Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Zbrinc

  Odličen, pikanten švicarski trdi sir za rezanje in ribanje
  06. januar 2016
  št. ogledov: 2777
  Zbrinc (nem. sbrinz) je švicarski trdi sir iz kravjega mleka. Sir z rumeno ali rjavo skorjo je brez očesc, lepo ga režemo, lomimo ali ribamo. Sir lepo diši, po okusu pa je pikanten. Uvrščamo ga med najboljše švicarske sire. Vsebuje 40–45 % maščobe. Pripravljajo ga tako, da skuto fino narežejo in ogrejejo na več kot 55 °C. Stisnejo jo v nizek okrogel hlebec s premerom 60 cm, težo pribl. 20 kg in višino 14 cm. Hlebce okopajo v slanici, potem pa jih 4 mesece hladijo pri 20 °C. Sir nazadnje preložijo na police in zorijo 24–30 mesecev.

  Uporaba

  Zbrinc uporabljamo podobno kot parmezan (gl. opombe), še posebej pri jedeh iz švicarske kuhinje. Zrezanega ponudimo kot prigrizek s kruhom in maslom ali h kozarcu vina, pa tudi kot sestavino sirovih plošč. Nariban je odličen na testeninah, rižotah in v sirovih omakah. nasvetiSir vzamemo iz hladilnika vsaj 30 minut pred uporabo, da dobi intenzivnejši okus in primernejšo teksturo.

  Različice

  gl. sir (številne različice); trdi siri (številne različice)

  Ideje

  ■ gl. hladna omaka z bučnimi semeni; jajčna rolada z rukolinim pestom; krebuljičina omleta; sirove palčke s kumino; sirovi njoki; špageti v smetanovi omaki z rukolo ipd.
  ■ gl. parmezan (številne ideje; gl. nadomestek

  Zdravilni učinki

  (domnevni)Sir spodbuja veselje, navdušenje in optimizem. V času zorenja sira se iz beljakovin tvorijo amini (npr. tiramin, triptamin in feniletilamin), ki spodbujajo dobro razpoloženje in preprečujejo otožnost, melanholijo in depresijo.

  Zanimivosti

  Zbrinc je najstarejši alpski trdi sir, ki je bil znan že v starem Rimu. Domnevno se imenuje po majhnem kraju Brienz v okolici Berna. Od leta 2013 ima certifikat AOP .

  Opombe

  Pri nekaterih recepti navajamo domači zbrinc kot opcijo za nadomestek parmezana. Medtem so Pomurske mlekarne prenehale izdelovati ta sir v značilnih hlebcih, težkih 8–9 kg.

  Sletne povezave

  skoraj vse o zbrincu (Wikipedia)

  Viri

  številni različni viri 


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani