Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Limonin kis

  Ena številnih različic odišavljenega kisa, primernega za okisanje in odišavljanje jedi
  15. oktober 2005
  št. ogledov: 4276

  Sestavine

  • 2,5 dl svetlega vinskega kisa
  • lupina 1 limone
  • 5 žlic limoninega soka
  • nekaj lističev citronske melise

  Predpriprava

  Limono operemo pod vročo vodo in temeljito obrišemo. Nato jo čim tanjše olupimo, vsekakor pa brez bele kožice.

  Priprava

  ■   Limonin sok nalijemo v steklenico, nato pa vanjo potisnemo še limonino lupino in citronino meliso. Zalijemo s kisom, steklenico pa zamašimo in za najmanj 21 dni shranimo v temen prostor oziroma v kuhinjsko omaro.
  ■   Odležan kis precedimo skozi čisto gazo in nalijemo v čiste stekleničke.

  Serviranje

  Limonin kis ali kis z limonami (tudi limonov kis) ponudimo v majhni steklenički kot namizno začimbo; gl. nasveti.

  Izboljšanje

  Kakovostnejše osnovne sestavine, kakovostnejši limonin kis.

  Shranjevanje

  Steklenice z limoninim kisom hranimo temnem prostoru oziroma v kuhinjski omari.

  Različice

  gl. limonin jabolčni kis 

  Ideje

  gl. odišavljen kis (številne različice)

  Uporaba

  Z različnimi kisi klasično začinjamo različne solate, v sodobni kuhinji pa z različnimi vrstami kisa začinjamo tudi vse druge jedi, celo sladice; gl. nasveti in opozorila. Pri uporabi različnih vrst kisa bodimo posebej pozorni na kombinacije arom in okusov kisa in jedi. Nežnejše različice vinskih kisov uporabljamo v prvi vrsti za pripravo različnih solatnih prelivov, pa tudi za pripravo majonez. Z odišavljenimi, zlasti pikantnejšimi, pa tudi sadnimi (borovnice, črni ribez) vinskimi kisi izboljšujemo temno meso oziroma divjačino, pikantne omake in mesne sokove. Gl. tudi kis. 

  Nadomestek

  Kis praviloma lahko nadomestimo z limoninim sokom ali z vinom.

  Nasveti

  Kadar uporabljamo kis kot začimbo, ga (po malem!) vedno dodajamo že gotovim, odstavljenim ali celo postreženim jedem. Najbolje je celo tako, da na mizo postavimo več stekleničk različnega kisa, pa si ga vsakdo izbere po svojem okusu. Če jedi kisamo med kuhanjem, aroma izhlapi, ostane pa zgolj kislina.

  Opozorila

  ■   Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume vse pogosteje okopajo v raztopini strupenega difenila ali pa jih zavijejo v difenil papir. Lupina tako konzerviranega sadeža je neuporabna tudi po pranju.
  ■   Tudi pri nakupu kisa temeljito preberimo deklaracijo na steklenici. Police trgovskih centrov so preplavljene z umetno obarvanimi in umetno odišavljenimi kisi, proizvedenimi s pospešeno, celo 24-urno fermentacijo. Takšni kisi niso ne naravni (kakor pogosto piše na deklaraciji), ne zdravilni (gl. zdravilni učinki); najpogosteje so zdravju celo škodljivi. Pa čeprav tudi na takšnih pogosto piše balzamični kis iz Modene.

  Pojasnila

  Do nedavnega smo kis v glavnem uporabljali za pripravo solatnih prelivov. Včasih smo ga dodali še kakšni marinadi, kvaši ali kisli juhi. Sodobni kuharski mojstri so ugotovili, da je kis tudi začimba, ki jo po kapljicah ali žličkah lahko dodamo skoraj vsaki jedi, tudi desertu. Med gurmani se je uveljavil rek: V kisu je vse!

  Zanimivosti

  ■   Aristotelu je bil kis samo gnijoče vino.
  ■   V Franciji so pridelavo kisa po vinogradnikih zaupali kisarjem, ki so 1394. leta postali cenjen ceh.

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  ■   (Jabolčni) kis in limone (oboje gl. opozorila) uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.
  ■   Z žličko (jabolčega) kisa na dan, zmešanega s kozarcem vode, po okusu pa tudi z žličko medu, lahko bistveno izboljšamo svojo zdravstveno sliko. Napitek pripomore k boljšemu počutju, deluje protiinfekcijsko, izboljšuje koncentracijo in tek, preprečuje nespečnost, pospešuje porabo odvečnih maščob (in holesterola), blaži prehladne tegobe (vneto grlo, izkašljevanje, zamašen nos) in posledice mačka ter ugodno deluje na kožo (2 skodelici na kad oziroma nekaj žlic za kopel za noge).

  Opombe

  Holandski botanik C. H. Persoon (1761-1836) je leta 1822 odkril mikroorganizem, ki povzroča ocetno fermentacijo. Imenoval ga je Mycoderma aceti. Holandski mikrobiolog M. W. Beijerinck (1851-1931) pa ga je pozneje preimenoval v acetobacter.

  Viri

  ■   dopolnjen recept limonin kis ali kis z limonami (tudi limonov kis) iz knjige Hladne jedi, Teubner, Christian, Wolter, Annette, Cankarjeva založba, Ljubljana 1989
  ■   številni različni viri 

  Spletne povezave

  ■   vse o kisu (angl.)
  ■   vse o limonah (angl.)
  ■   nove in rabljene knjige Christiana Teubnerja (angl.)
  ■   knjige Christiana Teubnerja (Amazon; nem.)
  ■   številne druge knjige Annette Wolter (angl.)
  ■   Cankarjeva založba, Ljubljana 


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani