IŠČI PODROBNO

  Hrenovka

  Tanjša obarjena klobasa z nadevom iz fino mletega mesa, maščobe in začimb
  16. november 2015
  št. ogledov: 2977
  Hrenovka je tanjša obarjena klobasa z nadevom iz fino mletega mesa (svinjsko, telečje, ovčje, puranje, piščančje, konjsko, nojevo), maščobe, sojine moke, začimb in aditivov. Po slovenskem Pravilniku o kakovosti mesnih izdelkov je lahko hrenovka le izdelek, ki vsebuje najmanj 75 % testa iz govejega in svinjskega mesa in največ 25 % slanine. Kljub temu so na slovenskem trgu tudi hrenovke, ki ne ustrezajo temu kriteriju; gl. tudi opozorila.Naše hrenovke bi lahko bile kakovosten mesni izdelek, ki bi opravičil tudi svojo razmeroma visoko ceno, a na osnovi rezultatov testov Zveze potrošnikov Slovenije (2015) to ne drži; gl. nakup, opombe. Hrenovka je doma na Dunaju (Wiener Würstchen), kjer jo izdelujejo iz mesa (enaka dela govedine ali teletine in svinjine), šalotke, sladkorja, soli, česna, koriandra in natrijevega nitrata. Rahlo jo prekadijo, obarijo in posušijo. Podobna ji je debelejša safalada.

  Priprava

  Hrenovka je obarjena klobasa, zato je užitna tudi surova. Kljub temu jih večin jedcev skuha. Hrenovko položimo v odstavljen krop; gl. triki. Posodo pokrijemo za 3–4 minute. Gl. opombe.

  Serviranje

  Hrenovke tradicionalno ponudimo z gorčico, lahko tudi z ajvarjem ali s pindžurjem. Bolj nevtralna priloga je nariban hren; gl. tudi opombe.

  Nakup

  Zveza potrošnikov Slovenije je leta 2015 izvedla testiranje hrenovk, ki so vsebovale govedino in svinjino. Ugotavljajo, »da bi hrenovka lahko bila kakovosten izdelek, ki bi opravičil tudi svojo razmeroma visoko ceno, a na osnovi rezultatov testa to ne drži...«. Zmagovalca testa sta postala Ave, hrenovka v naravnem ovoju (46 točk od 100; 6,99 €/kg) in Anton, hrenovka v naravnem ovitku VP (46 točk, 7,99 €/kg) – oba zmagovalca vsebujeta preveč maščobe in soli. Najboljše razmerje med kakovostjo in ceno pa je dosegla Z’dežele, Celjske mesnine, hrenovka, kakovost iz Slovenije (45 točk; 3,98 €/kg), z dobrim razmerjem maščobe in soli. (Naj)slabše so bile ocenjene: MDK, Krpanove hrenovke v naravnem ovitku (40; 7,30); Arvaj, hrenovke (40; 7,99; dobro razmerje maščob), Najbol’š na kruhu, hrenovke (40; 3,99; dobro razmerje maščob), Kras, hrenovke VP (39; 8,99) in Čadež, hrenovke v naravnem ovoju V.P. (31; 8,99).
  ■ Naprodaj so tudi zelo kratke hrenovke, ki so primerne za peko na žaru in za hladni ali topli bife.
  ■ gl. pojasnila, opombe, opozorila

  Triki

  Hrenovka med kuhanjem ne poči, če jo ogrejemo na sobno temperaturo. Iz hladilnika jo vzamemo vsaj 30 minut pred kuhanjem.

  Pojasnila

  ■ Če pri hrenovki zaznamo izločeno tekočino, viden žele ali sluzasto površino, je bila hrenovka najbrž pasterizirana že pakirana.
  ■ Ko pri hrenovki zaznamo neenakomerno barvo, z vidnimi žulji in pegami, je lahko posledica premalo suhe površine pred dimljenjem ali neenakomerno razpršen dim v komori.
  ■ Najpogostejša napaka pri teksturi hrenovke je pretirana mehkost in vodenost ali pretirana čvrstost in drobljivost.

  Različice

  Ameriške hrenovke so nekoliko daljše in debelejše, proizvajajo jih iz treh petin govedine in dveh petin svinjine. So brez ovoja, z njimi pa pripravljajo priljubljeni hot dog.
  Golica je hrenovka brez ovoja, ki je naprodaj v vakuumski vrečki ali v pločevinki. Bela hrenovka ali bela golica je hrenovka brez ovoja, ki ni prekajena.
  ■ gl. mesni izdelki (številne različice)

  Opombe

  ■ Hranilna vrednost 100 g hrenovk: 308 kalorij, 27,6 g maščobe,12,5 g beljakovin.
  ■ Prava hrenovka v naravnem črevu, ki je tudi pravilno skuhana (gl. priprava), ob vsakem ugrizu slišno poči.
  ■ Ker stane kilogram mlade govedine za zrezke 8, svinjskega stegna pa 5 evrov, cena mletega mešanega mesa pa je še občutno ugodnejša, ni jasno, zakaj so naše hrenovke tako drage. Celo 8,99 evra/kg. Še posebej glede na strokovne ocene; gl. nakup, opozorila

  Opozorila

  ■ Na slovenskem trgu najdemo tudi hrenovke hot dog. To je za kupce zavajajoče označevanje, saj so kakovostni kriteriji za tako označene hrenovke bolj ohlapni.
  ■ Ne kupujmo hrenovk, ki imajo na deklaraciji zapisano, da vsebujejo rastlinske vlaknine. Te jim dodajajo zato, ker dobro vežejo vodo. Izdelki tako lahko dodajo več vode. Morda je tudi to razlog, da le pri zelo redkih hrenovkah najdemo podatek o količini mesa. Ali pa gre za neustrezno razmerje med mesom in maščobo.
  ■ Nekatere hrenovke vsebujejo povsem nepotrebne aditive, npr. E 120 in E 621, ojačevalec okusov. Ker naj bi hrenovke vsebovale zadostno količino mesa, ki jim da aromo, je ojačevalec okusov nepotreben dodatek. Izdelki z ojačevalci arome niso primerni za majhne otroke in za ljudi, pri katerih se pogosto pojavi alergijska reakcija.
  ■ Ocenjevalci Zveze potrošnikov Slovenije so pogosto ugotovili, da okus naših hrenovk ni tipičen za hrenovke, da je premasten, prazen, kisel ali/in slan.
  ■ gl. pojasnila

  Zanimivosti

  ■ Hrenovka se je včasih pri nas imenovala dunajska klobasa (wiener würstchen). Že davnega leta 1805 jo je prvi pripravil švicarski mesar Johann Georg Lahner. Za mesarja se je izučil v Frankfurtu, kjer so predpisi prepovedovali mešanje več vrst mesa v klobasah. Zato se je preselil na Dunaj, kjer teh omejitev ni bilo. Odprl je mesnico, ki je zaslovela po hrenovkah. Delal jih je iz puste govedine in bolj mastne svinjine. Oboje je drobno sesekljal, stolkel v možnarju, začinil, prilil vodo in fino zmlel, da je dobil mazljivo maso. Z ročno tlačilko je maso nadeval v ovčje tenko črevo. Klobasice je sukal v pare, ki so tehtali 140–180 g, nazadnje pa jih je prekadil in obaril. Lahner je svoje hrenovke imenoval Wienner-Frankfurter Wurst (dunajska frankfurtarica; danes Wiener Würstchen). V Frankfurtu so namreč že izdelovali podobne klobase frankfurtarice, ki pa so bile samo iz svinjine.
  ■ Hrenovke so zaslovele na Dunaju in postale modne tudi na dvoru. Nad njimi se je navdušil takratni avstrijski cesar Franc I. (1768–1835). Prav vsak dan si jih je s hrenovo omako privoščil za dopoldansko malico. Ker ni bilo jasno, kako pravilno uživati hrenovke, z nožem ali z vilicami, je cesar mesarja povabil na dvor. Ta ga je poučil, da hrenovke uživamo s prsti.
  ■ Po svetu vsak dan pojemo nekaj milijonov hrenovk.
  ■ Hrenovke so sprva ponudili s hrenom (gl. serviranje), zato jih pri nas in v južnoslovanskih jezikih tudi imenujemo hrenovke.

  Viri

  ■ številni različni viri
  Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov najdemo na portalu Uradnega lista 


  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki