Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Mehko kuhano jajce

Eden od treh osnovnih načinov priprave kuhanih jajc
07. april 2009
št. ogledov: 14601
Mehko kuhano jajce je eden od klasičnih načinov priprave kuhanih jajc. Mehko kuhana jajca lahko pripravimo v različnih odtenkih, prilagojenih posameznemu jedcu. Nekaterim je ljubše kuhano jajce, pri katerem je beljak čvrst, drugi pa imajo raje nekoliko tekočega; rumenjak mora v vsakem primeru ostati tekoč. Za mehko kuhana jajca so najprimernejša jajca, stara 4 do 10 dni (gl. opozorila), pripravljamo pa jih na tri načine.

Priprava

■ Jajce potopimo v vrelo vodo, potem pa temperaturo znižamo, jajce pa kuhamo 3 do 4 minute; gl. zanimivosti;
■ Jajce potopimo v vrelo vodo; kuhamo ga 1 minut, potem pa posodo odmaknemo, jajce pa v kropu pustimo še 3 do 4 minute;
■ Jajce pristavimo v hladni vodi, potem pa vodo pri srednji temperaturi zavremo; takoj ko zavre, jajca poberemo iz vode.

Serviranje

Mehko kuhano jajce postrežemo v posebnem podstavku, pri čemer mu zgornji del, kot nekakšen pokrovček, odrežemo. Ponudimo ga lahko tudi tako, da vsebino izpraskamo v steklen kozarec ali v skodelice. Mehko kuhano jajce ponudimo za zajtrk, redkeje kot toplo predjed, zraven pa najpogosteje postrežemo (opečen) kruh, maslo, sol in mlinček za poper.

Nasveti

Do 7 dni stara jajca kuhamo nekaj trenutkov dlje.

Triki

Manj možnosti je, da jajčna lupine med kuhanjem poči, če jajca pred kuhanjem segrejemo na sobno temperature.

Različice

gl. argentejska mehko kuhana jajca; mehko kuhana jajca Carême; mehko kuhana jajca Chivry; mehko kuhana jajca Colbert; mehko kuhana jajca jutranja zarja; mehko kuhana jajca po alzaško; mehko kuhana jajca po cigankino; mehko kuhana jajca po benediktinsko; mehko kuhana jajca Bernis; mehko kuhana jajca po Beuharnaisino; mehko kuhana jajca Brillat-Savarin; mehko kuhana jajca Brimont; mehko kuhana jajca po češko; mehko kuhana jajca po florentinsko; mehko kuhana jajca po gozdarkino; mehko kuhano jajce po grajsko; mehko kuhana jajca po starem; mehko kuhano jajce s kečapom; mehko kuhana jajca s krešo; mehko kuhana jajca s sardelami; mehko kuhana jajca s sirom in bešamelom; mehko kuhana jajca z beluši; mehko kuhana jajca na način velikega vojvode itd.

Ideje

gl. klobuki jurčkov na žaru z mehko kuhanimi jajci}}; krompirjeva solata z mehko kuhanimi jajci in drobnjakovimi cvetovi; poširana jajca (številne ideje); trdo kuhana jajca (številne različice)

Opozorila

V mehko kuhamo le povsem sveža jajca, saj rumenjak med kuhanjem ne preseže temperature 73 °C, pri kateri se uničijo vse bakterije, zlasti zelo nevarna salmonela.

Zanimivosti

Hervé This ugotavlja, da jajce, ki ga kuhamo pri temperaturi 65 °C ostane mehko, ne glede na to, ali ga kuhamo 2 uri ali 2 dni. 

Viri

številni različni viri 
© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki