Prijava

Grški jogurt

Zgoščeni kralj jogurtov, priljubljen po vsem svetu
01. avgust 2014
št. ogledov: 7045
Grški jogurt, kralj jogurtov, je mlečni proizvod, pravzaprav odcejen jogurt iz kravjega ali ovčjega mleka, ki z odcejanjem dobi teksturo med jogurtom in sirom. Grški jogurt je priljubljen zaradi svoje goste in kremaste teksture, priznan pa zaradi popolnega odnosa med maščobami in beljakovinami.Proizvajajo ga tako, da v posebnih posodah iz jogurta odcedijo sirotko. Pri tem jogurt izgubi znaten del sladkorja in kalorij, je lažje prebavljiv, vsebuje dvakrat več proteinov (gl. opombe) kot navadni jogurt in je primeren za ljudi z laktozno netoleranco.Grški jogurt zlahka pripravimo tudi doma; gl. priprava

Nakup

■ Zamrznjen grški jogurt ima enake lastnosti, kot sveži. A le, če ga zamrznemo doma. Industrijske različice vsebujejo manj beljakovin in več sladkorja.
■ gl. opozorila

Shranjevanje

■ Grški jogurt hranimo v hladilniku.
■ Jogurtom ni dovoljeno dodajati konzervansov, kljub temu pa imajo dolg rok trajanja, saj vsebujejo mlečno kislino, ki je naravni konzervans.

Serviranje

Grški jogurt ponudimo za zajtrk ali za malico, lahko z dodatkom izbranega medu, kot je navada v Grčiji, ali s sezonskim sadjem, zlasti z jagodičevjem; gl. tudi začinjanje in kombiniranje.

Sestavine

gl. spletne povezave

Priprava

■ Grški jogurt za domačo rabo najhitreje pripravimo tako, da čvrsti jogurt iz lončkov preprosto dobro odcedimo v gostem cedilu, obloženem z gazo.
■ gl. domač grški jogurt; domač grški jogurt II; domači jogurt

Nadomestek

■ Klasičen jogurt (gl. številne ideje) praviloma lahko nadomeščamo z grškim jogurtom.
■ Z grškim jogurtom lahko nadomeščamo manj zdravi kislo smetano in majonezo, zlasti pri omakah, solatnih prelivih in sladicah.

Izboljšanje

gl. kombiniranje

Začinjanje

Grškemu jogurtu izboljšamo okus in hranilno vrednost z zmernim dodajanjem sesekljanih svežih zelišč; gl. tudi kombiniranje.

Kombiniranje

Jogurt najbolje kombiniramo z naslednjimi živili (abecedno): banane, borovnice, breskve, čebula, jabolka, jagode, kokos, korenček, kumara, maline, med, meta, musli, oreški (zlasti orehi), oves, redkev in vodna kreša.

Nasveti

Grški jogurt lahko brez skrbi dodajamo tudi toplim jedem.

Pojasnila

■ Pri kisanju se sestava mleka precej spremeni. Beljakovine se delno razkrojijo in postanejo lažje prebavljive, iz sladkorja pa se razvije osvežilna mlečna kislina, ki ureja prebavo in pospešuje delovanje trebušne slinavke.
■ Za pripravo grškega jogurta porabijo trikrat več mleka, kot za običajnega. Zato je dražji.

Ideje

gl. aromatični grški jogurt s pistacijami; biskvitni kolač z jagodami in smetano; breskova torta z grškim jogurtom; cvetačna kremna juha z jogurtom; dišeča jogurtova tortačokoladna rolada s smetanovo malinovim nadevom; čokoladno bučna torta s čokoladno masleno kremo; mladi domači sirček v olivnem olju; grški jogurt s karameliziranimi figamigrški jogurt s pasijonko, semeni, pistacijami in medomgrški jogurt s poširanim jajcem, pikantnim maslom in meto; grški jogurt s sladkim iz breskevgrški jogurt z jagodami in cimetom; grški jogurt z jagodami in pistacijamigrški jogurt z jagodami in semeni; grški jogurt z jagodami, malinami in timijanomgrški jogurt z malinami in müslijem; jagodna pena z maskarponejem in grškim jogurtom; jogurtova panakota s pasijonkami in vanilijo; jogurt s kumaro (tzatziki); jogurtova panakota s pasijonkami in vanilijo; jogurtova pena z medom in malinami; jogurtova pena z medom in marelicamijogurtova strjenka z jagodno peno in jagodnim želejem; jogurtova strjenka z medom in orehijogurtova torta z jagodami in bezgovim sirupom brez pečenja; jogurtov kolač s pečenimi jagodami in lešniki; jogurtov kolač z marelicami in češnjami; kakijeva pena z grškim jogurtom in smetanokakijev kolač s pirino moko in jogurtomkarameliziran grški jogurt z malinamikari s pečeno cvetačo in čičerko; koromačeve polpete s feto in jogurtovo pomakoledena jogurtova krema z rdečo peso in medom; leden borovničev grški jogurt; leden jagodni grški jogurt; mandljev kolač z limonami, grškim jogurtom in borovnicami; mandljevi poljubčki z jajčno kremo in malinami; miške z grškim jogurtom; mlečni riž s čokoladno smetanovo strjenko; mlečni zmešanček z bananami, mangom in jagodami; narastek z grškim jogurtom; nebeška malinova torta s smetanovo kremo brez moke; palačinke z jagodičevjem in čokolado; pire iz jajčevcev in grškega jogurta; piškotna torta z jogurtovo peno z jagodami; preprosto najboljša čokoladna torta; preprost piščančji karirikota s sadjem in mandljevimi poljubčki; presna mlečno malinova torta brez glutena; rolada s smetanovo sadnim nadevomtzatziki; sadna pita z grškim jogurtom brez moke in pečenja; sadna solata s koščičastim sadjem, jogurtom in medom; sendvič z jogurtom s kumaro in pečenimi paprikamisirčkova krema z maslenimi drobtinami in jagodičevjem; skutina torta z jogurtom in jagodami brez pečenja; sočen jogurtov kolač z limono in limeto; špinača z jogurtom in meto; tiramisu z rikoto; torta iz bananinih palačink, sirčka in orehovega preliva; zeliščni grški jogurt itd.

Opombe

Vsak grški jogurt vsebuje proteine. Katere, pa je odvisno od mlekarne in načina ločevanja sirotke od jogurta. Če nas zanima konkreten protein, preberemo deklaracijo.

Zdravilni učinki

■ 180 gramov grškega jogurta vsebuje toliko proteinov, kot 90 gramov pustega mesa.
■ Jogurt uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna; gl. spletne povezave.
■ Že 225 gramov jogurta dnevno spodbuja nastajanje gama interferona, ki krepi imunski sistem

Opozorila

■ Pred nakupom grškega jogurta preglejmo deklaracijo. 100 % grški jogurt ne vsebuje želatine (živalskega izvora!), jedilnega škroba ali koncentrata mlečnih beljakovin.
■ Ker so jogurti povečini proizvedeni iz homogeniziranega mleka, telesu vzamejo več kalcija, kot ga vsebujejo. Če imamo diarejo ali druge težave s prebavili, jih fermentirani mlečni izdelki lahko še povečajo.
■ Mlečni izdelki se po vsebnosti maščob močno razlikujejo.
■ gl. nakup

Zanimivosti

■ Prvi jogurt je verjetno nastal s spontano fermentacijo divjih bakterij. Najstarejše zapise o jogurti pripisujejo Pliniju. V novejših zapisih pa o jogurtu pišejo v turških knjigah Diwan Lughat al-Turk in Kutadgu Bilig v 11. stoletju.
■ Raziskave so komaj v 20. stoletju dokazale obstoj mlečnokislinske bakterije Lacobactillus bulgaricus.
■ Slovenske mlekarne so leta 2007 proizvedle 33.289 ton jogurtov, kislega mleka in drugih fermentiranih mlečnih proizvodov.

Viri

■ dopolnjeno geslo grški jogurt
■ številni različni viri spletne povezave
sestava in hranilna vrednost navadnega jogurta
■ priprava domačega grškega jogurta (video; angl.) 


© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki