Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Camembert

  Francoski mehki sir iz (ne)pasteriziranega mleka, prekrit s snežno belo, užitno plesnijo
  21. februar 2017
  št. ogledov: 738
  Camembert je francoski mehki sir iz (ne)pasteriziranega mleka. Prekrit je s snežno belo, užitno plesnijo. Testo je belkaste do rumenkaste barve, glede na stopnjo zrelosti je lahko prosojno rumeno. Mladi sir je rahlo kiselkastega okusa, zreli camembert pa ima blag priokus po gobah. Zrel sir se vda na pritisk, vendar ne sme teči. Gl. tudi nakup. Camembert je naprodaj v nizkih, 2,5-3,5 cm visokih hlebčkih, s premerom 10-11 cm, težkih 240-280 g. Pri petit camembertu je višina enaka, premer je 8-8,5 cm, teža pa 135-145 g. Ponavadi je ovit v alu folijo in tesno pakiran v leseno škatlico. Gl. tudi pojasnila.

  Nadomestek

  Camembert lahko nadomeščamo z briem.

  Izboljšanje

  Pristni camembert prihaja iz Normandije, imenuje pa se Camembert de Normandie. Sir ima oznako AOP (Appellation d’Origine Protégée). 

  Ideje

  gl. camembert s hruško; camembert v pečici; camembert z jagodami in kivijevo omako; camembert z zelišči v olivnem olju; cvetačna kremna juha s camembertom; goveji biftek z nadevom iz camemberta; gratiniran opečen kruhek s hruško in camembertom; kumarična solata z redkvicami in camembertom; pečeni camembert s česnom in timijanom; pogača s camembertom; pralineji s camembertom; sendvič z breskvami in camembertom; sirov namaz z mleto rdečo papriko ipd.

  Zanimivosti

  Camembert je prva izdelala normandijska kmetica Marie Harel, po nasvetih duhovnika iz pokrajine Brie, davnega leta 1791. Tako je camembert najbrž edini sir na svetu, za katerega natančno vemo, kdo je njegov avtor. 


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani