Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Grška kuhinja

  Preprosta kuhinja, poznana po sarmah, musakah, pitah, mesu (zlasti jagnjetini), ribah in drugih morskih dobrotah, zelenjavi, baklavah, olivah, olivnem olju, jogurtu, origanu...
  Foto: the spruce Eats
  28. julij 2016
  št. ogledov: 2116
  Grška kuhinja je poznana po uporabi preprostih kuharskih tehnikh in po uporabi (ekstra deviškega) olivnega olja, fete, grškega jogurta in zelišč, še posebej origana. Zanjo značilne sarme, musake, slane pite (s feto, pogosto tudi s špinačo), meso (zlasti jagnjetina. Specialiteta so giros in jedi iz mletega mesa, keftedes), ribe (in drug morski živelj, zlasti lignji, hobotnice in kozice) in zelenjava (suvlaki je mešanica mesa in zelenjave z žara). Znana je po specialitetah iz mletega mesa v obliki pleskavic ali mesnih kroglic (keftedes) in po baklavah.

  Grška kuhinja je poznana po veliki skupini slastnih toplih in hladnih predjedi. Grki jih imenujejo orektika ali mezedes. Številni zmotno mislijo, da je ime turško, vendar izhaja iz Perzije, kjer so jedi, ki vzbudijo tek, imenovali maza. Uživanje različnih predjedi je v Grčiji ritual. Osnovno pravilo je, da začnejo predjedi streči kadar koli od poznega jutra (ponavadi ne zajtrkujejo), do zgodnjega popoldneva. Ker v vročih poletnih mesecih pogosto preskočijo tudi kosilo, je naslednji termin med 20. in 22. uro. Grki o večerjah le redko razmišljajo pred 22.30. Pri uživanju različnih predjedi ne uporabljajo krožnikov, ampak jedi s prsti ali z zobotrebci nosijo neposredno v usta. Običaj je, da vsak jedec dobi 2–3 koščke / grižljaje vsake predjedi. A kakovost ima prednost pred količino.

  Ideje

  Nasveti

  ■ V Grčiji je zelo pomembno izkazovanje spoštovanja do starejših. Če vam ponudijo hrano ali/in pijačo, je ne zavrnite, saj je to zanje žalitev.
  ■ V Grčiji kupujemo ročna dela, vina, tepihe, lončevino, čipke, zlat in srebrn nakit. Najcenejši je Rodos. Cenkanje je običajno.

  Opombe

  ■ Med znane grške posebnosti uvrščamo tudi retsino (vino), metaxo (konjak) in ouzo (z borovo smolo odišavljeno žganje). Pa turška kava, ki je pri nas bolj znana kot turška. Ker si naroda nista pretirano blizu, v Grčiji ne naročamo turške kave. 
  ■ Grška kuhinja je po sestavinah in načinu priprave podobna drugim sredozemskaim kuhinjam.

  Zanimivosti

  ■ Grški filozofi in poeti so bili najbrž prvi ljudje, ki so razpravljali o pomenu (pre)hrane za človeka. Dober primer so Aristofanove komedije in Platonova Republika.
  ■ Grki zelo poredko pijejo, ne da bi pred tem jedli. Celo k majhnemu kozarcu vina ponudijo vsaj olive, trdo kuhana jajca, kruh ali/in paradižnik.
  ■ Pester izbor hladnih in toplih predjedi nudijo v grških gostinskih lokalih, imenovanih mezedopolia ali mezedes cafe. V njih je vedno na voljo štirideset do petdeset različnih predjedi, zato je za tujca odločitev, kaj naročiti, pogosto težka.
  ■ Grki skoraj nikoli ne jedo sami. Jedi, pijače in ideje delijo z najmanj enim družabnikom, klepet o različnih temah pa je sestavni del grškega obroka.
  ■ Grki imajo malo omak, pa še te so preproste, vendar pa je njihova vloga pomembna. Po njihovem okusu ali barvi so bile poimenovane številne grške jedi. Številne grške omake lahko pripravimo nekaj dni v naprej, do uporabe pa jih hranimo v hladilniku. Večino omak lahko shranimo tudi kot ozimnico.

  Viri

  številni različni viri


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani