IŠČI PODROBNO

  Kuharski recepti

  Rokopisni, tiskan ali elektronski zapis o sestavinah, količinah in pripravi določene jedi
  23. julij 2007
  št. ogledov: 9867
  rokopisni, tiskan ali elektronski zapis za pripravo konkretnih jedi, ki praviloma vsebuje seznam sestavin, s količinami, in opis postopka (pred)priprave jedi. Kuharski recept lahko vsebuje tudi druga navodila, čas priprave, trike, nasvete in podobno (kakor je to primer na Gurmanovem spletnem portalu) lahko pa ga spremlja tudi praktična predstavitev, kakor na primer na kuharskih tečajih ali na televiziji.Kuharski recepti so včasih vsebovali samo seznam sestavin in navodila za pripravo, brez količin ter navodil o temperaturi in času priprave. To pa zaradi tega, ker niso poznali enotnega merskega sistema, tudi sicer pa so bile kuharske knjige namenjene zgolj profesionalcem, torej usposobljenim kuharjem, ki teh podatkov niso potrebovali. Podobno skope recepte danes zasledimo v kuharskih leksikonih in enciklopedijah.Pri navajanju količin posameznih sestavin v jedeh danes uporabljamo zlasti uveljavljene merske sisteme. Poleg teh pa se pri kuharskih receptih srečujemo tudi s specifičnimi strokovnimi izrazi oziroma merami: ščepec, (jedilna) žlica, (kavna) žlička, za 2 prsta in podobno. Profesionalni kuharji, pogosto tudi peki, veliko jedi pripravljamo brez uporabe receptov in kuhinjske tehtnice ali pa pri pripravi jedi improviziramo. To pomeni, da pri posameznih jedeh spreminjamo sestavine ali/in njihovo količino, lahko pa tudi kuharske tehnike. Pri tem je zelo pomembno, da (ljubiteljski) kuhar, ki v kuhinji improvizira, čim bolje pozna kulinarično teorijo, pa tudi živila in druge sestavine, ki jih pri kuhi uporablja. Nasprotno pa za večino slaščičarskih izdelkov velja, da naj bi se striktno držali zapisanih količin. Tega načela se držijo tudi profesionalni slaščičarji in kuharji. Sicer pa se profesionalni kuharji v gostinskih lokalih držijo uveljavljenih količinskih norm oziroma tako imenovanih normativov.

  Zanimivosti

  Kuharski recepti – v obliki zapiskov in knjig -, izvirajo iz časov pred našim štetjem, najstarejše pa so našli v Indiji, na Kitajskem in v antični Grčiji.

  Opombe

  Pri kuharskih receptih naj ne bi veljale klasične avtorske pravice. Kljub temu je korektno in etično, da pisci kuharskih knjig in drugi uporabniki, navajajo vire zapisanih/predstavljenih kuharskih receptov.

  Viri

  številni različni viri 

  Spletne povezave

  All Recipes
  BBC Food
  Best Cook Recipe
  Bussy Cook
  Cook Recipes
  Cookign
  Cooking Cliks
  Cooking, Google Directory
  Cooking Light
  Cooking, Yahoo Directory
  Cooks
  Cook’s Ilustrated
  Ecpicurious
  Ethnic Dishes
  Fine Cookign
  Food Network
  Food Network Canada
  French Food and Cook
  Gastronaut
  Gastronomika
  Group Recipes TV
  Gurmanoteka
  Home Cooking
  Kuhar
  Kuharski recepti, Najdi.si
  Kulinarična Slovenija
  Kuvar
  Moji recepti
  Oklagija
  Recipe Goldmine
  Recipe Link
  Recipe Ring
  Recipes Archive, New York Magazine
  Science of Cooking
  UK Recipse Guide
  UKTV Food
  Veg Cooking
  Vegan Cooking 
  ■ gl. tudi številne druge dobre in uporabne spletne povezave  kuharski receptikuharski receptikuharski receptikuharski receptikuharski receptikuharski receptikuharski recepti


  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki