IŠČI PODROBNO

  Rimski lonec

  Glinena kuhinjska posoda in zaščitena blagovna znamka nemškega proizvajalca
  16. oktober 2014
  št. ogledov: 3572
  Rimski lonec je lončena kuhinjska posoda in zaščitena blagovna znamka nemškega proizvajalca Römertopf Keramik (od 1967). Najpogosteje je podolgovat in zaobljen, naprodaj pa so tudi posode drugih oblik istega proizvajalca. Rimski lonec sestavljata spodnji del, v katerega položimo živila, in prilegajočega se pokrova. Posodo proizvajajo iz neglazirane porozne gline za kuhanje, v njej pa lahko pripravljamo različne jedi: mesne, zelenjavne, ribje (gl. pojasnila) in druge; gl. opozorila. Poroznost nam omogoča, da med termično obdelavo v živilih/jedeh ohranimo več hranilnih snovi, sokov ter naravne barve, vonja in okusa, kot pri klasičnem kuhanju ali pečenju. Ko pokrito posodo z živili položimo v hladno pečico, začne voda med segrevanjem v glini izparevati. To omogoča, da živila brez dodane maščobe termično obdelamo v lastnem soku, ki se iz živil izloča pod vplivom toplote, in v pari, ki izhlapeva iz gline.

  Predpriprava

  Rimski lonec, posodo in pokrov pred vsako uporabo za 15 do 20 minut namočimo v hladno vodo, da se glina prepoji.

  Nasveti

  ■ Rimski lonec pomivamo z vročo vodo, lahko tudi z razredčenim sredstvom za pomivanje posode. Lonec pred čiščenjem po potrebi za nekaj minut namočimo v toplo vodo ali pa toplo vodo nalijemo vanj. S strganjem poškodujemo površino posode.
  ■ Pomit in posušen rimski lonec vedno hranimo odprt.

  Pojasnila

  ■ Prednosti rimskega lonca:– jedi pripravljamo z minimalnim dodatkom tekočine, zato v primerjavi s klasičnim pečenjem v pečici, ohranimo več hranilnih snovi, pa tudi naravne barve, vonja in okusa živil/jedi;– jedi pripravljamo brez dodane maščobe; – pečeno meso ostane sočno in nežno;– z izbiro pravih živil z lahkoto pripravljamo dietne jedi; – pečica ostane čista;– živila/jed se pod pokrovom ne prismodi ali izsuši.
  ■ Slabosti rimskega lonca:– posoda je zelo občutljiva; gl. opozorila; – meso, še posebej perutnina, nima priljubljene zapečene skorjice (živila lahko na hitro opečemo, preden jih položimo v rimski lonec, ali pa jih brez pokrova zapečemo ob koncu priprave);– za pripravi rib in morskih plodov potrebujemo rimski lonec, ki je izključno namenjen pripravi teh živil;– priprava jedi je omejena na pečico.

  Opombe

  ■ Rimski lonec po prvi uporabi spremeni barvo.
  ■ Ime rimski lonec v praksi uporabljamo tudi za druge, podobne posode.

  Opozorila

  ■ Pokrit rimski lonec z živili vedno položimo v hladno pečico, komaj tedaj nastavimo želeno temperaturo in začnemo z ogrevanjem.
  ■ Vročega rimskega lonca nikoli ne položimo v hladno vodo ali pa vanj nalijemo hladno vodo. Vročega lonca nikoli ne postavimo na hladno ali mokro površino.
  ■ gl. pojasnila (slabosti)

  Zanimivosti

  ■ Rimski lonec ima ime po podobnih posodah, v katerih so kuhali že Stari Rimljani.
  ■ Podobna posoda je gurmanski lonec, ki pa je glaziran.

  Sletne povezave

  proizvodnja rimskega lonca (video; angl.) 
   


  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki