IŠČI PODROBNO

  Sirotka

  Sirotka je stranski proizvod pri izdelavi sira.
  11. september 2011
  št. ogledov: 6586
  Sirotka ali sirnica (tudi sirna voda) je stranski proizvod pri izdelavi sira oziroma rumeno zelenkasta tekočina, ki ostane, ko se mleko usiri in obdelujejo sirno grudo. Kisla sirotka nastane pri sirjenju mleka z mlečnokislinsko fermentacijo, sladka sirotka pa pri sirjenju mleka s sirilom. Sirotko v prahu dodajajo različnim živilom, saj je bogata z mlečnimi beljakovinami. Gl. tudi opozorila.

  Sestavine

  Hranilna vrednost: 100 gramov sirotke vsebuje 26 kalorij oziroma 110 kilodžulov, 0,9 grama beljakovin, 0,3 grama maščobe, 5,1 grama ogljikovih hidratov; je vir kalcija, fosforja, železa, kalija, vitaminov B in niacina.

  Uporaba

  ■ Sirotko uporabljamo kot dodatek (na primer pri peki, kjer močno izboljšuje kakovost testa) in kot začimbni dodatek nekaterim jedem. Gl. opombe.
  ■ Sirotka je v alpskih deželah (z izjemo Slovenije) dokaj pogosta in priljubljena osvežilna pijača; gl. zdravilni učinki. Njena priljubljenost se širi po vsem svetu.
  ■ Sirotkini proteini so pomemben del prehrane v bodybuildingu in pri drugih športih, ki zahtevajo moč. Gl. tudi Wikipedia (spletne povezave) in opozorila

  Ideje

  Opombe

  V Sloveniji sirarska industrija vsako leto zavrže večje količine sirotke in pinjenca.

  Zdravilni učinki

  Sirotka je že pred davnimi stoleti veljala za zdravilno pijačo.

  Opozorila

  Alergična reakcija na sirotko je pri ljudeh dokaj pogost pojav.

  Zanimivosti

  Skandinavci iz sirotke izdelujejo sir; gl. gjetost, mysost.

  Viri

  številni različni viri 


  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki