Jabolčni kis z bezgovim cvetjem

Kis pripravimo z dolgotrajnim namakanjem bezgovih cvetov v domačem kisu
05. junij 2012
št. ogledov: 2819
5 dl (domačega) jabolčnega kisa2 – 3 pesti osmukanih bezgovega cvetja 

Priprava

■ Kis nekoliko segrejemo.
■ V steklen kozarec stresemo rahlo zmehčano bezgovo cvetje. Prelijemo ga s toplim kisom. Kozarec zapremo, potem pa ga za 14 dni postavimo na sončen prostor.
Jabolčni kis iz bezgovega cvetja ali bezgov kis precedimo skozi gosto cedilo, obloženo z gazo. Nalijemo ga v steklenico, ki jo postavimo v temen prostor.

Serviranje

gl. ideje

Nasveti

Kadar uporabljamo kis kot začimbo, ga (po malem!) vedno dodajamo že gotovim, odstavljenim ali celo postreženim jedem. Najbolje je celo, da na mizo postavimo več stekleničk različnega kisa, pa si ga vsakdo izbere po svojem okusu. Če jedi kisamo med kuhanjem, aroma izhlapi, ostane pa le kislina.

Triki

Neprijeten vonj po ribah z rok, kuhinjske deske in posode najlažje odpravimo s kisom. Zatem očiščeno splaknemo pod veliko tekoče hladne vode.

Pojasnila

Holandski botanik C. H. Persoon (1761-1836) je leta 1822 odkril mikroorganizem, ki povzroča ocetno fermentacijo. Imenoval ga je Mycoderma aceti. Holandski mikrobiolog M. W. Beijerinck (1851-1931) pa ga je pozneje preimenoval v acetobacter.

Različice

gl. kis (številne različice)

Ideje

Z različnimi kisi klasično začinjamo različne solate, v sodobni kuhinji pa z različnimi vrstami kisa začinjamo tudi vse druge jedi, celo sladice; gl. nasveti in opozorila. Pri uporabi različnih vrst kisa bodimo posebej pozorni na kombinacije arom in okusov kisa in jedi. Nežnejše različice vinskih kisov uporabljamo v prvi vrsti za pripravo različnih solatnih prelivov, pa tudi za pripravo majonez. Z odišavljenimi, zlasti pikantnejšimi, pa tudi sadnimi (borovnice, črni ribez) vinskimi kisi izboljšujemo temno meso oziroma divjačino, pikantne omake in mesne sokove.

Opombe

■ Več kot tisoč leta stara francoska beseda vinaigre (kis) je logična zveza besed vino in kisel. Čeprav je po drugi strani res, da kisa že dolgo ne pridobivamo le iz vina.
■ Pri kisu je posebej zanimivo, da za vrhunskega ne potrebujemo najboljših osnovnih sestavin.
■ Bezgove cvetove nabiramo maja in junija, jagode pa od avgusta do oktobra.

Opozorila

Tudi pri nakupu kisa temeljito preberimo deklaracijo na steklenici. Police trgovskih centrov so preplavljene z umetno obarvanimi in umetno odišavljenimi kisi, proizvedenimi s pospešeno fermentacijo. Takšni kisi niso ne naravni (kakor pogosto piše na steklenici), ne zdravilni (gl. zdravilni učinki); najpogosteje so zdravju celo škodljivi. Pa čeprav tudi na takšnih pogosto piše tradicionalni balzamični kis iz Modene.

Zdravilni učinki

(domnevni) Kis, še posebej jabolčnega, uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna.

Zanimivosti

V Franciji so pridelavo kisa po vinogradnikih zaupali kisarjem, ki so 1394. leta postali cenjen ceh.

Viri

■ dopolnjen recept jabolčni kis z bezgovim cvetjem ali bezgov kis
■ številni različni viri 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki