Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Grški jogurt

  Zgoščeni kralj jogurtov, priljubljen po vsem svetu.
  01. avgust 2014
  št. ogledov: 7195
  Grški jogurt je kralj jogurtov in mlečni proizvod. Pravzaprav je to odcejen jogurt iz kravjega ali ovčjega mleka, ki z odcejanjem dobi teksturo med jogurtom in sirom. Grški jogurt je priljubljen zaradi svoje goste in kremaste teksture. Priznan je zaradi popolnega odnosa med maščobami in beljakovinami.
  Proizvajajo ga tako, da v posebnih posodah iz jogurta odcedijo sirotko. Pri tem jogurt izgubi znaten del sladkorja in kalorij. Je lažje prebavljiv, vsebuje dvakrat več proteinov (gl. opombe) kot navadni jogurt in je primeren za ljudi z laktozno netoleranco. Grški jogurt zlahka pripravimo tudi doma; gl. priprava

  Nakup

  ■ Zamrznjen grški jogurt ima enake lastnosti, kot sveži. A le, če ga zamrznemo doma. Industrijske različice vsebujejo manj beljakovin in več sladkorja.
  ■ gl. opozorila

  Shranjevanje

  ■ Grški jogurt hranimo v hladilniku.
  ■ Jogurtom ni dovoljeno dodajati konzervansov, kljub temu pa imajo dolg rok trajanja, saj vsebujejo mlečno kislino, ki je naravni konzervans.

  Serviranje

  Grški jogurt ponudimo za zajtrk ali za malico, lahko z dodatkom izbranega medu, kot je navada v Grčiji, ali s sezonskim sadjem, zlasti z jagodičevjem; gl. tudi začinjanje, kombiniranje.

  Sestavine

  gl. spletne povezave

  Priprava

  ■ Grški jogurt za domačo rabo pripravimo tako, da čvrsti jogurt iz lončkov preprosto dobro odcedimo. V gostem cedilu, obloženem z gazo.

  Nadomestek

  ■ Klasičen jogurt (gl. številne ideje) praviloma lahko nadomeščamo z grškim jogurtom.
  ■ Z grškim jogurtom lahko nadomeščamo manj zdravi kislo smetano in majonezo. Zasti pri omakah, solatnih prelivih in sladicah.

  Izboljšanje

  gl. kombiniranje

  Začinjanje

  Grškemu jogurtu izboljšamo okus in hranilno vrednost z zmernim dodajanjem sesekljanih svežih zelišč; gl. tudi kombiniranje.

  Kombiniranje

  Improvizirajmo. Jogurt najbolje* kombiniramo z (abecedno): bananami, bučkami, čebulo, česnom*, čičerko, fižolom, gorčico, granolo*, ingverjem, jabolki, jagodami, jajčevci*, javorovim sirupom, ješprenjem, juhami* (kisličina, kumarična), koprom*, koriandrom, kumarami*, kumino, limetami, limonami*, mangom, meto*, misliji*, olivnim oljem, pistacijami, omakami, orehi*, paradižniki, raitami*, sezamovo pasto (tahini), solatnimi prelivi, špinačo, vaniljo, vodno krešo, zmešančki in žitaricami.

  Nasveti

  Grški jogurt lahko brez skrbi dodajamo tudi toplim jedem.

  Pojasnila

  ■ Pri kisanju se sestava mleka precej spremeni. Beljakovine se delno razkrojijo in postanejo lažje prebavljive, iz sladkorja pa se razvije osvežilna mlečna kislina, ki ureja prebavo in pospešuje delovanje trebušne slinavke.
  ■ Za pripravo grškega jogurta porabijo trikrat več mleka, kot za običajnega. Zato je dražji.

  Ideje

  Opombe

  Vsak grški jogurt vsebuje proteine. Katere, pa je odvisno od mlekarne in načina ločevanja sirotke od jogurta. Če nas zanima konkreten protein, preberemo deklaracijo.

  Zdravilni učinki

  ■ 180 g grškega jogurta vsebuje toliko proteinov, kot 90 g pustega mesa. Že 225 g jogurta dnevno spodbuja nastajanje gama interferona, ki krepi imunski sistem. 
  ■ Jogurt uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna; gl. spletne povezave.

  Opozorila

  ■ Pred nakupom grškega jogurta preglejmo deklaracijo. 100 % grški jogurt ne vsebuje želatine (živalskega izvora!), jedilnega škroba ali koncentrata mlečnih beljakovin.
  ■ Ker so jogurti povečini proizvedeni iz homogeniziranega mleka, telesu vzamejo več kalcija, kot ga vsebujejo. Če imamo diarejo ali druge težave s prebavili, jih fermentirani mlečni izdelki lahko še povečajo.
  ■ Mlečni izdelki se po vsebnosti maščob močno razlikujejo.
  ■ gl. nakup

  Zanimivosti

  ■ Prvi jogurt je verjetno nastal s spontano fermentacijo divjih bakterij. Najstarejše zapise o jogurti pripisujejo Pliniju. V novejših zapisih pa o jogurtu pišejo v turških knjigah Diwan Lughat al-Turk in Kutadgu Bilig v 11. st.
  ■ Raziskave so komaj v 20. st. dokazale obstoj mlečnokislinske bakterije Lacobactillus bulgaricus.
  ■ Slovenske mlekarne so leta 2007 proizvedle 33.289 ton jogurtov, kislega mleka in drugih fermentiranih mlečnih proizvodov.

  Viri

  ■ dopolnjeno geslo grški jogurt
  ■ številni različni viri

  Spletne povezave

  sestava in hranilna vrednost navadnega jogurta
  ■ priprava domačega grškega jogurta (video; angl.) 
   


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani