IŠČI PODROBNO

  Aparat za peko kruha

  Električni gospodinjski aparat za pripravo in peko kruha, rezančnega testa, sladic in marmelade
  26. november 2008
  št. ogledov: 5013
  Kruhomat je električni gospodinjski aparat, s pomočjo katerega izvedemo kompletno (pred)pripravo kruha, francoskih štruc (baguette), kruhkov in peciv, od vzhajanja do pečenja; gl. pojasnila. Z uporabo različnih vrst moke in dodatkov (gl. izboljšanje) lahko zvečer pripravimo in nastavimo enkratne vrste kruha in francoskih štruc po svojem okusu; zjutraj nas pričaka dišeč, sveže pečen kruh oziroma francoske štruce. Naša naloga je le, da kruh iz kruhomata prestavimo na rešetko in ohladimo. Gl. ideje. Kruhomat ima nekatere standardne nastavke in dodatke: - posoda za peko kruha z dvema metlicama za gnetenje; v posodi lahko pripravljamo različno težak kruh, praviloma pa štruce, težke do 1,5 kilograma; - merilni kozarec, žlico za preprostejše dodajanje sestavin, kovinsko prijemalko za jemanje štruc iz posode za peko ter za nežno odstranjevanje metlic za gnetenje in klasične pekovske pripomočke (rezilo za rezanje testa, poseben čopič); - posoda za peko je lahko sestavljena tudi iz pladnjev za peko baget, prevlečenih s posebnim premazom proti sprijemanju.

  Nakup

  ■ Pri nakupu kruhomata smo pozorni na naslednje: - možnost nadzora posameznih faz na LCD prikazovalniku;- sposobnost ohranjanja toplote po koncu pečenja, da skorja ostane hrustljava;- mogoč zamik (13 do 15 ur) vklopa;- zvočni signali s katerimi na opozarja, kdaj moramo dodati semena in podobno, in na konec peke;- dobrodošla je priprava za odmerjanje, ki dodatke sama razrtosi po testu, da se lepo vmešajo.
  ■ Pri testu Zveze potrošnikov Slovenije (oktober, 2012) je bil najbolje ocenjeni kruhomat Gorenje BM 900 AL (4,2), nekoliko slabše pa enkrat cenejši Gallet MAP 207 (3,9). Najslabše sta bila ocenjena kruhomata Moulinex OW 5023 (3,1) in Philips HD 9020 (3,5), zaradi glasnosti pa so opaženi tudi kruhomati Bomann, Philips in Moulinex.

  Predpriprava

  Izberemo recept in pripravimo vse potrebne sestavine. Vsako sestavino posebej stehtamo, pri čemer natančno upoštevajmo zapisane količine.

  Priprava

  ■ Iz kruhomata vzamemo posodo za peko kruha, v katero nalijemo/stresemo sestavine; gl. opozorila.
  ■ Posodo s sestavinami namestimo v kruhomat, nato pa izberemo ustrezen program iz razpoložljivega nabora. Izberemo še želeno težo (750, 1.000 ali 1.500 gramov) in stopnjo zapečenosti, svetlo rjavo, rjavo ali temno rjavo.
  ■ Pritisnemo gumb za začetek izvajanja programa; gl. opombe. Pri tem se na zaslonu izpiše čas peke, ob zvočnem signalu pa je naš kruh pečen.
  ■ S kovinsko prijemalko iz kruha odstranimo metlice za gnetenje. Pečen kruh vzamemo iz posode, postavimo ga na rešetko in ohladimo.

  Nadomestek

  1 žlička suhega kvasa = 12 gramov svežega kvasa, 1,5 = 20, 2 = 25, 2,5 = 30, 3 = 35, 3,5 = 40, 4 = 50, 4,5 = 55 in 5 žličk suhega kvasa = 60 gramom svežega kvasa.

  Izboljšanje

  Kvašenemu testu oziroma kruhu lahko dodajamo številne dodatke za izboljšanje videza, vonja, okusa in prehranske vrednosti. Dodajamo lahko začimbe, semena, sadje, posušeno ali svežo zelenjavo, koščke slanine, olive in podobno. Suhe začimbe in zelišča lahko skupaj z moko dodamo na začetku priprave testa. Ostale dodatke v posodo stresemo po zvočnem signalu, da med gnetenjem ne razpadejo, ampak se v testo le vmešajo. Gl. opozorila.
  ■ Če se kruhomata naveličamo, ga uporabljajmo le za gnetenje in vzhajanje. Kruh bo še okusnejši, če vzhajanega spečemo v pečici po klasični metodi.

  Nasveti

  ■ Začetniki pri pripravi kruha se najprej lotimo najpreprostejših receptov, komaj potem postopoma in potrpežljivo začenjamo dodajati različna živila in iskati svojemu okusu najbližje vrste kruha. Ob tem sproti zapisujemo in shranjujemo količine in vrste dodatkov, pa tudi kakovost končnega izdelka.
  ■ V trgovinah so na voljo namenske moke in kvasi, prirejeni pripravi kruha v aparatih za peko kruha. Med najbolj znane sodi francoska blagovna znamka Francine. Njihove različne vrste moke (na primer kmečka krušna moka, posebna moka iz večih žit, ržena moka) zagotavljajo dobro vzhajan, slasten domač kruh.
  ■ Različni tipi moke (gl. pojasnila) terjajo pri pripravi testa različne količine vode. Pozorno opazujmo konsistenco testa, ki naj bo pred pečenjem gladko in elastično, hkrati pa se ne sme prijemati posode za peko kruha.
  ■ Pri pripravi kruha potrebujemo tekočino, vodo, mleko, sadne ali zelenjavne sokove. Uporabljamo mlačne, nikoli toplejše od 38 °C.
  ■ gl. kruh (številni nasveti, triki, opozorila...)

  Pojasnila

  ■ (Pšenična) moka se razlikuje glede na količino vsebovanih otrobov (gl. opombe) in pepela; vsebnost pepela pomeni vsebnost mineralnih snovi, ki ostanejo po dveh urah sežiganja v peči pri temperaturi 900 °C. Tip moke je oznaka moke glede na količino vsebovanih otrobov, vlaknin, vitaminov, mineralnih snovi in mikroelementov. V Veliki Britaniji in ZDA ločujejo tipe pšenične moke glede na količino izločitve (ekstrakcije) med mletjem odstranjenih zrn: - gladka bela moka (75 % izločitev);- krušna bela moka, ki je namenska moka za pripravo kruha, ima enak odstotek izločitve, vendar pa je mleta iz pšenice z višjo vsebnostjo proteinov;- pšenična črna moka (85 % izločitev);- polnozrnata moka (100 % izločitev, kar pomeni, da med mletjem ne izločijo ničesar). Enako je tipiziranje ržene moke.
  ■ Moko v grobem delimo na dve skupini, na tiste, ki so, in tiste, ki niso primerne za pripravo kruha. Moka primerna za peko kruha ima visoko vsebnost glutena, ki pomaga pri vzhajanju testa. Mednje uvrščamo pšenično, pirino in kamutovo moko. Za pripravo kruha so manj primerne druge vrste moke (na primer ajdova, kostanjeva, koruzna, ržena), ki jih pri peki kruha uporabljamo le tako, da jih v 10 do 50-odstotnem deležu dodajamo pšenični moki. Pri tem posebej pazimo na razmerja pri tistih vrtah moke, ki imajo izrazitejši okus.
  ■ Kruhomat samodejno izvaja vse postopke, od gnetenja do pečenja, podobno kakor profesionalni peki. Vsaka faza priprave sledi prejšnji, od gnetenja in vzhajanja do peke in ohranjanja toplote kruha.
  ■ Pri pripravi dobrega kruha je izrednega pomena kakovosten pekovski kvas, ki daje kruhu volumen ter prepoznaven vonj in okus. Naprodaj je svež, v kockah, suh in aktiven, ki se rehidrira, pa tudi instant suhi kvas. Naprodaj je v trgovinah in pekarnah. Sveži ali suhi kvas dodamo skupaj z drugimi sestavinami neposredno v posodo za peko kruha našega aparata za peko kruha. Sveži kvas obvezno zdrobimo, da se lažje stopi. Aktivni suhi kvas (v majhnih granulah) pred uporabo raztopimo v malo mlačne vode (približno 37 °C). Pri nižji temperaturi testo ne bo dobro vzhajalo, pri višji pa testo izgubi moč vzhajanja.
  Fermentirano kvasilo je naravno posušeno kvasilo, naprodaj v trgovinah z zdravo prehrano. Kruhu daje drugačen okus, kruh pa tudi drugače vzhaja. Na 500 gramov moke dodamo 2 žlici kvasila.
  ■ Sol je pri pripravi kruha ključnega pomena, vpliva na pravilno vzhajanje testa, kruhu pa poudari okus. Pri dodajanju soli moramo biti pozorni, saj lahko zaradi premajhne količine soli testo preveč vzhaja, med pečenjem pa upade, prevelika količina soli pa upočasni proces fermentacije. Uporabljamo fino mleto, po možnosti nerafinirano sol.
  ■ Sladkor v kvašenem testu pomaga pri procesu fermentacije, vpliva na vzhajanje kvasa, pri peki pa omogoča zlato zapečenost skorje. Uporabimo lahko sladkor v prahu, rjavi sladkor, med, melaso ali celo javorov sirup.
  ■ Kvašenemu testu dodajamo maščobo, zaradi katere je kruh mehkejši in okusnejši, hkrati pa podaljšajo njegovo obstojnost. Uporabljamo različne vrste maščob, najboljše rezultate pa dosegamo z maslom ali/in ekstra deviškim olivnim oljem. Maslo narežemo na manjše koščke, da se lažje vmesi v testo.
  ■ Kvašenemu testu dodajamo mleko (v prahu), ki kruhu spremeni okus, strukturo in hranilno vrednost. Mleko je tudi emulgator, ki da notranjosti kruha prijeten videz.
  ■ Jajca v kvašenem testu obogatijo testo, ugodno vplivajo na vzhajanje in izboljšajo barvo ter strukturo kruha.
  ■ gl. okvirček

  Različice

  gl. beli kruh iz kruhomata; beli kruh iz kruhomata na hitro; brezglutenski kruh s semeni iz kruhomata; brioši iz kruhomata; čabata iz kruhomata; energijski kruh iz kruhomata; francoska štruca iz kruhomata; francoska štruca z ovsenimi kosmiči in medom iz kruhomata; kmečki kruh iz kruhomata; kruh omega 3 iz kruhomata; kruh s kalcijem iz kruhomata; kruh s kaprami in olivami iz kruhomata; kruh s semeni iz kruhomata; kruh z medom, jabolki in orehi iz kruhomata; polnozrnati kruh s semeni iz kruhomata; štručke z jabolkami in čokolado iz kruhomata; testo za pico iz kruhomata; tex-mex kruh iz kruhomata itd.

  Ideje

  V kruhomatu pripravljamo tudi nekatere sladice: jabolčni kompot z rabarbaro iz kruhomata; mandljev kolač iz kruhomata; marmelada na hitro iz kruhomata; sadni kolač iz kruhomata; šarkelj iz kruhomata ipd.

  Opombe

  ■ Kruh, ki ga pripravimo iz moke z večjo vsebnostjo otrobov (gl. pojasnila), bo manj vzhajan.
  ■ Kruhomat ima nekatere dodatne funkcije, ki nam omogočajo uživanje v svežem kruhu takoj ko vstanemo. S funkcijo zapozneli vklop (timer), predhodno – na primer zvečer – nastavimo program za peko kruha, ki nam omogoča, da je kruh pečen tedaj, ko to želimo. S funkcijo ohranjanje toplote, pa kruhomat samodejno vzdržuje toploto pečenega kruha, tako da lahko po okusu vedno uživamo sveže pečenega.
  Pecilni prašek uporabljamo le pri pripravi testa za peciva. Pecilnega praška ne potrebujemo pri uporabi namenske moke, ki pecilni prašek že vsebuje.

  Opozorila

  ■ Kakovost in količina uporabljenih sestavin sta ključnega pomena za pripravo slastnega kruha.
  ■ Pri dodajanju sestavin v posodo kruhomata se zelo natančno držimo recepta in zapisanega zaporedja dodajanja sestavin. Le na ta način bomo spekli kruh/francosko štruco najboljše kakovosti.
  ■ Kadar osnovno testo obogatimo z različnimi dodatki (gl. izboljšanje), ne pretiravajmo s količinami. Preveč dodatkov lahko upočasni ali onemogoči vzhajanje.
  ■ Slabost kruha iz kruhomata je luknja, ki jo v spodnjem delu kruha naredi gnetilni kavelj, včasih celo dva. Večje poškodbe so značilne za zmogljivejše aparate. Kavelj se včasih med pečenjem zatakne in celo obtiči v kruhu.
  ■ Kadar testo za kruh nezadostno vzhaja, se najbrž nismo držali zapisanih sestavin. Najbrž smo dodali premalo / preveč moke, kvasa, vode ali sladkorja.
  ■ Kadar pečen kruh upade, smo najbrž pretirali s količino vode ali/in kvasa. Pazimo tudi, da voda ni toplejša od 38 °C.
  ■ Kadar je kruh zunaj zapečen, znotraj pa je še surov, smo testu prilili preveč tekočine.

  Zanimivosti

  Po svetu je (pri)znanih nekaj izbranih blagovnih znamk kvasa: Saf-Moment v Rusiji, Yuva v Turčiji, Lievital v Italiji, l’Hirondelle ter Francine v Franciji in tako dalje.

  Viri

  številni različni viri


  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki