Rumenjak

Bistvena in najbolj hranljiva sestavina jajca. Če na ostanejo, jih lahko zamrznemo. Z drobnim dodatkom; gl. shranjevanje.
27. november 2013
št. ogledov: 9085
Rumenjak je bistvena in najbolj hranljiva sestavina jajca. Obdan je z membrano, tehta pa približno tretjino teže celega (kokošjega) jajca. Barva rumenjaka je bledo rumena do temno oranžna, odvisna pa je od prehrane kokoši. Gl. tudi beljak.

Sestavine

Rumenjak vsebuje 16 % beljakovin, 30 % maščobe in 51 % vode.

Pojasnila

Po velikosti oziroma teži delimo jajca (po standardih EU) na S (small, mala, manj kot 53 gramov), M (medium, srednja, 53 do 63 gramov), L (large, velika, 63 do 73 gramov) in XL (nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M.

Shranjevanje

■ Rumenjak lahko hranimo v hladilniku brez škode dan ali dva. Če ga damo v primerno skodelico in prelijemo z mrzlo vodo.
■ Rumenjake lahko preprosto zamrznemo. Le da jih najprej stepemo z malo sladkorja (1,5 žličke/4 rumenjaki) ali soli (1/8 žličke/4 rumenjaki). Glede na to, za kaj jih bomo potrebovali. Če zamrznemo samo rumenjake, sčasoma postanejo želatinasti in neuporabni. Nalijemo jih v plastično vrečko in zamrznemo.

Ne pozabi napisat na zamrzovalno vrečko, koliko rumenjakov je v njej. Pa sol ali sladkor.

Uporaba

Rumenjake uporabljamo pri pripravi različnih majonez, gratiniranih jedi, sladkih krem (tudi šodojev), domačih testenin, kvašenega testa, pri legiranju, zmrzlinah in še nekaterih jedeh; gl. ideje

Pojasnila

Ko pravimo, da rumenjake ali jajca v neko zmes vmešamo enega za drugim, to pomeni, da najprej v zmes dodamo 1 rumenjak/jajce. Zmešamo ali stepemo, da se jajce povsem poveže z drugimi sestavinami. Nato dodamo naslednji rumenjak/jajce in postopek ponovimo. Ponavljamo glede na število rumenjakov/jajc. 

Ideje

Ko nam ostaneta vsaj 2 rumenjaka, lahko pripravimo naslednje jedi (in kakšno pijačo):

Opozorila

■ Jajce je eno najpopolneje sestavljenih in vitaminsko najbogatejših živil. Žal pa je v rumenjaku tudi škodljivi holesterol, ne priporočajo pa jih niti ljudem z obolelim žolčem.
■ Za jedi, pri katerih jajc termično ne obdelamo nad 73 °C, uporabljamo izključno povsem sveža jajca. Sicer obstaja možnost zastrupitve z zelo nevarno salmonelo.

Zanimivosti

Največ rumenjakov v enem jajcu, 9, so našli daljnega leta 1971 v jajcu ameriške kokoši v državi New York. 

Viri

številni različni viri

Sletne povezave

skoraj vse o rumenjaku (angl.; Wikipedia) 


© 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki