Prijava

Gubanca

Staro ime za potico v Istri, Benečiji in v Brdih. Tradicionalni, pretežno sladki, redkeje slani slovenski (praznični) kolač iz kvašenega testa, ki ga razvaljamo, poljubno nadevamo, zvijemo in spečemo v pečici, praviloma v potičniku. Najbolj priljubljena je orehova potica v številnih različicah.
03. april 2014
št. ogledov: 1284
V Istri in Benečiji so potico imenovali gubanca, redkeje gubanica; gl. opombe. Najpogosteje so jo nadevali z orehi, kostanjem, suhim sadjem in z grozdjem. Enako so jo imenovali v Brdih, kjer je bila znana tudi kot pogača. Nadevana je bila z orehi, lešniki in s sesekljanimi koščicami marelic. Včasih so jo nadevali tudi z mesom iz kuhane svinjske glave.

Priprava

gl. gubanica

Različice


■ gl. kolač (številne različice); kvašeno testo za potico (številne različice); potica (številne različice); potica v kozarcu (ekspresno pripravljen približek potici) ipd.
■ Izjemno preprost način priprave kvašenega testa oziroma potice brez tveganja je hladna potica, ki pa terja občutno daljši čas vzhajanja v hladilniku. Na ta način lahko pripravimo potico po vsakem znanem receptu.

Ideje

gl. moka (številne ideje); kvašeno testo (številne ideje); orehi (številne ideje); pehtran (številne ideje); rozine (številne ideje); skuta (številne ideje)

Opombe

Gubanca je po nekaterih avtorjih le sorodnica potice. 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki