Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Pekorino

  Pekorino je italijanski trdi, beli do svetlo rumeni sir s črno skorjo, podoben parmezanu. Je okrogel, polnomasten, s 35 % maščobe. Ima značilen, izrazit vonj in slasten, pikanten okus.
  16. januar 2005
  št. ogledov: 10374
  Pekorino (pecorino) je italijanski trdi sir, bele do svetlo rumene barve s črno skorjo. Je okrogel, polnomasten, s 35 % maščobe. Ima značilen, izrazit vonj in slasten, pikanten okus. Klasičen namizni sir zori 5-8 mesecev. Po daljšem zorenju postane oster in trd, primeren zlasti za ribanje. Podoben je parmezanu. Iz ovčjega mleka izdelujejo pecorino romano, iz kravjega vacchino romano, iz kozjega pa caprino romano. Največ ga proizvedejo v južni Italiji oz. na Sardiniji.
  Glede na področje proizvodnje poznamo štiri različice: pecorino Romano, pecorino Sardo, pecorino Toscano in pecorino Siciliano. Sir ima v vsaki italijanski pokrajini drugačen okus, ki se razlikuje tudi glede na starost sira.

  Shranjevanje

  Trdi siri vsebujejo veliko suhe mase, zato so primerni za dolgo hranjenje. Načetemu pred izsušitvijo zavarujemo rezno ploskev.

  Uporaba

  Klasičen namizni sir, odličen pa je tudi nariban na testenine ali kot nadev zanje ter za potresanje gratiniranih jedi. 

  Nadomestek

  Ustrezno ga nadomestimo s parmezanom

  Pojasnila

  Včasih je pekorino tudi sinonim za vse sire iz ovčjega mleka. 

  Opombe

  Ime sira izhaja iz italijanske besede pecora (ovca). 

  Opozorila

  Pekorina ne dodajamo jedem z omakami iz školjk, rakov in tunine. 

  Zanimivosti

  Pri nas uživamo pretežno znane sire iz kravjega mleka. Gurmani že leta segamo tudi po ovčjih in kozjih sirih, medtem ko sire po svetu proizvajajo tudi iz mleka kamel, kobil, oslic, bivolic, košut severnega jelena, samic jaka in podobno. 

  Viri

  številni različni viri 

  Spletne povezave

  ■ podrobosti o pekorinu (fr.)
  pekorino romano (angl., fr., it.)
  enciklopedija sirov (angl.)


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani