Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Potičnik

  Potičnik je tradicionalna glinena posoda za peko (tradicionalne) slovenske potice. Je okrogle, blago konusne oblike. Obod je diagonalno rebrast, dno je ravno.
  15. november 2022
  št. ogledov: 46
  Potičnik je tradicionalna glinena posoda za peko (tradicionalne) slovenske potice. Je okrogle, blago konusne oblike. Obod je diagonalno rebrast, dno je ravno. Sredi potičnice je prirezan stožec, ki omogoča enakomerno pečenje. Obenem tudi značilno obliko kroga s sredinsko luknjo. Dno potičnika meri v premer 19 cm, zgornji rob pa 26 cm, visok je 10 cm. Potičnik iz žgane gline je (lahko) povezan z žico, ki podaljša njegovo obstojnost. Posoda je izdelana v skladu z zahtevami Pravilnika o keramičnih izdelkih, namenjenih za stik z živili.


  Unikatni potičnik Mateje Horvat

  Prvi izdelovalec je bil najbrž pokojni Franc Kremžar (1956–2022), mojster domače obrti iz Gmajnice pri Komendi. Potičnike izdelujejo tudi: Rokodelski center Ribnica, Center domače in umetnostne obrti, Slovenska Bistrica, Mateja Horvat, unikatna oblikovalka, Lončarstvo Iztok Mlakar, in drugi. Pri OK dobrote so naprodaj beli potičniki.


  Pokojni lončar Franc Kremžar, foto Gorenjski glas, 2016  Beli potičniki so naprodaj pri OK dobrote


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani