Prijava

Camembert

Francoski mehki sir iz (ne)pasteriziranega mleka, prekrit s snežno belo, užitno plesnijo
21. februar 2017
št. ogledov: 655
Camembert je francoski mehki sir iz (ne)pasteriziranega mleka. Prekrit je s snežno belo, užitno plesnijo. Testo je belkaste do rumenkaste barve, glede na stopnjo zrelosti je lahko prosojno rumeno. Mladi sir je rahlo kiselkastega okusa, zreli camembert pa ima blag priokus po gobah. Zrel sir se vda na pritisk, vendar ne sme teči. Gl. tudi nakup. Camembert je naprodaj v nizkih, 2,5-3,5 cm visokih hlebčkih, s premerom 10-11 cm, težkih 240-280 g. Pri petit camembertu je višina enaka, premer je 8-8,5 cm, teža pa 135-145 g. Ponavadi je ovit v alu folijo in tesno pakiran v leseno škatlico. Gl. tudi pojasnila.

Nadomestek

Camembert lahko nadomeščamo z briem.

Izboljšanje

Pristni camembert prihaja iz Normandije, imenuje pa se Camembert de Normandie. Sir ima oznako AOP (Appellation d’Origine Protégée). 

Ideje

gl. camembert s hruško; camembert v pečici; camembert z jagodami in kivijevo omako; camembert z zelišči v olivnem olju; cvetačna kremna juha s camembertom; goveji biftek z nadevom iz camemberta; gratiniran opečen kruhek s hruško in camembertom; kumarična solata z redkvicami in camembertom; pečeni camembert s česnom in timijanom; pogača s camembertom; pralineji s camembertom; sendvič z breskvami in camembertom; sirov namaz z mleto rdečo papriko ipd.

Zanimivosti

Camembert je prva izdelala normandijska kmetica Marie Harel, po nasvetih duhovnika iz pokrajine Brie, davnega leta 1791. Tako je camembert najbrž edini sir na svetu, za katerega natančno vemo, kdo je njegov avtor. 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki