo. Takšni kisi niso ne naravni (kakor pogosto piše na deklaraciji), ne zdravilni (gl. zdravilni učinki); najpogosteje so zdravju celo škodljivi. Pa čeprav tudi na takšnih pogosto piše balzamični kis iz Modene.

  Pojasnila

  ■   Do nedavnega smo kis v glavnem uporabljali za pripravo solatnih prelivov. Včasih smo ga dodali še kakšni marinadi, kvaši ali kisli juhi. Sodobni kuharski mojstri so ugotovili, da je kis tudi začimba, ki jo po kapljicah ali žličkah lahko dodamo skoraj vsaki jedi, tudi desertu. Med gurmani se je uveljavil rek: V kisu je vse!
  ■   Več kot tisoč leta stara francoska beseda vinaigre (kis) je logična zveza besed vino in kisel. Čeprav je po drugi strani res, da kisa že dolgo ne pridobivamo le iz vina.

  Zanimivosti

  V Franciji so pridelavo kisa po vinogradnikih zaupali kisarjem, ki so 1394. leta postali cenjen ceh.

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  ■   Česen in jabolčni kis (gl. opozorila) uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
  ■   Z žličko (jabolčega) kisa na dan, zmešanega s kozarcem vode, po okusu pa tudi z žličko medu, lahko bistveno izboljšamo svojo zdravstveno sliko. Pripomore k boljšemu počutju, deluje protiinfekcijsko, izboljšuje koncentracijo in tek, preprečuje nespečnost, pospešuje porabo odvečnih maščob (in holesterola), blaži prehladne tegobe (vneto grlo, izkašljevanje, zamašen nos) in posledice mačka ter ugodno deluje na kožo (2 skodelici na kad oziroma nekaj žlic za kopel za noge).

  Opombe

  Holandski botanik C. H. Persoon (1761-1836) je leta 1822 odkril mikroorganizem, ki povzroča ocetno fermentacijo. Imenoval ga je Mycoderma aceti. Holandski mikrobiolog M. W. Beijerinck (1851-1931) pa ga je pozneje preimenoval v acetobacter.

  Viri

  ■   dopolnjen recept rdeč česnov kis ali rdeči vinski kis s česnom iz knjige Hladne jedi, Teubner, Christian, Wolter, Annette, Cankarjeva založba, Ljubljana 1989
  ■   številni različni viri 

  Spletne povezave

  ■   vse o kisu (angl.)
  ■   nove in rabljene knjige Christiana Teubnerja (angl.)
  ■   knjige Christiana Teubnerja (Amazon; nem.)
  ■   številne druge knjige Annette Wolter (angl.)
  ■   Cankarjeva založba, Ljubljana 


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani