Prijava

Kuharski recepti

Rokopisni, tiskan ali elektronski zapis o sestavinah, količinah in pripravi določene jedi
23. julij 2007
št. ogledov: 9792
rokopisni, tiskan ali elektronski zapis za pripravo konkretnih jedi, ki praviloma vsebuje seznam sestavin, s količinami, in opis postopka (pred)priprave jedi. Kuharski recept lahko vsebuje tudi druga navodila, čas priprave, trike, nasvete in podobno (kakor je to primer na Gurmanovem spletnem portalu) lahko pa ga spremlja tudi praktična predstavitev, kakor na primer na kuharskih tečajih ali na televiziji.Kuharski recepti so včasih vsebovali samo seznam sestavin in navodila za pripravo, brez količin ter navodil o temperaturi in času priprave. To pa zaradi tega, ker niso poznali enotnega merskega sistema, tudi sicer pa so bile kuharske knjige namenjene zgolj profesionalcem, torej usposobljenim kuharjem, ki teh podatkov niso potrebovali. Podobno skope recepte danes zasledimo v kuharskih leksikonih in enciklopedijah.Pri navajanju količin posameznih sestavin v jedeh danes uporabljamo zlasti uveljavljene merske sisteme. Poleg teh pa se pri kuharskih receptih srečujemo tudi s specifičnimi strokovnimi izrazi oziroma merami: ščepec, (jedilna) žlica, (kavna) žlička, za 2 prsta in podobno. Profesionalni kuharji, pogosto tudi peki, veliko jedi pripravljamo brez uporabe receptov in kuhinjske tehtnice ali pa pri pripravi jedi improviziramo. To pomeni, da pri posameznih jedeh spreminjamo sestavine ali/in njihovo količino, lahko pa tudi kuharske tehnike. Pri tem je zelo pomembno, da (ljubiteljski) kuhar, ki v kuhinji improvizira, čim bolje pozna kulinarično teorijo, pa tudi živila in druge sestavine, ki jih pri kuhi uporablja. Nasprotno pa za večino slaščičarskih izdelkov velja, da naj bi se striktno držali zapisanih količin. Tega načela se držijo tudi profesionalni slaščičarji in kuharji. Sicer pa se profesionalni kuharji v gostinskih lokalih držijo uveljavljenih količinskih norm oziroma tako imenovanih normativov.

Zanimivosti

Kuharski recepti – v obliki zapiskov in knjig -, izvirajo iz časov pred našim štetjem, najstarejše pa so našli v Indiji, na Kitajskem in v antični Grčiji.

Opombe

Pri kuharskih receptih naj ne bi veljale klasične avtorske pravice. Kljub temu je korektno in etično, da pisci kuharskih knjig in drugi uporabniki, navajajo vire zapisanih/predstavljenih kuharskih receptov.

Viri

številni različni viri 

Spletne povezave

All Recipes
BBC Food
Best Cook Recipe
Bussy Cook
Cook Recipes
Cookign
Cooking Cliks
Cooking, Google Directory
Cooking Light
Cooking, Yahoo Directory
Cooks
Cook’s Ilustrated
Ecpicurious
Ethnic Dishes
Fine Cookign
Food Network
Food Network Canada
French Food and Cook
Gastronaut
Gastronomika
Group Recipes TV
Gurmanoteka
Home Cooking
Kuhar
Kuharski recepti, Najdi.si
Kulinarična Slovenija
Kuvar
Moji recepti
Oklagija
Recipe Goldmine
Recipe Link
Recipe Ring
Recipes Archive, New York Magazine
Science of Cooking
UK Recipse Guide
UKTV Food
Veg Cooking
Vegan Cooking 
■ gl. tudi številne druge dobre in uporabne spletne povezave  kuharski receptikuharski receptikuharski receptikuharski receptikuharski receptikuharski receptikuharski recepti


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki