Prijava DODAJ SVOJ RECEPT

Jajca talne reje

Kokošja jajca z oznako 2
09. december 2014
št. ogledov: 2705
Jajca iz talne ali hlevske reje znesejo kokoši, ki se prosto gibljejo v hlevu. Temu kriteriju zadosti do 9 kokoši na kvadratni meter.Jajca hlevske reje so z žigom na jajcih označena s številko 2.

Nakup

Rok uporabe jajc je po veljavni zakonodaji 28 dni od dneva, ko jih kokoši znesejo. To praviloma pomeni, da so jajca z rokom trajanja 14 dni, kokoši znesle pred 14 dnevi. Zato segajmo po jajcih z daljšim rokom trajanja.

Nadomestek

Z jajci lahko povsem nadomestimo meso in mesne izdelke. Vsebujejo skoraj polovico manj beljakovin kot meso in mesni izdelki, toda njihova biološka vrednost je precej višja kot vrednost mesnih beljakovin. Jajčni beljak je skoraj čista beljakovina s kar najmanjšo količino maščob in ogljikovih hidratov, nasprotno pa rumenjak vsebuje vsa življenjsko pomembna in energijska hranila, tudi veliko beljakovin in zlasti holesterola. V 100 gramih mesa je enkrat več nasičenih maščobnih kislin kot v enaki količini užitnega dela jajc.

Kombiniranje

Jajca najbolje kombiniramo z naslednjimi živili/jedmi (abecedno): beluši, čebula, gobe*, gomoljike/tartufi*, holandska omaka, kapre, kaviar, kislica*, krompir, losos (prekajen), maslo, mavrah, paprika, zelena, paradižnik, parmezan, piščančja jetrca, rakovica, sardon, sir*, slanina, smetana, šalotka, škamp, špinača, vodna kreša, zelenjavni ragu po provansalsko (ratatouille).

Začinjanje

Jajca najbolje začinjamo/odišavljamo z (abecedno): drobnjakom, peteršiljem, plemenitimi zelišči, poprom in/ali soljo.

Pojasnila

■ Kokoš mora za 12 jajc pojesti 1,8 kilograma krme. Nesti začne pri 19 tednih starosti, letno pa povprečno znese 300 do 325 jajc. Ko kokoš odraste, nosi večja jajca.
■ Jajca po velikosti oziroma masi delimo na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Poleg velikosti mora biti na embalaži navedena tudi država izvora kokoši (S za Slovenijo) in registrska številka pakirnice. 

Opozorila

■ Zdravniki uživanje jajc odsvetujejo ljudem, ki so nanje alergični, ljudem z zelo visoko ravnijo holesterola in žolčnim bolnikom (dovoljen je beljak). Pri starejših velja omejitev uživanja jajc: do 2 jajci tedensko.
■ Umazanih jajc ne peremo in ne brišemo. Zaradi porozne lupine bi lahko onesnažili vsebino.
■ Razlika v ceni primerljivih jajc je med posameznimi trgovci skoraj 69 %.

Zanimivosti

■ Kokoš približno 50-krat dnevno obrne svoja jajca, da se rumenjak ne bi prijel na steno lupinice.
■ Jajčna lupina je lahko bela do rjava. Barva je odvisna od pasme kokoši: bele kokoši nosijo bela jajca, rjave pa rjava. Barva lupine nikakor ne vpliva na kakovost jajc oziroma na njihovo hranilno vrednost. Rjava jajca imajo manj porozno lupino in se obdržijo dlje časa.
■ Na vprašanje, kaj je bilo prej, kokoš ali jajce, smo dobili znanstven odgovor: najprej je bila kokoš. Znanstveniki iz univerz v Sheffieldu in Warwicku so v jajčni lupini odkrili ovocledidin-17, ki sodi v družino proteinov, podobnih lecitinu. Ugotovili so, da brez tega proteina jajca v takšni obliki sploh ne bi mogla obstajati. V nadaljnjem raziskovanju so našli izvor tega proteina v kokošji maternici in zaključili, da jajce ne more nastati brez nje. vraže Jajce je že od nekdaj simbol življenja in plodnosti. Prazgodovinske legende pravijo, da je svet nastal iz jajca, ki je padlo in se razbilo. Iz zgornjega dela jajčne lupine je nastala zemlja, iz spodnjega dela nebo, iz rumenjaka sonce in zvezde, iz beljaka mesec. 

Viri

številni različni viri 
© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki