Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Ozimnica

  Ozimnica je skupno ime za skupino shrankov, ki jih najpogosteje iz sadja in zelenjave pripravimo poleti in jeseni. Ko so živila v polni zrelosti in najcenejša, da jih imamo tudi na dosegu tudi od pozne jeseni do pomladi. Ozimnico najpogosteje shranju
  05. avgust 2014
  št. ogledov: 11567
  Ozimnica je skupno ime za skupino shrankov, ki jih najpogosteje iz sadja in zelenjave pripravimo poleti in jeseni. Ko so živila v polni zrelosti in najcenejša, da jih imamo tudi na dosegu tudi od pozne jeseni do pomladi. Ozimnico najpogosteje shranjujemo v kozarce za vlaganje ali v steklenice, pogosto jo tudi zamrzujemo. Priprava ozimnice je lahko priložnost za prijetno druženje in preizkušanje številnih receptov. Pa tudi za improvizacijo.

  Nasveti

  Plodove za ozimnico vedno peremo, čistimo in režemo tik pred pripravo.
  Ozimnico opremimo z nalepko, na kateri označimo ime shranka, sestavine ter obvezno tudi datum priprave. Ozimnico praviloma hranimo do 9, največ 12 mesecev. Izjema so marmelade in džemi, ki jih lahko hranimo celo do 3 leta.
  Ozimnico hranimo v temnem, suhem in hladnem prostoru. Na svetlobi shranki hitro izgubljajo barvo in hranilne snovi.

  Ideje

  ■ Kozarček (košara) ozimnice je lahko izjemno avtorsko darilo. Bodisi ob obisku, za rojstni dan, za Silvestrovo ipd.

  ■ SLADKO SLANO-PIKANTNO

  Opombe

  Na splošno velja, da tekočino za kisanje pripravimo iz 1 l vode, 1,5-2 dl alkoholnega, sadnega ali vinskega kisa in 40-50 g soli.
  Z ozimnico napolnjeni kozarci med hlajenjem proizvajajo značilno pokanje. Pok slišimo tedaj, ko med hlajenjem shrankov v kozarcu nastane vakuum.

   


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani