Prijava

Piščančje bedrce

Kos razkosanega piščanca, ki ga delimo na piščančje stegence ali stegno in na piščančjo kračko ali kračo
06. september 2015
št. ogledov: 3274
Piščančje bedrce ali bedro sta dva enakovredna kosa razkosanega piščanca, ki se držita levega in desnega boka piščanca. Piščančje bedrce delimo na zgornji del bedrca ali piščančje stegence ali stegno, in na spodnji del bedrca ali piščančjo kračko ali kračo. Piščančja bedrca so naprodaj s kožo in kostmi, brez kože, pa tudi kot piščančji fileji (gl. video, spletne povezave), torej brez kože in kosti.

Nakup

Najokusnejši piščanci tehtajo približno kilogram, pri težjem piščancu pa je ugodnejše razmerje med mesom in kostmi. Segajmo po piščancih domače (proste) reje.

Izboljšanje

gl. kombiniranje

Kombiniranje

■ Piščanca najbolje* kombiniramo z (abecedno): crème fraîche, čebulo*, česnom, gobami* (gozdne, gojene), kisom* (zlasti z balzamičnim, tudi belim vinskim, jabolčnim, pehtranovim, rdečim vinskim, šerijevim), korenčkom*, krompirjem, limonami* (sok, lupinica), majonezo, maslom*, medom, olivami (črnimi, zelenimi), oljem* (zlasti z olivnim*, arašidovim), paprikami, paradižnikom*, paradižnikovo mezgo*, porom, siri (asiago, Comté, ementalec, fontina, parmezan), slanino, smetano, šalotko ali/in z vini* (s /pol/suhimi belimi, s suhimi rdečimi).
■ Piščanca najbolje* začinjamo/odišavljamo z (abecedno): baziliko*, cimetom*, česnom*, čiliji (svežimi zelenimi, suhimi rdečimi), gorčico, ingverjem*, karijevim praškom, koriandrom, lovorovimi listi*, pehtranom*, peteršiljem*, poprom (belim, črnim, rdečim), rožmarinom*, soljo* ali/in s timijanom*.

Ideje

gl. hrustljavo ocvrta pikantna piščančja bedrca; hrustljavo pečena piščančja bedrca; marinirana panirana piščančja bedrca v pečici; marinirana pečena piščančja bedrca s topinamburjem in limonomarinirana piščančja bedrca; marinirana piščančja bedrca brez kosti na žaru; marinirana piščančja bedrca brez kosti po japonsko; marinirana piščančja bedrca na žaru; marinirana piščančja bedrca s karamelizirano čebulo, olivami in kapramiozki rezanci s piščančjim mesom, krompirjem in pestom; pečena piščančja bedrca na zelenjavi; pečena piščančja bedrca s krompirjem in zeliščipečena piščančja bedrca z belim grozdjem, česnom in timijanompečena panirana piščančja bedrca z drobtinami in gorčico; pečena piščančja bedrca z limonamipečena piščančja bedrca z mladim krompirjem, paradižnikom in fetopiščanec z baziliko in limono; piščančja bedrca s skorjico iz drobtinpiščančja bedrca s šampinjoni v rdečem vinu; piščančja bedrca s šampinjoni v rizlingu; piščančja bedrca s šampinjoni v smetanovi omaki; piščančja bedrca v pivu; piščančja bedrca v pivu II; piščančja bedrca v renskem rizlingupiščančja bedrca z rižem in papriko; piščančja bedrca z žafranom in suhimi brusnicamipiščančja enolončnica z zelenjavo in preprostimi cmočki (s piščančjimi stegenci); piščančja kračka (številne ideje); piščančja pašteta iz kuhanih bedrc; piščančja pašteta s sardinami; piščančje stegno (številne ideje); piščančji file (številne ideje za jedi s filejem od piščančji prsi ali bedrc); piščanec (številne ideje); počasi pečena piščančja bedrca s čičerko ipd. 

Opozorila

Pri termični obdelavi perutnine smo pozorni, da meso skuhamo povsem do kosti. Na ta način se izognemo možnosti zastrupitve z zelo nevarno salmonelo.

Sletne povezave

kako razkosamo piščanca (video)
kako filiramo, nadevamo in prešpikamo piščančje bedrce (video)

Viri

■ preveden in dpolnjen pojem piščančje bedrce
■ številni različni viri


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki