Prijava

Sirotka

Sirotka je stranski proizvod pri izdelavi sira.
11. september 2011
št. ogledov: 6494
Sirotka ali sirnica (tudi sirna voda) je stranski proizvod pri izdelavi sira oziroma rumeno zelenkasta tekočina, ki ostane, ko se mleko usiri in obdelujejo sirno grudo. Kisla sirotka nastane pri sirjenju mleka z mlečnokislinsko fermentacijo, sladka sirotka pa pri sirjenju mleka s sirilom. Sirotko v prahu dodajajo različnim živilom, saj je bogata z mlečnimi beljakovinami. Gl. tudi opozorila.

Sestavine

Hranilna vrednost: 100 gramov sirotke vsebuje 26 kalorij oziroma 110 kilodžulov, 0,9 grama beljakovin, 0,3 grama maščobe, 5,1 grama ogljikovih hidratov; je vir kalcija, fosforja, železa, kalija, vitaminov B in niacina.

Uporaba

■ Sirotko uporabljamo kot dodatek (na primer pri peki, kjer močno izboljšuje kakovost testa) in kot začimbni dodatek nekaterim jedem. Gl. opombe.
■ Sirotka je v alpskih deželah (z izjemo Slovenije) dokaj pogosta in priljubljena osvežilna pijača; gl. zdravilni učinki. Njena priljubljenost se širi po vsem svetu.
■ Sirotkini proteini so pomemben del prehrane v bodybuildingu in pri drugih športih, ki zahtevajo moč. Gl. tudi Wikipedia (spletne povezave) in opozorila

Ideje

Opombe

V Sloveniji sirarska industrija vsako leto zavrže večje količine sirotke in pinjenca.

Zdravilni učinki

Sirotka je že pred davnimi stoleti veljala za zdravilno pijačo.

Opozorila

Alergična reakcija na sirotko je pri ljudeh dokaj pogost pojav.

Zanimivosti

Skandinavci iz sirotke izdelujejo sir; gl. gjetost, mysost.

Viri

številni različni viri 


© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki