IŠČI PODROBNO

  Multipraktik

  Ime, ki združuje dva tipa kuhinjskih aparatov, univerzalne kuhinjske mešalnike in kompaktne kuhinjske aparate
  12. december 2015
  št. ogledov: 3602
  Multipraktik ali kuhinjski robot je pojem, ki združuje dva tipa kuhinjskih aparatov, univerzalne kuhinjske mešalnike in kompaktne kuhinjske aparate. Med seboj se ločijo predvsem po videzu in namenu uporabe.

  Različice


  Univerzalni kuhinjski mešalnik je prava odločitev za vse, ki uživajo v pripravi domačih sladic, peciva in domačega kruha, ker so specialisti za 3 opravila, ki so pri peki najpomembnejša: stepanje, mešanje in gnetenje testa. Aparati so razmeroma dragi, a močni in vzdržljivi. Prepoznamo jih po specifični obliki z vrtljivo ročico, v katero vpenjamo nastavke in dodatke, in po večji mešalni skledi. Posebnost so oblike nastavkov (kovinska metlica v obliki balona za stepanje, zanka za mešanje in kavelj za gnetenje) in način njihovega vpenjanja v glavo ročice: vstavljeni so pod kotom, kar pomeni, da se vrtijo okoli svoje osi in hkrati krožijo po obodu posode (planetarno vrtenje). Zato se pri teh nalogah odrežejo bolje kot vsi drugi mali aparati. Zmogljivost mešalnika določa prostornost mešalne sklede. Naenkrat lahko pripravimo kruh iz 500–1.500 g moke (odvisno od modela) in stepemo večjo količino beljakov. Na isto glavo lahko vpnemo tudi priključke za sekljanje, rezanje, ribanje in strganje, postavimo kozarec za pripravo sokov, dodamo ožemalnik citrusov, pa mesoreznico, nastavek za izdelavo testenin, mlinček za kavo ipd. Poleg metlic in kavlja je marsikateri od teh dodatkov del osnovne opreme, lahko pa jih kupimo tudi posebej. Koliko in kakšna opravila lahko opravijo posamezni modeli, pa je odvisno tudi od njihove moči.Slaba stran teh aparatov je dejstvo, da so razmeroma težki, a je hkrati tudi dobra, saj so pri delu stabilnejši. Upravljanje je pregledno, razumljivo in preprosto: s tipali ali z gumbom preprosto izberemo primerno hitrost.
  Kompaktni kuhinjski aparat je vsestranski pomočnik, primeren za vse, ki radi kuhajo in sami pripravljajo hrano. V osnovno opremo sodita posoda in večnamenski nož, ki ga nataknemo na os aparata in z njim opravimo velik del vseh opravil (sekljanje, mešanje, emulgiranje, piriranje, drobljenje). Del opreme, ki je pogosto v uporabi, je dodatek s ploščami za rezanje, ribanje in strganje. Na aparat lahko priključimo še več dodatkov, tudi metlice za stepanje in kavelj ali nož za gnetenje, a rezultati niso tako dobri kot pri univerzalnih mešalnikih. Poleg teh lahko uporabljamo tudi druge priključke, od kozarca do mlinčka za kavo, a jih je treba pri večini kupiti posebej. Največja prednost kompaktnega aparata je enostavna uporaba in hitro, učinkovito opravljeno delo. Od univerzalnih mešalnikov so sicer lažji in tudi manjši, a naj kljub temu najdejo svoje stalno mesto na pultu in ne v omari.

  Ideje

  gl. kuhinjski aparati (številne različice) nasveti Multipraktik je priporočljivo imeti kar na pultu, da je vedno pri roki. triki Mešalnik (blender) preprosto očistimo tako, da ga do polovice napolnimo z vročo vodo. Dodamo drobno narezano limono in kapljico tekočine za pranje posode. Vse skupaj miksamo 1 minuto. nakup Na testu Zveze potrošnikov Slovenije (revija ZPStest, 7-8/2015) je prvo mesto zasedel Bosch MUM 48 R1 (87/100 točk), le točko slabša pa sta bila Tefal QB 404 H Masterchef Gourmet in skoraj trikrat dražji Kitchen Aid 5 KSM 150 PSEMY. Nekaj točk zaostajajo (po vrsti): Electrolux ASSISTENT EKM 4100, Electrolux ASSISTENT EKM 4000, Boch MUM 52120, Kenwood MULTI ONE KHH 326 WH, Philips HR 7954 in HR 7958, Bosch MUMXL 20 C (občutno dražji od ostalih), 54920 Styline Colour, 54020 Styline Colour in Kenwood KM 285 Prospero.

  Opombe

  Pri Gurmanu ločujemo kuhinjske aparate (multipraktiki, mešalniki, vakuumirke ipd.) in gospodinjske aparate (bela tehnika), čeprav so pravzaprav oboji hkrati kuhinjski in gospodinjski aparati. 

  Opozorila

  Pri nakupu multipraktika svetujemo temeljito (spletno) preverjanje cen. Cene istih modelov in blagovnih znamk se opazno razlikujejo pri različnih prodajalcih.

  Viri

  ■ številni različni viri
  ■ Dušica Breskvar, revija ZPStest, Zveza potrošnikov Slovenije


  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki