Prijava

Kako očistimo pomivalni stroj

Nekje v podzavesti imamo formulo, da se pomivalni stroj, v katerem je nenehno tudi detergent, očisti kar med pomivanjem – V resnici se v pomivalcu nabirajo ostanki hrane, maščob in detergenta
16. januar 2017
št. ogledov: 1555
(gl. video) Nihče ne pomisli, da se med več stotimi pomivanji posode v pomivalnem stroju nabirajo ostanki hrane, maščobe in detergent. Zato tale preprost nasvet za bleščeče pomit pomivalni stroj.
■ Iz pomivalnega stroja odstranimo košare in druge dele, ki jih je mogoče preprosto odviti. Odvite namočimo v vročo vodo z nekaj tekočega detergenta (fotografija 2). Dobro namočene kasneje še ročno operemo.
■ V pomivalnem stroju potresemo s sodo bikarbono vse dele, na katerih zaznamo madeže ali celo plesen. Nato jih dobro zdrgnemo z zobno krtačko. Madeže, ki jih ne moremo odstraniti, potresemo z boraksom (gl. opozorila) in zdrgnemo še enkrat. Težje dostopne dele očistimo z zobotrebcem ali z lesenim nabodalcem (3).
■ Krtačko za zobe dobro operemo, potem pa jo pomakamo v brezbarvni kis, s katerim očistimo vse gumijaste površine in stike (4). Nazadnje s krpico, ki jo namakamo v kis, nežno očistimo vrata; notranji del, tudi obe bočni strani (5).
■ Vse odvite dele namestimo nazaj v pomivalca. Na dno nalijemo slabe pol litra brezbarvnega kisa (6), ki površine dezinficira, obenem pa stopi maščobe. Izberemo program pri najvišji temperaturi in oddelamo eno pomivanje brez posode. In brez detergentov (!). Če pomivalec tudi po tem postopku ni povsem čist, ponovimo še eno pranje pri najvišji temperaturi. Tokrat na dno stroja stresemo 2,4 dl sode bikarbone (7). Če ste se držali navodil, je pomivalni stroj videti kot na prvi fotografiji. 

Opozorila

Pozor pri rokovanju z boraksom. Že 15-20 g je smrtna doza za odraslega človeka. Zato se v domovih, kjer so tudi otroci ali/in domače živali boraksu raje odpovejmo. Ali pa neporabljeni del takoj zavržemo.

Spletne povezave

Kako izbrati pomivalni stroj© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki