Ghi

Zlato rumeni ghi, gi ali kuhano maslo po indijsko (ghee) je v kuhinjah (Južne Azije) delikatesni nadomestek za maslo in druge maščobe.
18. januar 2007
št. ogledov: 8407
Ghi, gi ali kuhano maslo po indijsko (ghee) je zlato rumene barve, prijetne arome in univerzalni ter delikatesni nadomestek za maslo in druge maščobe. Od priljubljenega kuhanega masla se razlikuje po daljšem času kuhanja. Od masla se razlikuje predvsem po karamelnem okusu, po daljšem roku trajanja in po možnosti uporabe pri višjih temperaturah.

Priprava

■ Maslo (gl. nasveti) narežemo na kocke. Gl. tudi spletne povezave (foto strip).
■ Narezano maslo pristavimo v posodi z debelim dnom. Zelo počasi ga segrevamo, da se stopi.
■ Na površini se začne tvoriti bela pena, ki jo lahko sproti odstranjujemo z žlico (gl. ideje), ni pa nujno. Maslo čisto počasi in brez mešanja kuhljamo; po 15 minutah kuhanje pozorno spremljamo.
■ Gosto cedilo položimo nad ustrezno posodo. Obložimo ga z nekaj plastmi gaze.
■ Ko je maslo zlate barve in prosojno, ga odstavimo in nekoliko ohladimo.
■ Maslo precedimo, potem pa ga prelijemo v čist in suh (!) steklen kozarček in ohladimo.

Shranjevanje

Ghi lahko hranimo pri sobni temperaturi. Če ga hranimo v hladilniku, je rok trajanja neomejen.

Nakup

gl. nasveti in spletne povezave

Uporaba

■ Z ghijem izboljšamo okus skoraj vsake hrane, tudi kuhan riž, krompirjev pire, testenine, mlince in podobno. Uporabljamo ga kot namaz, pa tudi pri kuhanju, cvrenju (prenese občutno višje temperature kot maslo in druge maščobe) in peki, pa naj si bo za meso, ribe, jajca ali zelenjavo. Ghi pogosto uporabljamo tudi v slaščičarstvu (biskvit, mafini, piškoti).
■ Ghi najpogosteje uporabljajo v kuhinjah Južne Azije, v Indiji, Bangladešu, Pakistanu in Nepalu.

Nadomestek

Ghi lahko nadomestimo z kuhanim maslom, ki ima nekoliko izrazitejši okus.
Ghi lahko za silo nadomestimo z maslom, ki pa ne prenese visokih temperatur.

Izboljšanje

■ Ghi je veliko bolj polnega okusa; žlica ghija se po okusu lahko primerja s 3 žlicami masla.
■ gl. nasveti 

Nasveti

■ Za pripravo kuhanega masla je idealno irsko Kerrygold maslo, pri nas pa je to Sparovo Natur pur bio maslo. Vedno izberemo čimbolj sveže maslo.
■ Kuhamo lahko poljubno količino masla. Če pa želimo točno določeno količino (po receptu), upoštevajmo, da med kuhanjem izgubimo približno 25 % teže masla. Za primer: Če pristavimo 115 gramov masla, dobimo približno 85 gramov prečiščenega masla.
■ Maslo kuhamo zelo počasi, da se usedlina ne prime za dno posode in zažge. Kuhanje pri najnižji temperaturi (za začetnike) traja kakih 40 minut. S prakso postopek kuhanja lahko skrajšamo na 20 minut.

Pojasnila

Med kuhanjem masla iz njega odstranimo številne snovi in dobimo eno najboljših maščob, ki ne vsebuje trans maščobnih kislin. To je še posebej izrazito pri ghiju, ki ga kuhamo dlje časa.

Različice

■ gl. namazi (številne slane in sladke različice)
■ Ghiju pogosto primešamo različne začimbe (zlasti čili, ingver, klinčke, rimsko kumino in origano), pa tudi druge dodatke (gl. spletne povezave).
■ Maslo, ki ga kuhamo krajši čas je kuhano maslo.
■ Številne različice ghija so naprodaj v trgovinah; gl. spletne povezave.

Ideje

Pene, ki jih poberemo z masla, lahko shranimo. Z njimi izboljšamo juhe, testo za kruh, polento, pilav in podobno.

Opombe

■ Podobno maslo je kuhano maslo, ki pa ga kuhamo krajši čas. Po nekaterih virih sta kuhano maslo in ghi isto živilo?
■ Rjavkasta pena, ki se posede na dno posode, da maslu karamelni okus.

Opozorila

■ Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 gramov masla vsebuje kar 240 mg holesterola. S kuhanjem se količina škodljivega holesterola v maslu opazno zniža, po nekaterih virih pa celo izniči.
■ Maslo med segrevanjem lahko škropi.
■ Če maslo kuhamo pri višji temperaturi, se rado zažge.
■ gl. zdravilni učinki

Zdravilni učinki

(domnevni)
■ Ghi ne vsebuje slabega holesterola. Redno uživanje lahko celo pripomore k zmanjševanju tveganja za srčno žilne bolezni, vendar le v primeru, da ghi ne predstavlja več kot 10% celodnevnega vnosa kalorij.
■ Ghi praviloma lahko uporabljajo tudi ljudje, alergični na mleko in mlečne izdelke. Kljub temu pa pozornost ne bo odveč, saj se pri nepazljivem precejanju lahko izmuzne kakšen odstotek mlečnih beljakovin.
■ Po ajurvedi z ghijem zdravimo slabokrvnost, herpes, opekline in povišano temperaturo. Pospešuje prebavo, izboljšuje spomin in povečuje apetit. Skupaj z mlekom odpravlja zaprtost.

Zanimivosti

Kuhano maslo (po nekaterih virih je bil to ghi) so kot žonto, masunek ali maslo poznale že naše babice. Na kmetijah so ga uporabljali le ob prazničnih ali slavnostnih dneh, na mestnih tržnicah pa je bilo že zjutraj razprodano, čeprav je bilo najdražja od dobrot na stojnicah. Surovo maslo je bilo tedaj poznano kot puter.

Viri

■ dopolnjen recept ghi ali kuhano maslo po indijsko
■ številni različni viri
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki