Prijava

Pekorino

Italijanski trdi, beli do svetlo rumeni sir s črno skorjo, podoben parmezanu. Je okrogel, polnomasten, s 35 % maščobe. Ima značilen, izrazit vonj in slasten, pikanten okus. Klasičen namizni sir zori 5 do 8 mesecev. Po daljšem zorenju postane oster in trd, primeren zlasti za ribanje.
16. januar 2005
št. ogledov: 10256
Italijanski trd, bel do svetlo rumen sir s črno skorjo, podoben parmezanu. Je okrogel, polnomasten, s 35 % maščobe. Ima značilen, izrazit vonj in slasten, pikanten okus. Klasičen namizni sir zori 5 do 8 mesecev. Po daljšem zorenju postane oster in trd, primeren zlasti za ribanje.
Iz ovčjega mleka izdelujejo pecorino romano (it.), iz kravjega vacchino romano (it.), iz kozjega pa caprino romano (it.). Največ ga proizvedejo v južni Italiji oziroma na Sardiniji. shranjevanje
Trdi siri vsebujejo veliko suhe mase, zato so primerni za dolgo hranjenje. Načetemu pred izsušitvijo zavarujemo rezno ploskev.

Uporaba

Klasičen namizni sir, odličen pa je tudi nariban na testenine ali kot nadev zanje ter za potresanje gratiniranih jedi. 

Nadomestek

Ustrezno ga nadomestimo s parmezanom

Pojasnila

Včasih je pekorino tudi sinonim za vse sire iz ovčjega mleka. 

Opombe

Ime sira izhaja iz italijanske besede pecora (ovca). 

Opozorila

Pekorina ne dodajamo jedem z omakami iz školjk, rakov in tunine. 

Zanimivosti

Pri nas uživamo pretežno znane sire iz kravjega mleka. Gurmani že leta segamo tudi po ovčjih in kozjih sirih, medtem ko sire po svetu proizvajajo tudi iz mleka kamel, kobil, oslic, bivolic, košut severnega jelena, samic jaka in podobno. 

Viri

številni različni viri 

Spletne povezave

■ podrobosti o pekorinu (fr.)
pekorino romano (angl., fr., it.)
enciklopedija sirov (angl.)


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki